Ritmul anual al inflației a crescut
Print Send by email
14:22, 02 Noi 2017

Ritmul anual al inflației a crescut de la 7,3%, în luna iunie, până la 7,6%, în septembrie, a comunicat guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei Sergiu Cioclea, prezentând într-o conferință de presă un nou raport asupra inflației, transmite IPN.

Majorarea ritmului anual al inflației a fost determinată de creșterea prețurilor la produsele agroalimentare (scumpirea lor a început imediat după intemperiile din aprilie) și de creșterea mai mult decât se anticipa a prețurilor la combustibil, ca urmare a majorării costului barilului de petrol. A fost și un factor care a echilibrat tendința de sporire a prețurilor de consum. Este vorba despre  aprecierea leului față de dolar, adică – mai puțină inflație importată.

În noua rundă de prognoze, BNM plasează rata inflației anuale pentru 2017 la nivel de 6,5%, iar pentru 2018 – la nivelul de 4%. Adică, în limita cifrelor țintite de BNM de 5%, plus minus 1,5%.

Sergiu Cioclea a spus că acea creștere economică care va fi înregistrată în acest an, chiar dacă mai mică decât se prognoza inițial, constituie o premisă pentru adeverirea aceste prognoze a inflației. Este importantă în acest sens majorarea așteptată cu circa 17% a exporturilor. Remitențele deja de cinci luni la rând se cifrează la peste 100 mln dolari.  Totodată și economiile țărilor cu care Moldova are relații comerciale vor marca creșteri în acest an.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | De ce trebuie micșorat tariful pentru gazele naturaleConferințe IPN [HD] | URA RASIALA în rândul elevilor   ia amploare
Conferințe IPN [HD] | Cerem ca Președintele Dodon să fie tras la răspundereConferințe IPN [HD] | Refuzul ilegal al Comisiei Electorale Centrale de a ne înregistra
Vezi toate
banner ceu
banner creditex