Investițiile străine directe au un impact pozitiv asupra economiei, GET Moldova
Print Send by email
16:27, 14 Noi 2017

Investițiile străine directe au un impact general semnificativ asupra economiei Republicii Moldova, iar în particular se reflectă asupra producerii, creării locurilor de muncă, salariilor, veniturilor statului și exporturilor. O analiză a acestora a fost făcută de către Echipa Economică Germană în Moldova, în baza datelor oferite de Biroul Național de Statistică și de Banca Națională.

Într-o conferință de presă la IPN, Ricardo Giucci, directorul institutului Berlin Economics, a spus că, potrivit Băncii Naționale, investițiile străine directe pe cap de locuitor constituie 741 de dolari, ceea ce este puțin. Mai bune însă sunt statisticile la capitolul contribuției investițiilor străine directe în PIB-ul Moldovei, care reprezintă 41%, ceea ce este un rezultat mediu. Potrivit expertului, 61% din investițiile străine directe vin din țările UE. Un alt investitor mare este Federația Rusă, care generează 28% din investițiile străine directe.

Domeniul energetic este direcția unde merg o tremie din totalul investițiilor. Prioritate are și sectorul financiar, dar și cel de producere. De cealaltă parte a axei este agricultura, unde se investește doar 1%. În acest context, expertul a menționat că este un domeniu căruia ar trebui să i se acorde mai multă atenție pentru a identifica cauzele neatractivității sectorului.

Woldemar Walter, manager de proiecte GET Moldova, spune că aproape jumătate dintre angajații companiilor cu investiții străine directe activează în sectoare de producere cum sunt textilele, produse alimentare și producerea consumabilelor auto. Producția medie per angajat este în medie cu 71% mai înaltă decât în companiile locale. Acest lucru are loc implicit datorită utilizării noilor tehnologii, datorită avantajelor manageriale și instruirii angajaților.

Pentru că se operează la o productivitate mai înaltă, companiile cu capital străin pot să plătească salarii considerabil mai înalte decât companiile locale, notează Woldemar Walter. Aceste diferențe sunt în mod special vizibile în sectoarele cu capital masiv, cum este sectorul energetic, și în sectoarele bazate pe cunoștințe, cum este programarea computerizată. În sectoarele cu tehnologii mai simple, cum sunt textilele, diferența de salarii este mai mică.

Companiile cu capital străin contribuie semnificativ la crearea bugetului de stat. Acestea generează 34% din impozitul pe venitul corporativ. În plus, aceste societăți acoperă 21% din contribuțiile sociale, în pofida cotei lor de 15% din totalul locurilor de muncă.

Experții notează că firmele cu 100% capital străin iau parte și la fluxul de valută străină în țară, prin exportul a 2/3 din producția lor, în timp ce companiile locale vând aproximativ 23% în străinătate.

GET Moldova constituie un grup de economiști care consultă Guvernul Republicii Moldova pe chestiuni de politici economice începând cu 2010 și este finanțat de către Ministerul Federal al Economiei și Energiei al Germaniei.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS