S-a redus numărul contravenţiilor în domeniul comunicaţiilor

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) informează că atât caracterul, cât şi numărul contravenţiilor constatate au suferit schimbări calitative, în comparaţie cu perioada respectivă a anului 2014. În acest răstimp, numărul proceselor verbale încheiate de ANRCETI s-a redus de mai bine de 1,5 ori - de la 27 la 16, transmite IPN.

Din cele 16 procese verbale cu privire la contravenţie, 6 au fost încheiate în privinţa persoanelor fizice, iar zece - în privinţa persoanelor juridice. Cele mai multe cauze contravenţionale au fost pornite asupra persoanelor vinovate de plasarea pe piaţă a echipamentelor de comunicaţii electronice neconforme şi necertificate, producerea perturbaţiilor prejudiciabile în reţelele de telefonie mobilă, încălcarea regulilor de protecţie a liniilor şi instalaţiilor de comunicaţii electronice, conectarea neautorizată sau admiterea conectării neautorizate la reţelele de comunicaţii electronice. În total, pentru comiterea acestor fapte ilicite au fost întocmite 12 procese verbale.

Totodată, autorii raportului notează că numărul proceselor verbale întocmite asupra persoanelor vinovate de producerea perturbaţiilor prejudiciabile în reţelele de telefonie mobilă s-a redus de mai bine de 4 ori - de la 13, în primul semestru al anului 2014, la 3 – în aceeaşi perioadă a anului 2015.

În perioada de referinţă, instanţa de judecată a examinat şi s-a pronunţat, prin hotărârile sale, asupra a 16 procese verbale cu privire la contravenţie încheiate de către ANRCETI. În 9 dosare instanţa de judecată a aplicat contravenienţilor sancţiuni în formă de amendă în mărime totală de 33 de mii de lei. Cele mai mari amenzi au fost aplicate pentru plasarea pe piaţă a echipamentelor de comunicaţii electronice neconforme şi necertificate, precum şi pentru furnizarea neautorizată a reţelelor sau a serviciilor de comunicaţii electronice. Pentru comiterea acestor fapte companiilor BM Technotrade, Av-Electronic, Av-Macrocom şi Interbit-Net le-au fost aplicate amenzi în mărime de 4000 de lei pentru fiecare.

În 5 cauze instanţa de judecată a recunoscut vinovăţia făptuitorului în săvârşirea contravenţiei, dar nu l-a sancţionat din cauza expirării termenului de prescripţie a răspunderii contravenţionale (3 luni), iar în 2 cauze – a încetat procesul contravenţional pe motiv că vinovăţia contravenientului nu a fost demonstrată.

Conform legislaţiei în vigoare, ANRCETI supraveghează respectarea şi aplicarea prevederilor actelor normative în domeniul comunicaţiilor electronice, constată contravenţiile în sectorul comunicaţiilor electronice, poştale şi a tehnologiei informaţiei prin încheierea proceselor verbale corespunzătoare şi le remite spre examinare instanţei de judecată. Amenzile aplicate contravenienţilor de către instanţa de judecată sunt virate integral la bugetul de stat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.