Guvernatorul BNM despre propria demisie, tranzacţia de la BEM şi alte chestiuni de actualitate

„Se pare, că în Republica Moldova avem o competiţie - cine solicită mai repede şi de mai multe ori demisia guvernatorului BNM”, a spus guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, fiind întrebat despre cererea Partidului Liberal Reformator de a pleca din funcţie, exprimată în cadrul unei recente conferinţe de presă, transmite IPN.

Guvernatorul BNM a spus că aceste declaraţii exprimă poziţii politice pe care el refuză să le comenteze.

„Partidul Liberal Reformator este partid parlamentar, face parte din coaliţia de guvernare, deci, are toate pârghiile de a-şi realiza scopurile sale”, a spus el

În ce priveşte una din cauzele solicitării formulate de PLR Drăguţanu a precizat că  permisiunea de a procura un pachet de acţiuni de până la 25 la sută de la Banca de Economii a fost dată companiei VĂB Capital (Investiţionnaia Compania Bneşăconombanka) din Federaţia Rusă prin decizia Consiliului de Administraţie al BNM, la 6 februarie 2014.

„BNM a stabilit o listă a ţărilor care, să spunem aşa pe scurt, nu respectă regulile de transparenţă şi bunele practici în activitatea financiar-bancară şi în alte domenii. În cazul în care un potenţial achizitor de acţiuni din aceste ţări şi-ar exprima dorinţa să procure acţiunile unei bănci din Moldova, BNM este obligată să nu-i acorde permisiunea. Or, achizitorul, compania VĂB Capital, nu este dintr-o ţară care se regăseşte în acea listă”, a menţionat  Drăguţanu.

El a mai adăugat că VĂB Capital a procurat pachetul de acţiuni care mai înainte se afla în posesia companiei Sisteme Informaţionale Integrate, care e tot din Federaţia Rusă

„Dacă e să ne referim la structura acţionarilor Băncii de Economii, ca ţări de origine, putem afirma că nu au avut loc schimbări în acest sens la Banca  de Economii”, a precizat el.

Drăguţanu a opinat şi în legătură cu devenirea omului de afaceri Ilan Shor în calitate de preşedinte al Consiliului Băncii de Economii. Aceasta, în pofida faptului, precum i-a amintit presa guvernatorului, că Shor este unul din agenţii economici care a beneficiat de credite de la Banca de Economii, incluse în acea sumă de 1,3 mlrd lei,care ar fi creat situaţia dificilă la Banca de Economii.

„Nu i se poate refuza unei persoane să devină acţionar sau membru de conducere în consiliul unei bănci, pe motiv că a luat împrumuturi de la bancă. Ceea ce aşteptăm noi de la Banca de Economii este să ne prezinte în continuare un  raport, prin care persoana respectivă să fie recunoscută persoană afiliată. BNM a stabilit reguli stricte în ce priveşte limita sau nivelul maxim al împrumuturilor pentru persoanele afiliate. Creditele acordare unei persoane afiliate nu pot să depăşească 15% din capitalul reglementat al unei bănci”, a relevat el.

Drăguţanu a mai spus că a citit în presă că miercuri vor avea loc audieri parlamentare în privinţa  tranzacţiei cu acţiunile Băncii de Economi şi alte probleme ce ţin de domeniul financiar-bancar, dar, deocamdată, nu a fost invitat. Dacă va fi, va da curs invitaţiei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.