În perioada iulie – septembrie 2016, volumul total al veniturilor provenite din vânzarea serviciilor în sectorul comunicaţiilor electronice a scăzut, faţă de trimestrul trei al anului 2015, cu 3,5% şi a depăşit 1,7 miliarde de lei, transmite IPN cu referire la datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).
În nouă luni ale anului, veniturile pe această piaţă au a totalizat 5,4 miliarde de lei. Scăderea înregistrată în perioada de raport a fost determinată de diminuarea vânzărilor pe trei segmente: telefonie fixă, difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale, alte activităţi în domeniul comunicaţiilor electronice.
În trimestrul trei, volumul vânzărilor realizate pe piaţa de telefonie fixă a scăzut cu 20% şi a alcătuit 205 milioane de lei, vânzările serviciilor de difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale s-au diminuat cu 18,5% şi au însumat 68 de milioane de lei, iar veniturile obţinute din alte activităţi în domeniul comunicaţiilor electronice s-au micşorat cu 31,3% şi au totalizat 89 de milioane de lei.
În acelaşi timp, pe celelalte trei segmente de piaţă: telefonie mobilă, internet mobil în bandă largă şi internet fix au fost înregistrate creşteri ale volumelor de vânzări. Astfel, vânzările serviciilor de internet mobil în bandă largă au crescut, comparativ cu trimestrul trei al anului 2015, cu 23,5% şi au alcătuit 189 de milioane de lei, ale serviciilor de internet fix – cu 7,7% şi au însumat 282 de milioane de lei, iar vânzările serviciilor de telefonie mobilă au sporit cu 2,1% şi au totalizat 991 de milioane de lei.
Cele mai semnificative venituri medii lunare per utilizator au fost înregistrate pe pieţele serviciilor de acces la internet fix şi de telefonie mobilă: de 172,6 lei şi, respectiv - 88,4 lei.