Idei eco-responsabile din sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice – de la panouri fotovoltaice până la fabrici de producere a materialelor izolante din lână de oi – au fost prezentate la Moldexpo, în cadrul unui eveniment din agenda săptămânii Moldova Eco-energetică. Autorii de proiecte şi-au prezentat ideile în faţa potenţialilor sponsori, donatori şi parteneri de dezvoltare, transmite IPN.
Alexandrina Şian, reprezentanta Companiei Sandilana, a declarat că ideea sa eco constă în fabricarea izolaţiei naturale din lână de oi, produs care poate fi utilizat atât în gospodării, cât şi pentru instituţii de producere. Materialul poate fi folosit pentru pardoseală, pentru pereţi, pentru tavan etc. „Atuul principal al acestui produs este că el menţine calitatea înaltă a aerului în încăpere. Este un sistem de condiţionare natural, capabil să absoarbă excesul de vapori în perioadele umede ale anului şi le emană înapoi în încăpere atunci când uscăm excesiv încăperea, mai ales iarna”, a notat Alexandrina Şian.
Potrivit ei, în Moldova se produce anual peste două mii de tone de lână, însă pentru industria textilă se utilizează mai puţin de o pătrime, pe motiv că este prea aspră, prea groasă etc. În aceste condiţii, cea mai mare parte din lână este depozitată prin podurile gospodăriilor sau este aruncată. Pentru producerea materialului izolant nu este nevoie de lână fină şi nu contează culoarea sau grosimea firului. Alexandrina Şian a mai spus că acest produs, spre deosebire de alte materiale izolante, cum ar fi vata minerală sau sticla, este mai scump, însă termenul de exploatare este practic de două ori mai mare. În cazul lânii de oi ajunge la peste o sută de ani. Alt avantaj al izolaţiei din lână e şi rezistenţa la factori naturali, şi anume că la temperatură înaltă nu se emană fenoli, acest produs nu se macină. Un material natural este deja pregătit pentru diverse condiţii.
Dumitru Rusnac, student la Facultatea de fizică a Universităţii de Stat din Moldova, a venit la târg cu mai multe panouri solare formate din „celule solare” pe care le confecţionează în laboratorul universităţii. „Ne preocupăm mai mult de tehnologia obţinerii bateriilor solare cu un randament cât mai bun şi din materiale mai ieftine”, a menţionat tânărului. Studentul a prezentat mai multe machete, printre care o instalaţie pentru iluminatul stradal, dar şi un semafor însoţit de un panou solar şi un acumulator datorită căruia funcţionează fără curent electric. Astfel de instalaţii ar putea fi utilizate, de exemplu, în locuri în care nu pot fi amplasate piloni electrici sau în care în caz de avarie nu este curent.
Dmitri Navroţki, reprezentant companiei Avia Invest, care are în concesiune Aeroportului Internaţional Chişinău, a prezentat un proiect de alimentare cu energie electrică a aerogării. Potrivit lui, ca urmare a mai multor analize cu privire la cheltuielile pentru consumul de energie electrică s-a ajuns la concluzia că acestea pot fi reduse. Potrivit lui, actualmente peste o sută de aerogări din lume utilizează panouri solare pentru obţinerea energiei. În cadrul proiectului a fost selectat un teren unde urmează a fi amplasate panourile, iar ca urmare energia obţinută va fi furnizată către operatorul de energie electrică, iar ulterior aeroportul va beneficia de energia necesară. La fel, este examinată posibilitatea de a păstra energia electrică prin intermediul acumulatoarelor.
Ideile de proiecte ce şi-au găsit finanţare vor fi anunţate la Gala Moldova Eco Energetică, în data de 2 decembrie.