Autoritățile își numără „roadele” evenimentului Moldova Business Week
Print Send by email
15:20, 09 Oct 2017

Două companii din Italia și-au anunțat intenția de a veni în Moldova cu investiții de peste un milion și jumătate de euro. Prima companie se va specializa pe creșterea grâului, porumbului și a altor produse bio, care vor fi exportate pe piața UE. Cea de-a doua investiție este anunțată de grup de producere din Torino, care vrea să deschidă o fabrică de prelucrare a fierului și oțelului în Moldova. Despre rezultatele săptămânii de afaceri „Moldova Business Week 2017”, din perioada 3-6 octombrie, a vorbit directorul general al Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), Vitalie Zaharia, transmite IPN.

Potrivit lui Vitalie Zaharia, pe parcursul Moldova Business Week au avut loc un număr mare de întâlniri și vizite la companii din sectorul agroalimentar, textile, în zonele economice libere și parcurile industriale, în cadrul cărora au fost semnate acorduri de intenție și precontracte de import.

La Forul Exportatorilor, producătorii și exportatorii au avut posibilitatea să interacționeze cu peste 16 rețele de distribuție de pe piața UE, Federația Rusă și Azerbaidjan. Patru companii au semnat precontracte de livrarea de produse agro-alimentare pe piețele UE. O companie a semnat precontracte de livrare de încălțăminte și echipament de lucru specializat în Germania și Franța. Două companii vor importa produse moldovenești pentru piața românească. O companie letonă va importa articole de îmbrăcăminte, iar o companie din România vrea să importe costume bărbătești atât pentru piața locală, cât și pentru cea europeană.

Vitalie Iurcu, viceministru al economiei și infrastructurii, a spus că în cadrul evenimentului s-a arătat că Republica Moldova are o economie deschisă, în continuă creștere, cu acces liber pe piețele internaționale atât din Est, cât și din Vest. La fel, autoritățile au anunțat că în curând va fi aprobat un regulament care prevede că, începând cu anul viitor, statul va subvenționa deschiderea noilor locuri de muncă – cu 40 de mii de lei pentru fiecare loc de muncă creat, în condițiile în care antreprenorul va crea minimum 100 de locuri de muncă și va asigura un salariu mediu de minimum 75% din salariul mediu pe economie, păstrând condițiile pe o perioadă de trei ani.

„Am încheiat actuala ediție a Moldova Business Week în prezența primilor miniștri ai Republicii Moldova și Ucrainei. Astfel, am pus pe agenda cooperării economice și comerciale cu țara vecină  dezvoltarea în comun a procesului de producție și exportul ulterior al produselor pe piața UE, interconectarea energetică, proiecte de infrastructură și transport, managementul traficului la frontieră etc.”, a menționat Vitalie Iurcu.

Din totalul de participanți ai evenimentului, 40% au fost companii străine. Pe viitor, săptămâna de business se preconizează a fi organizată bianual.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Etnic ucrainean a devenit victima atacului agresiv din partea polițiștilorConferințe IPN [HD] | Consens național sau riscuri și amenințări
Conferințe IPN [HD] | Viorel Chetrușcă, mandatar al intermediarilor în asigurăriConferințe IPN [HD] | Partidul Mișcarea Populara Antimafie
Vezi toate
Central European University
banner creditex