Parlamentul a adoptat, în şedinţa de vineri, 1 aprilie, Conceptul politicii bugetar-fiscale în prima lectură. Documentul a fost votat de majoritatea parlamentară, opoziţia manifestându-şi nemulţumirea şi afirmând că se împovărează populaţia suplimentar, într-o situaţie economică şi aşa proastă, transmite IPN.
Proiectul are ca scop diminuarea evaziunii fiscale şi vamale, dar şi colectarea eficientă a resurselor în bugetul naţional. Una dintre principalele prevederi este majorarea cotei impozitului funciar pentru terenurile agricole şi din intravilan cu 15%. Se menţin cotele impozitului pe venit a persoanelor fizice şi juridice la nivelul celor din 2015. Se majorează cotele accizului la produsele petroliere, la ţigarete. Se micşorează cota de acciz la cidru de mere şi pere. Se majorează accizul la bere, la băuturile alcoolice tari, la articole de bijuterie.
Un compartiment nou ţine de introducerea impozitului pe averea persoanelor fizice la bunuri imobiliare, în fără de terenuri, de peste 120 de metri pătraţi şi care au valoarea estimată de peste 1,5 milioane de lei. Impozitul pe avere urmează a fi achitat până la 25 decembrie a anului în gestiune. O altă prevedere se referă la introducerea impozitului pe autovehicule cu excluderea taxelor de utilizare a drumurilor pentru autovehiculele înregistrate în Republica Moldova. Totodată, se prevede majorarea taxei de utilizare a drumurilor de către autovehiculele neînregistrate în Republica Moldova, adică a vinietei.
Deputatul comunist Oleg Reidman a criticat dur proiectul politicii bugetar-fiscale spunând că în general această politică ar trebui să asigure o balanţă între necesitatea de consum a oamenilor şi acumularea resurselor la buget. Însă, ceea ce s-a prezentat în Parlament nu asigură nici una, nici alta.
Parlamentarul liberal democrat, Vadim Pistrinciuc, a spus că proiectul politicii bugetar-fiscale este sub aşteptările opoziţiei, a societăţii, dar nici nu corespunde promisiunilor actualei guvernări care spunea că va încuraja oamenii de afaceri. Deputatul a numit acest document ca fiind unul speculativ şi care nicidecum nu va încuraja mediul de afaceri.
Lectura a doua proiectul politicii bugetar-fiscale urmează să se producă în legislativ după data de 11 aprilie, dată până când sunt aşteptate amendamente din partea deputaţilor.