Problemele exportului de produse agricole în UE sunt cantitatea și ambalajul, opinie

Una dintre problemele sectorului agro-alimentar în ceea ce privește exporturile în Uniunea Europeană în baza Acordului de liber schimb este faptul că Republica Moldova nu poate exporta o cantitate mare de produse în mod constant. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Alexandru Fală, director de programe al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”,  consideră că aceasta este o primă problemă pe care Republica Moldova nu o poate soluționa, inclusiv din cauza fragmentării sectorului agricol.

În opinia lui, o altă problemă este faza de post-recoltare pentru că în UE contează foarte mult și modul în care produsele sunt sortate și ambalate. „Pentru aceasta este nevoie de infrastructură specializată pentru ambalarea, sortarea acestor produse pentru a putea fi exportate în Uniunea Europeană”, susține Alexandru Fală. Pe lângă acestea, trebuie respectat principiul calității produselor.

Referitor la solicitarea autorităților moldovenești către Uniunea Europeană de a majora cotele de export pentru o serie de produse, Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piață, spune că aceste cote au fost stabilite în funcție de capacitatea de producere a țării. Potrivit lui, dacă Republica Moldova va demonstra o capacitate mai mare de producere, atunci ar putea fi majorate și cotele. Stabilirea cotelor s-a făcut pentru a nu permite utilizarea Acordului semnat de Republica Moldova pentru reexportul în regim preferențial a mărfurilor similare din alte regiuni, care nu au acorduri de asociere cu UE. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.