Republica Moldova și-a îmbunătățit cadrul legal în ceea ce privește transparența sectorului bancar, iar acest lucru va permite atragerea potențialilor investitori străini cu reputație. Declarația a fost făcută de către Dimitri Gvindadze, șeful biroului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare din Moldova (BERD), la conferința de presă susținută cu prilejul încheierii mandatului, transmite IPN.
Dimitri Gvindadze a spus că 2/3 din sectorul bancar al Republicii Moldova se află sub supravegherea specială a Băncii Naționale din cauza problemelor care țin de acționariat și buna guvernanță. Țara are nevoie de investitori strategici care să modernizeze băncile moldovenești. Tranzacția de cumpărare a acțiunilor băncii Victoriabank de către Banca Transilvania va fi încheiată la mijlocul lunii ianuarie, iar acest lucru reprezintă o potențială avansare rapidă a sectorului bancar, astfel încât istorii de succes de acest gen să mai fie și în cazul altor bănci.
Dimitri Gvindadze a mai spus că investițiile BERD pentru Moldova în 2017 au fost de 130 de milioane de euro. Portofoliul BERD în Republica Moldova este, per general, de jumătate de miliard de euro, iar debursările nete alcătuiesc 150 de milioane de euro. Acest lucru, spune șeful biroului BERD, se întâmplă din cauza pasului lent al implementării reformelor în sectorul care ţine de infrastructura drumurilor. „Trebuie să lucrăm la sporirea capacităților celor care implementează proiectele în acest sector”, a remarcat oficialul.
Dimitri Gvindadze a amintit că, la sfârșitul lunii noiembrie, Consiliul de directori BERD a adoptat o nouă strategie pentru Moldova pentru următorii cinci ani, iar prioritățile stabilite includ mai multe oportunități. Strategia prevede susținere în domeniul sectorului bancar, lucrul cu investitori cu reputație, astfel încât să fie facilitată intrarea lor pe piața din Moldova și promovarea transparenței în ceea ce privește componenta acționariatului și îmbunătățirea guvernanței corporative. În domeniul energetic urmează să fie susținute proiectele care țin de eficientă energetică.
„Vom continua să lucrăm în direcția îmbunătățirii climatului de afaceri. Acest lucru va spori nivelul de încredere, vom ajunge la companii direct nu prin intermediul băncilor comerciale, ceea ce ar aduce beneficii. Vom continua activitățile şi în infrastructura municipală, de mediu, care țin de gestionarea apelor reziduale şi deșeurilor solide”, a spus Dimitri Gvindadze.
Dimitri Gvindadze a fost numit șef al operațiunilor BERD în Moldova la 2 mai în 2016. El a înlocuit-o pe Julia Otto.