Investițiile străine directe se reflectă asupra bunăstării cetățenilor, expert
Print Send by email
18:07, 14 Noi 2017

Republica Moldova trebuie să se orienteze spre atragerea investițiilor străine directe, care se reflectă asupra bunăstării cetățenilor țării prin salarii mai mari, dar și prin impozite acumulate la bugetul de stat. Declarația a fost făcută de liderul Echipei Economice Germane în Moldova, Ricardo Giucci, director al institutului Berlin Economics, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Potrivit lui Ricardo Giucci, ceea ce a făcut până acum Guvernul – precum optimizarea numărului de acte permisive, reforma controalelor de stat – a simplificat activitatea companiilor străine pe teritoriul Republicii Moldova. Însă acest lucru nu este suficient.

„Cred că este prea devreme să spunem că toate problemele au fost rezolvate. Eu cred că este important pentru investitorii străini să nu lucreze în condiții diferite decât investitorii locali. Companiile care activează aici trebuie să poată trimite un manager din țara lor și ar fi important ca acest manager să-și obțină permisul de muncă și de ședere în Republica Moldova cât mai ușor. Deja au fost propuneri să se faciliteze procedurile prevăzute pentru persoanele care vin să investească. Acest lucru ar trebui să continue, iar investitorii să cunoască aceste facilități”, a menționat Ricardo Giucci.

Expertul a mai spus că printre principalele probleme semnalate de către investitorii străini în Republica Moldova sunt numărul mare de taxe, dar și imposibilitatea concedierii angajaților care nu lucrează bine, întrucât Codul Muncii nu permite așa ceva.

Echipa Economică Germană în Moldova, în baza datelor oferite de Biroul Național de Statistică și de Banca Națională, a făcut o analiză a impactului investițiilor străine asupra economiei moldovenești. Aceasta urmează a fi prezentată Guvernului pentru ca să o poată utiliza în elaborarea de politici. Într-o a doua etapă a analizei experții vor veni și cu recomandări.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Etnic ucrainean a devenit victima atacului agresiv din partea polițiștilorConferințe IPN [HD] | Consens național sau riscuri și amenințări
Conferințe IPN [HD] | Viorel Chetrușcă, mandatar al intermediarilor în asigurăriConferințe IPN [HD] | Partidul Mișcarea Populara Antimafie
Vezi toate
Central European University
banner creditex