Mai puţină miere ca anul trecut. Preţurile cresc

Anul acesta, pe întreg teritoriul ţării apicultorii au reuşit să adune 1700-2000 de tone de miere, comparativ cu 3000 de tone anul trecut. Preşedintele Asociaţiei apicultorilor  „Apis Mellifera”, Andei Zagareanu, a declarat pentru IPN că preţurile deja sunt în creştere.

Condiţiile climaterice au influenţat producerea polenului. Perioada mai secetoasă a afectat în special centrul ţării, unde plantele au fost foarte sărace în polen, aceasta fiind şi cauza pentru care s-a colectat mai puţină miere.

Preţul la miere pe piaţa locală s-a ridicat. Un kilogram de miere de salcâm, cea mai solicitată de consumatori, costă acum 70 de lei sau chiar mai mult.

Cea mai mare parte a mierii moldoveneşti este exportată, peste 70% din cantitatea colectată. Andrei Zagareanu spune că aproape toată producţia exportată ajunge pe pieţele ţărilor din Uniunea Europeană.

Preşedintele „Apis Mellifera” a menţionat că albinele vor mai culege polen până la sfârşitul lunii curente, deoarece ploile din ultima perioadă au înviorat plantele care aveau flori şi aceasta oferă siguranţă că albinele îşi pot face rezerve miere pentru iarnă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.