Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) a adus beneficii substanțiale economiei Republicii Moldova. La trei ani de implementare, exporturile moldovenești pe piața europeană au crescut cu două treimi, iar importurile din UE pe piața moldovenească – cu 50 la sută. Declarații în acest sens a făcut Cecilia Malmström, comisar european pentru comerț, marți, 7 noiembrie, la o conferință de presă la Chișinău, susținută alături de premierul Pavel Filip, transmite IPN.
Relațiile comerciale dintre Republica Moldova și UE au devenit foarte strânse. DCFTA a oferit Moldovei acces preferențial la cea mai mare piață a lumii, export fără de taxe și multe oportunități de investiții. Producătorii de fructe, de legume și de conserve și-au crescut exporturile cu 20%. Exporturile de vinuri au crescut și ele de două ori, a remarcat Cecilia Malmström. Potrivit comisarului european, e necesar de continuat reformele în domeniul siguranței alimentare, pentru că există bariere la exportul produselor de origine vegetală și animală. „Am discutat reformele care trebuie derulate astfel încât exportatorii de ouă și de carne să aibă acces la piața UE. Lupta împotriva corupției, la fel, este importantă pentru ca investitorii să se simtă protejați în Republica Moldova”, a remarcat Cecilia Malmström.
Premierul Pavel Filip a remarcat că DCFTA este un acord foarte important pentru Republica Moldova și trebuie valorificat la maximum accesul la piața europeană oferit de acesta. „Exporturile pe piața UE au atins cota de 64%. În același timp, importurile din UE în Republica Moldova constituie 50%. Notăm creșterea continuă a numărului de companii implicate în comerțul cu UE și diversificarea tipurilor de produse exportate”, a declarat premierul.
Pavel Filip a mai spus că succesele obținute a determinat autoritățile de la Chișinău să ceară majorarea cotelor de export la struguri de masă, prune, cireșe și modificarea condițiilor de export pentru grâu, orz, porumb și zahăr. Premierul a discutat cu Cecilia Malmström posibilitatea extinderii DCFTA în regiunea transnistreană și în anul viitor. Cât privește exportul produselor de origine animală şi vegetală, Pavel Filip a spus că sunt încă multe reforme de făcut. „Perspectivele pentru noi sunt clare în acest sens. Am certitudinea că anul viitor va fi unul productiv în acest sens pentru Republica Moldova”, a conchis Pavel Filip.
Comisarul Uniunii Europene pentru comerț Cecilia Malmström efectuează în zilele de 6 și 7 noiembrie o vizită la Chișinău.