Total eronate și disproporționate. Astfel a comentat ministrul afacerilor externe al României, Teodor Meleșcanu, afirmația președintelui moldovean Igor Dodon cum că declarațiile unioniste ale unor primării din Republica Moldova ar însemna război civil.
După o întrevedere la București cu omologul său moldovean Tudor Ulianovschi, Teodor Meleșcanu a spus că acele declarații făcute local, privind unirea cu România, sunt doar expresia unei dorințe de apropiere a cetățenilor din Republica Moldova de cei din România, fără a avea nicio implicație de ordin juridic. „Din acest punct de vedere, cred că referirile la război civil sunt, în mod evident, total eronate și disproporționate”, a declarat ministrul Meleșcanu.
Oficialul român a menționat cât de importantă este pentru România relația bilaterală cu Republica Moldova, „cu atât mai mult cu cât marcăm centenarul” unirii din 1918. Teodor Meleșcanu i-a urat lui Tudor Ulianovschi, proaspăt intrat în funcția de ministru al afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, succese în munca sa, care se va desfășura în acest an „sub auspicii particulare”, referindu-se la alegerile parlamentare.
Ministrul Ulianovschi, la rândul său, a mulțumit autorităților române pentru sprijinul constant în promovarea aspirațiilor europene ale Republicii Moldova, dar și în chestiuni mai practice, cum ar fi renovarea grădinițelor și obiectelor patrimoniului național. De asemenea, ministrul Ulianovschi a subliniat faptul că România este cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova și se află printre cei mai importanți investitori.
În contextul promovării agendei europene, ministrul Meleșcanu l-a asigurat pe omologul său moldovean că România va continua să colaboreze cu partenerii săi europeni, în special cu Franța, pentru organizarea, în viitorul apropiat, a reuniunii grupului de acțiune europeană a Republicii Moldova.
De cealaltă parte, ministrul Ulianovschi a anunțat organizarea la Chișinău, în viitorul previzibil, a unei noi reuniuni comune a guvernelor moldovean și român, ca „instrument strategic” al colaborării bilaterale.