Programul de stat „Prima Casă” devine funcțional în mai puțin de o săptămână

Print Send by email
14:05, 21 Mar 2018

Programul de stat „Prima Casă” devine funcțional în mai puțin de o săptămână

În mai puțin de o săptămână, programul de stat „Prima Casă” urmează să devină funcțional, anunță autoritățile. Astfel, din 26 martie, cetățenii pot depune cereri de finanțare la băncile care au semnat contracte de colaborare cu Ministerul Finanțelor și Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Este vorba despre băncile comerciale Moldinconbank, Victoriabank și Agroindbank, care potrivit autorităților, sunt pregătite să recepționeze în toate filialele lor din țară cererile de finanțare în cadrul programului. Informațiile au fost prezentate miercuri, 21 martie, în cadrul conferinței de lansare, transmite IPN.

„Întrucât acest program este realizat prin intermediul garanției de stat, produsul devine mai accesibil în comparație cu alte credite imobiliare. Rata anuală cu care se va opera la moment constituie aproximativ 9,03%”, a declarat ministrul finanțelor, Octavian Armașu.

Beneficiari ai programului „Prima Casă” pot fi cetățenii Republicii Moldova cu vârstă de până la 45 de ani, care au un loc de muncă oficial. Persoanele interesate de program nu trebuie să aibă un alt imobil sau credit ipotecar activ, iar salariul lunar trebuie să fie de două ori mai mare decât rata lunară. Totodată, veniturile obținute peste hotare de soție, soț sau rudele de gradul întâi ale celor care vor accesa programul vor fi considerate eligibile. Locuințele cumpărate trebuie să fie date în exploatare și înregistrate în Registrul bunurilor imobile al Agenției Servicii Publice. Termenul de rambursare a creditului ipotecar va fi de până la 25 de ani.

Implementarea programului va fi realizată prin intermediul ODIMM, care este delegată să emită garanții în numele statului în favoarea băncilor participante la Programul „Prima Casă”. Creditele bancare destinate procurării locuințelor în cadrul programului vor fi garantate de către stat la o cotă de 50% din soldul creditului.

„Cei care își doresc să aplice la program își vor alege individual locuința, vor pregăti actele necesare și le vor depune la una dintre băncile participante la program. Persoanele interesate pot achiziționa un credit ipotecar până la un milion de lei, cu un avans de 10% din valoarea locuinței. Ulterior, aplicantul va semna cu vânzătorul contractul de vânzare-cumpărare și, împreună cu reprezentatul băncii, contractul de ipotecă, la notar. După înregistrarea celor două contracte la Agenția Servicii Publice, vor fi prezentate băncii, iar instituția bancară va oferi creditul”, a precizat Petru Gurgurov, director general interimar ODIMM.

Detalii despre programul „Prima Casă”: condiții, lista actelor necesare, băncile participante etc. pot fi accesate aici. De asemenea, persoanele interesate pot obține un răspuns detaliat, apelând la numărul de telefon (022) 22 60 65.

14:05, 21 Mar 2018
Cursul valutar oficial la 21.03.2018
[T] Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7999 Coroana daneza 208 DKK 1 2.7299 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.6598 Coroana norvegiana 578 NOK 1 2.1415…
05:01, 21 Mar 2018
Kaufland anunță crearea a 1000 de locuri de muncă în Moldova
Compania Kaufland a lansat activitățile necesare începerii construcției primelor trei magazine în municipiul Chișinău, iar ulterior rețeaua va fi extinsă și în afara capitalei. Compania intenționează să investească peste 100…
08:59, 21 Mar 2018

Alte știri

02 Iunie 2016
RSS
Ericsson se interesează de parcurile IT din Moldova și vrea să-și extindă afacerea
free
IDIS „Viitorul” îi atribuie lui 2016 calificativul de an de stabilizare
Cursul valutar oficial la data de 02.06.2016
free
01 Iunie 2016
Investiții noi în valoare de 10 milioane de euro ar putea veni în economia Moldovei
free
31 Mai 2016
Majorarea veniturilor va schimba și atitudinea față de prețurile de consum, dezbateri
01 Iunie 2016
CNPM: Angajatorii s-au pomenit ostaticii populismului politic
free
Procesul de deschidere a pieței de energie electrică trebuie reanimat, studiu
Cursul valutar oficial la data de 01.06.2016
free
31 Mai 2016
ANRE a stabilit prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților
free
Garanțiile de stat acordate celor trei bănci vor împovăra bugetul pe mai mulți ani
30 Mai 2016
ANRE: Multe companii petroliere au majorat prețurile cu abateri de la lege
free
Serviciul Vamal își propune să susțină investitorii prin simplificarea procedurilor vamale
free
Executarea bugetului pe 2015, în atenția Curții de Conturi Venituri în descreștere pe piața serviciului de televiziune furnizat contra plată
RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 23-28 mai. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”
28 Mai 2016
MAIA va pregăti o inițiativă legislativă privind asigurarea în agricultură Doar o lună a mai rămas pentru instalarea terminalelor POS
Concluziile Misiunii FMI după vizita din Moldova
free
Cursul valutar oficial la data de 28.05.2016
free
27 Mai 2016
Piața serviciilor de telefonie fixă se află în continuare în recesiune