Verde pentru construcția pensiunilor agroturistice pe terenuri cu destinație agricolă
Print Send by email
06:48, 06 Oct 2017

Proprietarii de terenuri cu destinație agricolă vor avea dreptul, fără a schimba destinația terenurilor, să construiască pe acestea pensiuni agroturistice. Condiția este ca proprietarul terenului să practice activitate agricolă pe o perioadă de cel puțin cinci ani. Prevederile se regăsesc într-un proiect de modificare a Codului funciar, aprobat în prima lectură de către Parlament, transmite IPN.

Viceministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Vasile Luca, a precizat că proiectul vine să ofere posibilitatea proprietarilor de terenuri cu destinație agricolă să amplaseze structuri de primire turistică și să desfășoare activități de cazare și de servire a mesei în localitățile rurale, fără a exclude terenurile respective din circuitul agricol. Ba mai mult, una din condiții este și ca în alimentația turiștilor să fie prezente produsele crescute pe terenurile agricole respective.

Vasile Luca a subliniat că deschiderea pensiunilor agroturistice va oferi posibilitatea creării locurilor de muncă în mediul rural în domeniul non-agricol. Pentru structurile agroturistice nivelul de confort și calitatea serviciilor trebuie să atingă standardul de calitate trei stele. În cadrul pensiunilor agroturistice trebuie să se desfășoare cel puțin o activitate legată de agricultură cum ar fi: creșterea animalelor, cultivarea diferitor tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi etc.

În cadrul dezbaterilor în plen Parlamentului, unii deputați s-au arătat nemulțumiți de impunerea termenului de cinci ani de activitate agricolă. În opinia aleșilor poporului, acest lcuru ar pune bariere în calea investitorilor străini care și-ar dori să lanseze afaceri în Moldova în acest sector.

În replică, viceministrul Vasile Luca a spus că, în opinia Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, termenul de cinci ani este suficient pentru a demonstra cert intenția proprietarului terenului de a practica activități agricole, asigurând astfel realizarea scopului proiectului – de a crea posibilitatea desfășurării unor activități alternative celei agricole. În acest circumstanțe, termenul impus va reduce riscul simulării desfășurării activității agricole cu scopul practicării activității de turism.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Institutul pentru Democrație

Cu sprijinul Uniunii Europene, la Chișinău a avut loc premierea proiectelor de promovare a drepturilor omului, prezentate de cinci parteneriate de pe cele două maluri ale Nistrului

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Live streamConferințe IPN [HD] | Concluzii după Congresul Mondial al Familiei
Conferințe IPN [HD] | Organizarea unei Adunări consultativeConferințe IPN [HD] | Liceul Teoretic ,,Orizont"
Vezi toate
banner creditex