În ultimii ani au fost elaborate mai multe strategii de dezvoltare a sectorului agricol, însă schimbări esenţiale în această ramură nu s-au produs. Aprecierea a fost făcută în cadrul unei dezbateri economice privind situaţia în agricultură şi perspectivele de dezvoltare a ramurii. Participanţii la dezbatere experţii IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga şi Ion Tornea, au explicat aceasta prin lipsa unei viziuni clare asupra dezvoltării ramurii, transmite IPN
„Strategii au fost elaborate multe, iar efectele de la acestea sunt foarte mici, a precizat Viorel Chivriga. În opinia sa, îşi spune cuvântul lipsa capacităţilor instituţiilor responsabile de a elabora acele politici, care ar contribui la modernizarea ramurii, creşterea performanţei în agricultură şi, în consecinţă, la sporirea veniturilor producătorilor agricoli.
Potrivit lui, în Republica Moldova există producători agricoli, care au obţinut rezultate bune, care exportă producţia lor pe piaţa europeană şi pe alte pieţe, dar, în ansamblu, doar 40% din întreprinderile agricole sunt în măsură să implementeze tehnologii noi de cultivare a pământului, astfel ca produsele lor să poată concura cu cele expuse pe piaţa europeană. „Restul sunt întreprinderi individuale sau gospodării ţărăneşti, care produc pentru necesităţile familiilor lor, acestea nu dispun de mijloace pentru procurarea tehnicii performante, fondul funciar e parcelat. Se simte acut lipsa de specialişti în domeniul agriculturii”, a notat experul.
Un alt expert IDIS „Viitorul”, Ion Tornea, a menţionat că nu se poate de ajuns prea departe, cu un producător izolat, cu unul-două exemple. În opinia sa, sunt necesare acţiuni mult mai ample, care să schimbe situaţia în ramură. „Diferenţa între randamentul producţiei agricole la noi şi în ţările europene este de 17 ori. În Moldova producţia agricolă globală per angajat este de 2 mii de dolari, în UE de 35 de mii. Lipsesc politicile de încurajare a producătorilor, nu mă refer doar la subvenţionare”, a specificat Ion Tornea.
Experţii s-au referit la faptul că Moldova nu poate exporta produse de origine animală pe piaţa europeană în afară de mierea de albini şi praful de ouă. Deşi au trecut 7 ani de când UE a acordat cote Republicii Moldova pentru exportul produselor de origine animală ele nu sunt valorificate. Animale se întreţin preponderent în gospodăriile ţărăneşti, ferme specializate există într-un număr redus. Pe de altă parte unii producători, inclusiv din lipsa unor politici de stat coerente privind dezvoltare sectorului zootehnic preferă să se specializeze reexportul produselor de origine animală din UE şi alte ţări.