Experţi ai Rosselhoznadzor se află în Moldova

O echipă de experţi ai Serviciului federal de control veterinar şi fitosanitar din Rusia (Rosselhoznadzor) se află în Republica Moldova. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Ion Sula, a comunicat, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, că urmează să aibă o discuţie cu experţii într-o şedinţă la care vor participa şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. La şedinţă se vor discuta problemele ce ţin de exportul de producţie de origine vegetală pe piaţa Federaţiei Ruse, transmite IPN.

„De conserve deja sunt responsabili Rosspotrebnadzor şi ei sunt şi cu vinurile. Noi am transmis şi la o instituţie, şi la altă instituţie, o scrisoare, am avut dialog cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, au reacţionat la această invitaţie. Sperăm că şi de la Rosspotrebnadzor vor reacţiona. Ei ne-au spus că vor să vadă cum muncesc câţiva producători, vor să vadă Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, sistemul de siguranţă a alimentelor, de control în domeniul fitosanitar”, a spus ministrul.

Potrivit oficialului, Republica Moldova poate garanta siguranţa produselor pe care le exportă. Întrebat dacă există şanse să fie reluate negocierile pentru ridicarea embargoului rusesc pentru vinurile moldoveneşti, ministrul a spus că Rosspotrebnadzor încă nu şi-a expus concluziile de la ultima vizită în Republica Moldova. „Sperăm că în curând vom avea posibilitatea să reluăm acest dialog. Avem în perioada 4-5 iunie o întâlnire a miniştrilor agriculturii la Milano, planificăm acolo să am o scurtă întrevedere”, a comunicat Ion Sula.

Ministrul nu a comentat dacă embargourile la vinurile, fructele şi conservele moldoveneşti sunt în continuare politizate, dar a spus că, reieşind din condiţiile în care a fost suspendat sau sistat exportul, ne face să ne gândim altfel. „Vreau, din contra, să mergem pe ideea că noi putem demonstra, avem un sistem de evaluare a calităţii şi să revenim pe piaţa respectivă”, a încheiat ministrul.

Embargo pentru vinurile moldoveneşti a fost impus de Rusia în septembrie 2013. În vara lui 2014 Rusia  a sistat importul de fructe, conserve şi carne din Moldova. În primăvara anului curent, a permis importul de mere de la 10 companii moldoveneşti. Vin şi alte produse alcoolice pot exporta selectiv companii din Găgăuzia şi din stânga Nistrului. Recent şi 2 companii moldoveneşti au putut relua exportul de carne pe piaţa rusească.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.