Autorităţile vor depune toate eforturile pentru modernizarea şi stabilitatea sectorului bancar din Republica Moldova şi optează pentru investigarea tuturor eventualelor fraude şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate, a declarat vineri ministrul în exerciţiu al economiei şi comerţului Andrian Candu într-o conferinţă comună de presă cu şeful delegaţiei UE Pirkka Tapiola, transmite IPN.
El s-a referit în acest context la un raport recent al Fondului Monetar Internaţional în care se exprimă îngrijorarea vizavi de situaţia din sectorul bancar, în special de la Banca de Economii şi Banca Socială. „Sistemul bancar din Republica Moldova nu este cel mai perfect. Există probleme pe care nu le cunoaşte doar UE şi FMI, dar şi noi toţi. În ultima jumătate a anului s-au depus eforturi pentru modificarea legislaţiei în tot ceea ce ţine de capacitatea instituţională a BNM, intervenţiile justiţiei. Noi ştim care sunt problemele şi ştim că sunt arzătoare şi trebuie să luăm măsuri”, a declarat Candu.
El a dat asigurări că una din priorităţile viitorului guvern va fi anume sistemul bancar. „La ultimele discuţii cu FMI şi Banca Mondială am şi agreat că primul subiect în viitorul program cu FMI va fi sistemul bancar. Aici ne referim şi la transparenţa acţionariatului, politicile corporative, capacităţile financiare şi tehnice ale unor bănci. Şi lucrul cel mai important este că avem voinţa s-o facem şi nu mai avem nicio scuză. Nu doar FMI, UE sau BM sunt interesaţi să modernizeze sistemul bancar. Şi noi suntem interesaţi”, a precizat oficialul.
El a menţionat că optează pentru investigarea tuturor fraudelor şi pedepsirea celor vinovaţi. „Cetăţenii trebuie să ştie că noi urmărim 3 chestiuni importante: 1. Indiferent de ce se întâmplă, deponenţii nu trebuie să sufere; 2. dacă sunt fraude, să se recupereze ce s-a fraudat; 3. dacă sunt fraude, să fie traşi la răspundere toţi cei care au fraudat. Vorbind eufemistic - să curgă sânge dacă este necesar să curgă. Şi asta, cu siguranţă o vom face. Dacă la unele bănci există fraude, aceste fraude să se investigheze şi persoanele să fie trase la răspundere. Vorbim de investigaţii nu doar la nivel naţional, dar şi internaţional”, a declarat Andrian Candu.
În cadrul aceleiaşi conferinţe Candu a vorbit şi despre preţurile la produsele petroliere care în Republica Moldova nu scad la fel de mult în comparaţie cu pieţele internaţionale. El a explicat că există şi factori obiectivi, precum faptul că importatorii cumpără produsele cu câteva săptămâni înainte, astfel că evoluţia zilnică a preţului nu este reflectată. Totodată, el a menţionat legislaţia imperfectă care trebuie modificată.
„În 2015 trebuie să intervenim cu modificări în legislaţie. Ar trebui să avem o abordare mult mai fundamentală. Am rugat colegii de la Ministerul Economiei să pregătească amendamente la Legea cu privire la produsele petroliere așa ca să venim cu o nouă lege şi controlul statului să fie mai mare atunci când vorbim de decalaj între preţurile la produsele petroliere de pe piaţă din Republica Moldova şi prețurile pe piața internațională. Am obosit şi eu să discut cu petroliștii, deoarece este singurul instrument legal. Trebuie să discutăm cu ei în aşa fel încât, pe de o parte, ei să-şi păstreze o afacere profitabilă, iar, pe de alta, oamenii să beneficieze de un preț real.
Totuşi, el a anunţat că zilele viitoare preţul la carburanţi vă scădea şi în Republica Moldova, cu până la 1,5 lei per litru. „Chiar astăzi am fost anunţat că de mâine şi în următoarele zile vor fi reduceri la pompă. Până la 1,5 lei, am fost anunţat. Totuşi nu sunt mulţumit”, a declarat Andrian Candu.
Totodată, el a anunţat că luni va fi semnat un contract de livrare a gazelor din România prin conducta Iaşi-Ungheni începând cu 1 ianuarie 2015, iar preţul va fi cu aproximativ 20% mai mic decât cel livrat de Gazprom, adică de aproximativ 277 de dolari.