Cerințe noi pentru angajatori la organizarea lucrului la monitor
Print Send by email
18:05, 04 Ian 2017

Angajatorii trebuie să planifice activitățile lucrătorilor astfel încât aflarea în fața unui monitor să fie întreruptă periodic, prin pauze sau schimbări de activitate. Prevederea se regăsește în Cerințele minime de securitate și sănătate în muncă pentru lucrul la monitor, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie anul curent și vizează posturile de lucru create după această dată. Totodată, posturile de lucru create înainte de 1 ianuarie 2017 trebuie să fie adaptate astfel încât să corespundă prezentelor cerințe în termen de cel mult un an de la data menționată, transmite IPN.

Cerințele minime de securitate și sănătate în muncă pentru lucrul la monitor sunt aprobate prin hotărâre de Guvern. Angajatorul urmează să asigure lucrătorilor examinarea oftalmologică în următoarele cazuri: la cererea angajatului la angajare, la intervale stabilite de actele normative în vigoare, dacă lucrătorii simt dificultăți vizuale cauzate de lucrul la monitor. Dacă în urma examenului oftalmologic au fost depistate dereglări vizuale, angajatorul este obligat să pună la dispoziție aparate de corecție. În această situație, toate cheltuielile vor fi suportate de către angajator.

Aceleași cerințe stabilesc că monitorul trebuie să se rotească și să basculeze liber pentru a fi adaptat necesităților lucrătorului, fiind posibilă utilizarea unui suport sau a unei mese reglabile. Tastatura trebuie să aibă o suprafață mată pentru a evita strălucirea reflectoare. Scaunul de lucru trebuie să fie stabil și să permită cu ușurință libertatea de mișcare și o poziție confortabilă.

Durata generală a zilei de muncă la monitor este de opt ore, se admite activitatea în schimburi cu durata de 12 ore. Pentru asigurarea capacității optime de muncă și menținerea sănătății, în afară de pauza obligatorie pentru prânz, în decursul zilei de muncă se efectuează suplimentar pauze reglementate, care se includ în timpul de muncă.

În ziua de muncă de opt ore, pauzele reglementate se acordă după două ore de la începutul schimbului și după două ore după prânz, cu durata de 15 minute fiecare. În ziua de muncă de 12 ore, pauzele reglementate trebuie să fie efectuate în primele opt ore ca și pauzele din ziua de muncă de opt ore, iar în ultimele patru ore, după fiecare oră, câte 15 minute.

Nu se admite activitatea la monitor mai mult de două ore fără pauze reglementate.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Radiografia trimestrială a economiei moldoveneștiConferințe IPN [HD] | Judecători complici în atac raider
Conferințe IPN [HD] |Propunerile Diasporei pentru asigurarea dreptului la vot peste hotareConferințe IPN [HD] | Cetățenii comunei Băcioi, pedepsiți pentru votul lor liber exprimat
Vezi toate
banner creditex