Produsele moldovenești vor ajunge să fie apreciate pe piața din UE, premier
Print Send by email
12:29, 23 Ian 2014

Produsele agricole din Republica Moldova vor ajunge să fie apreciate pe piața de consum din Uniunea Europeană, a declarat premierul Iurie Leancă în deschiderea Conferinței miniștrilor Agriculturii și Dezvoltării Rurale din statele Parteneriatului Estic și Uniunea Europeană, care se desfășoară joi, 23 ianuarie, la Chișinău, transmite IPN.

Iurie Leancă e de părere că reuniunea în cauză demonstrează solidaritatea Uniunii Europene față de partenerii săi. Premierul a subliniat importanța domeniului agroalimentar pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova. În primele trei trimestre ale anului 2013, sectorul agricol a generat 12% din PIB și a oferit locuri de muncă directe pentru aproximativ un sfert din populația ocupată. Producția agroalimentară reprezintă 40% din totalul exporturilor.

„Îmi amintesc despre un raport în care s-a sugerat că, pentru a valorifica pe deplin potențialul de producție, agricultura Moldovei are nevoie de aproximativ 2 miliarde de dolari investiții. Pentru Moldova, este o cifră astronomică, de aceea atragerea banilor „ieftini și de lungă durată” este atât de importantă”, a subliniat prim-ministrul. În context, Iurie Leancă s-a referit la creditul oferit de Banca Europeană de Investiții, în valoare de 75 de milioane de euro, pentru implementarea unui proiect de succes în domeniul vinicol.

Ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vasile Bumacov, a menționat că nu e  secret faptul că Moldova are nevoie de susținerea partenerilor ca să depășească problemele în domeniul agricol. „Am beneficiat de asistența partenerilor din Lituania, Polonia, România și alte state pentru a deschide Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură, o structură extrem de necesară pentru Moldova. Necesitățile agriculturii din Moldova nu sunt cu mult diferite de cele din alte state ale UE și din Parteneriatul Estic”, a menționat oficialul.

În cadrul evenimentului, participanții au avut posibilitatea să viziteze o expoziție cu produse agricole moldovenești, inclusiv să le deguste.

La conferință participă miniștrii și viceminiștrii agriculturii și dezvoltării rurale din țările Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina), precum și din mai multe state ale Uniunii Europene – în total 25 delegații. La final, participanții vor adopta o declarație comună.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Mișcarea ,,PRO" europarlamentarele, parcusul europen și reunirea RM cu RomâniaConferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: ,,Demisia Președintelui RM și alegeri parlamentre anticipate".
Conferințe IPN [HD] | ADEPT:  ,,Platform web a serviciilor  de gospodărie comunală din RM"Conferințe IPN [HD] | Traian Băsescu și Eugen Tomac: ,,Obiectivele  PMP în PE și relația cu RM"
Vezi toate
banner creditex