69% dintre antreprenori cred că corupția este pe larg răspândită în mediul de afaceri

Print Send by email
13:18, 28 Iun 2017

69% dintre antreprenori cred că corupția este pe larg răspândită în mediul de afaceri

69% dintre antreprenori sunt de părere că practicile de corupție sunt pe larg răspândite în Moldova. Aproximativ 45% spun că au dat mită fiind impuși, iar 35% au dat mită din proprie inițiativă pentru a obține anumite beneficii. Instituțiile publice care ocupă un loc de frunte la capitolul coruptibilitate este Centrul de Sănătate Publică, Poliția și Serviciul Vamal. Concluziile se regăsesc într-un studiu al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, prezentat în cadrul conferinței: „Combaterea corupției în Republica Moldova: Ce poate face businessul?”, transmite IPN.

Potrivit studiului, cauzele principale care favorizează corupția în afaceri țin de implicarea factorului politic; legislația imperfectă, ambiguă și interpretabilă; contactul direct cu funcționarul public, birocrația și incompetența administrației; dar și ineficiența organelor de drept. Oamenii de afaceri preferă să „rezolve problema” prin „înțelegeri” cu birocrații. Căile neoficiale de obicei iau formă de bani, contacte sau relații, cadouri sau presiuni.

Directorul executiv IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, este de părere că un sistem integru și democratic nu ține doar de stat și de administrația guvernamentală, ci de interesele cetățenilor și ale tuturor actorilor care sunt interesați să câștige lupta împotriva corupției. „Corupția este un instrument tolerat de mediul de afaceri. Atunci când birocrații ne vorbesc despre succesele lor sau succesul Guvernului în combaterea corupției, sigur trebuie să o luăm cu aproximație și să vedem care este forma de reacție a mediului de afaceri la aceste succese raportate de autorități”, a menționat Igor Munteanu.

Cel mai des oamenii de afaceri dau mită în cadrul controalelor efectuate de instituțiile de stat abilitate. Mită se dă pentru a obține licențe, autorizații sau acte permisive etc. La fel, în mediul de afaceri există percepția că procesul achizițiilor publice este extrem de politizat și corupt, doar cei afiliați politic pot câștiga concursurile. Chiar dacă aproape 50% dintre cei chestionați spun că corupția împiedică desfășurarea afacerilor în Moldova, aproximativ 80% nu s-au plâns organelor abilitate pe cazurile de corupție cu care s-au confruntat.

Autorii studiului vin și cu recomandări care ar contribui la diminuarea fenomenului corupției în mediul de afaceri. Ei recomandă companiilor mici să se asocieze și să acționeze solidar la abuzurile birocraților. De asemenea, se recomandă instituirea unor „ghișee unice” funcționale, unde agentul economic să se poate adresa pentru a obține toate serviciile ce țin de competența instituției. La fel, se recomandă și integrarea sistemelor informaționale ale diferitor instituții.

Colectarea datelor în cadrul studiului a fost făcută de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-AXA”, în perioada 19 aprilie-17 mai, pe un eșantion de 511 oameni de afaceri.

13:18, 28 Iun 2017
Cursul valutar oficial la 28.06.2017
[T] Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7828 Coroana daneza 208 DKK 1 2.7662 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.7397 Coroana norvegiana 578 NOK 1 2.1580…
05:40, 28 Iun 2017

Alte știri

28 Iunie 2017
RSS
Sistemul de control asupra mediului de afaceri urmează să fie simplificat Mari antreprenori din Rusia vin la Chișinău la finele săptămânii
Cursul valutar oficial la 28.06.2017
free
27 Iunie 2017
Agricultorii pot depune de astăzi cereri pentru obținerea subvențiilor pe anul curent
free
BC „Eximbank” , cumpărată de o mare bancă italiană
free
Cursul valutar oficial la 27.06.2017
free
26 Iunie 2017
Antreprenorii din stânga Nistrului vor avea nevoie de licență pentru exportul cerealelor Este oportună extinderea mandatului Misiunii EUBAM pentru încă doi ani, expert
free
RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 19-24 iunie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business” Cursul valutar oficial la 26.06.2017
free
24 Iunie 2017
Cursul valutar oficial la 24.06.2017
free
23 Iunie 2017
Activitatea băncilor va fi reglementată de o nouă lege Reacții critice la excluderea datei producerii din lista mențiunilor obligatorii pe produs
free
Parcul de producție „Valkaneș” își extinde activitatea
free
Merab Antadze: Moldovenii pot investi în turismul georgian, iar georgienii în infrastructura moldovenească
free
Șansele restituirii banilor furați din sistemul bancar sunt foarte mici, experți
free
Cursul valutar oficial la 23.06.2017
free
22 Iunie 2017
Antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului s-au întrunit la primul Forum energetic
free
Pavel Filip: Moldova dispune de toate premisele pentru dezvoltarea comerțului electronic
free
Cursul valutar oficial la 22.06.2017
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] |AO ,,UNIREA - ODIP".77 de ani de ocupație sovietică.Conferințe IPN [HD] |  Soft de unicat comun pentru ingineri, arhitecți, diplomați și cetățeni.
Conferințe IPN [HD] | Lansarea proiectului de tineret ,,Young Leadership Summer School".Conferințe IPN [HD] |  PVP. Tratamentul degradant și inuman în Moldova.
Vezi toate
banner creditex