Anul trecut, moldovenii au vorbit la telefonul fix 2,6 miliarde de minute, cu 13,3% mai puţin ca în 2013. În cazul telefoniei mobile, volumul traficului de voce a fost în creştere cu 7,8%, depăşind 6 miliarde de minute, transmite IPN.
Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, în 2014, pentru al şaptelea an consecutiv, clienţii de telefonie fixă au adus mai puţine venituri. Volumul de vânzări s-a micşorat cu peste 10% şi a constituit 1,2 miliarde de lei. Timp de un an, numărul total al abonaţilor s-a redus cu peste 3,2 mii (-0,3%).
Chiar dacă s-a vorbit mai mult la telefonul mobil, veniturile încasate de furnizori au fost uşor mai mici. Astfel, veniturile s-au micşorat, faţă de anul 2013, cu 1,1% şi au însumat 3,4 miliarde de lei. Traficul mediu lunar per utilizator a alcătuit 211 minute (trei ore şi 31 de minute). Totodată, numărul SMS-urilor expediate prin intermediul acestor reţele a crescut în jumătate şi a însumat peste 1,1 miliarde.
Specialiştii ANRCETI explică diminuarea volumului de vânzări şi a numărului de abonaţi în sectorul de telefonie fixă prin migrarea acestora la serviciile voce oferite prin intermediul reţelei Internet şi la serviciile de telefonie mobilă, care sunt mai avantajoase pentru utilizatori.