Semnal îngrijorător de la Asociaţia Producătorilor din Industria Avicolă

Asociaţia Producătorilor din Industria Avicolă revine la tema importului de carne de pasăre din Ucraina, semnalând că volumele continuă să crească, fapt care îi pune pe producătorii locali în impas. Asociaţia semnalează că tot mai multe întreprinderi ucrainene obţin autorizaţii pentru livrarea cărnii de pasare în Moldova, iar producătorii autohtoni devin tot mai vulnerabili şi supuşi riscurilor de a micşora volumele de producere şi de a reduce numărul locurilor de muncă.

„În iunie 2015, în cadrul dezbaterilor pachetului agricol şi în contextul discuţiei despre oportunitatea micşorării cotei TVA pentru comercializarea cărnii, Ministerul Economiei a promis introducerea, în scurt timp, a măsurilor de protejare a producătorilor autohtoni faţă de importul cărnii de pasare din Ucraina. Însă, când în primul trimestru al anului curent au fost discutate măsurile de limitare a importurilor din Ucraina, pe ultima suta de metri, fără explicaţii, carnea de pasare a fost exclusă din lista produselor la care se introduceau cotele de import. Asociaţia Producătorilor din Industria Avicolă, luând în consideraţie creşterea semnificativă a importurilor cărnii de pasare din Ucraina, solicită Guvernului să revină la problemă”, se menţionează într-un comunicat de presă al Asociaţiei.

Contactat de IPN, preşedintele Consiliului companiei Avicola Floreni, Vladimir Saulschi, a confirmat că importurile de carne de pasăre pe piaţa locală cresc, şi nu numai din Ucraina. „Este regretabil pentru că producţia noastră este de o calitate bună. Noi livrăm reţelelor comerciale din Moldova carne proaspătă, răcită, ceea nu se poate face, în mod obiectiv, când e vorba de importurile de acest produs”, a specificat el. Preşedintele a  mai precizat că întreprinderea are 1300 de angajaţi.

Potrivit statisticilor cu care operează Asociaţia Producătorilor din Industria Avicolă, de la începutul anului curent, importurile de carne de pasăre au fost în creştere, ajungând la 1400 de tone în luna iunie, în condiţiile unui consum intern estimat la 3000-3500 de tone.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.