Reforma sectorului de achiziții publice încalcă unele prevederi din Acordul de Asociere

Legea privind achizițiile publice, adoptată în anul 2015, a fost amendată deja de cinci ori. Trei noi inițiative legislative de ajustarea cadrului legal privind achizițiile publice, care sunt înregistrate în Parlament, sunt contrare unor prevederi ale Acordului de Asociere, semnat de Republica Moldova și UE în 2014. Constatările aparțin Institutului de Politici și Reforme Europene (IPRE), a realizat o analiză în acest sens și a prezentat-o în cadrul unor dezbateri publice, transmite IPN.

Expertul IPRE, Stanislav Ghileţchi, a spus că cele trei inițiative pot grav submina procesul de modernizare a sectorului. Prin acestea se propune extinderea cazurilor excepționale care ar exclude aplicarea procedurilor de achiziţii publice prevăzute de lege și ar înlătura Agenția de Servicii Publice din acest proces.

Expertul susține că şi tergiversarea elaborării conceptului e-achiziţii, prin care achizițiile să se desfășoare în mod electronic, poate submina obiectivele propuse în procesul de reformă. „Din 2012 sistemul de e-achiziţii trece prin diferite pilotări, dar tot nu se reușește să fie implementată o platforma națională care să oblige instituțiile să desfășoare achizițiile în format electronic”, a spus Stanislav Ghileţchi.

Prezent la dezbateri, directorul de programe al Centrului Independent „Expert Grup”, Dumitru Budianschi, a spus că autoritățile progresează încet în ceea ce privește realizarea reformelor în domeniu. Mai multe legi au fost adoptate, dar funcționarea lor întârzie și nu există rezultate vizibile. Cauzele, în opinia economistului, sunt corupția și capacitatea redusă de intervenție a instituțiilor statului.

Analiza privind implementarea prevederilor cu referire la achizițiile publice prevăzute de Acordul de Asociere Republica Moldova – UE  a fost elaborată în cadrul unui proiect al IPRE, implementat cu susținerea Fundației Konrad Adenauer din Germania.

  • stanislav gheletchi despre reforma achizitiilor publice.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.