De la începutul anului curent, ponderea abonaţilor care beneficiază de servicii de acces la Internet fix de mare viteză a ajuns la aproape 53%. Majoritatea dintre aceştia sunt conectaţi la reţeaua globală în baza tehnologiilor de fibră optică, tehnologii care asigură viteze mari de acces şi transfer de date. Datele au fost prezentate luni, 5 septembrie, de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, transmite IPN.
Potrivit ANRCETI, până în iunie inclusiv, numărul abonaţilor conectaţi la reţeaua globală prin fibră optică a crescut, faţă de finalul anului 2015, cu mai bine de 12 mii (+4,2%) şi a ajuns la 301,3 mii. În acelaşi timp, numărul abonaţilor conectaţi la Internet în baza tehnologiilor xDSL a scăzut cu 2,1 mii (-1,1%) şi a totalizat circa 201,3 mii, iar al celor conectaţi prin cablu coaxial – cu 1,9 mii (-5%) şi a însumat 37,4 mii.
În şase luni ale anului, numărul total al abonaţilor la serviciile de acces la Internet fix a ajuns la circa 542,2 mii, iar rata de penetrare a serviciilor respective, raportată la 100 locuitori ai republicii, s-a ridicat la 15,3%. Cei mai mulţi abonaţi la serviciile de acces la Internet fix (47% din numărul total) beneficiază de viteze de acces şi transfer de date cuprinse între 30 şi 100 Mbps. ANRCETI precizează că vitezele de la 30 la 100 Mbps sunt calificate drept viteze mari de acces și navigare pe Internet.
Volumul total de vânzări este în creştere şi a ajuns la 541,3 mln lei. Cele mai mari volume de vânzări au fost înregistrate de companiile Moldtelecom, Starnet Soluţii şi Sun Communications.