Creşterea mai dinamică, cu 11,9%, a exporturilor în perioada ianuarie - august 2013 faţă de 7 la sută a importurilor, s-a soldat cu un grad de acoperire a importurilor cu exporturi ceva mai bun decât în 2012. Dacă în perioada respectivă a anului trecut acoperirea a fost de 41,5%, în anul curent gradul de acoperire este 43,4 %, a menţionat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul economiei comentând într-o şedinţă evoluţia şi prognoza indicatorilor macroeconomici pe anul curent şi pe termen mediu, transmite IPN.
„Balanţa comercială rămâne negativă, dar noi vedem unele mici schimbări structurale în ce priveşte destinaţia exporturilor. Astfel, de rând cu sporirea volumului exporturilor moldoveneşti pe pieţele ţărilor din UE cu 9,8 la sută şi pe cele din CSI cu 4,8%, în această perioadă se evidenţiază o creştere fulminantă cu 53 la sută a exporturilor spre Turcia, China, Japonia, alte destinaţii. Acest fapt nu poate să nu ne bucure, căci face dovada că exportatorii moldoveni continuă, pas cu pas,.să diversifice pieţele de desfacere pentru mărfurile lor”, a specificat Lazăr.
Moldova a exportat în opt luni ale anului curent diverse articole manufacturate, produse alimentare, inclusiv au fost reluate exporturile de seminţe, ulei, stopate din cauza secetei din 2012, băuturi şi tutun. De asemenea, maşini şi echipamente, acestea, potrivit lui Lazăr, produse în parte în noile structuri economice, constituite în ultimii ani - zonele economice libere, parcurile industriale. Importurile în Moldova au fost în special de combustibili minerali, lubrifianţi şi materiale derivate, maşini şi utilaje, care nu se produc în ţară, produse chimice, produse alimentare şi alte grupe de mărfuri.
Exporturile Republicii Moldova în opt luni ale anului curent s-au cifrat la 1,53 mlrd dolari, iar importurile la 3,31 mlrd. dolari. Balanţa comercială a constituit – 1,99 mlrd dolari.