Prețul mare la carburanți lovește puternic în producătorii agricoli și transportatori. În plus, creșterea tarifului pentru benzină și motorină atrage după sine o serie de scumpiri ale diferitor tipuri de produse. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Acces direct” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.
Activistul civic Sergiu Ungureanu spune că prețul mare la carburanți lovește puternic în producătorii agricoli și transportatori. În plus, după ce se ridică prețul carburanților, se cunoaște deja că imediat cresc tarifele și la pâine, și la lapte etc. În opinia lui, în situația actuală Agenția pentru Reglementare în Energetică este pusă în situația să atragă toată nemulțumirea publicului asupra sa. „Aici are loc un joc între diferite ramuri ale puterii. Este clar că lucrul acesta nu ar trebui să se întâmple și am spus că trebuie să vedem cum a fost elaborat regulamentul de plafonare și să-l schimbăm”, spune activistul.
Deputatul socialist Grigore Novac spune că statul are suficiente pârghii pentru ca să reglementeze prețul la carburanți, indiferent de fluctuația prețului la carburanți pe piața internațională. Potrivit lui, dacă în anul 2009 cota accizelor la benzină constituia 1800 de lei per tonă, iar la motorină – 750 de lei, în prezent accizele pentru o tonă de benzină costă 4961 de lei și pentru motorină – 2092 de lei. „Este o cifră colosal de mare care a fost artificial ridicată. Dacă e să facem un calcul – din 2009 până acum a crescut de trei ori per tonă, salariul mediu pe economie era de 3140, astăzi el constituie 6150 de lei. Adică, benzina a crescut de trei ori, iar salariul de două ori”, a declarat parlamentarul.
Pe 29 mai, ANRE a anunțat scumpiri la carburanți, drept urmare, șoferii, mobilizați pe rețelele de socializare, au organizat două proteste. Manifestațiile au avut loc chiar dacă, la solicitarea premierului Pavel Filip, pe 1 iunie ANRE și-a suspendat decizia și a revenit la prețurile din 15 mai. Pe 12 iunie, Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Buiucani, a suspendat ordinul ANRE emis în aceeași zi și care a prevăzut prețuri plafon mai mari la comercializarea benzinei și motorinei. La 13 iunie, Agenția a informat că prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale vor constitui: 19,15 lei pentru un litru pentru benzină și 17,09 lei pentru un litru de motorină, la nivelul prețurilor anunțate pe 15 mai.