Trasabilitatea, esențială pentru ca vinurile moldovenești să fie preferate de consumatori

Print Send by email
08:14, 19 Aug 2017

Trasabilitatea, esențială pentru ca vinurile moldovenești să fie preferate de consumatori

Până în 2018, toate vinăriile (persoane juridice), care dispun de vii proprii, urmează să se înregistreze în Registrul vitivinicol (RVV), a menționat directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Gheorghe Arpentin, la întrunirea republicată cu genericul”Unele aspecte ce țin de recoltarea, achiziționarea și procesarea  strugurilor în anul 2017”, organizată de Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului și ONVV.

Gheorghe Arpentin a spus că înregistrarea în RVV creează condiții favorabile pentru a spori calitatea materiei prime și a vinului, competitivitatea acestor produse pe piața internă și externă.

Potrivit lui, în primele șase luni ale anului curent, exporturile de vin în volum s-au majorat cu 9 %, iar în valoare cu 16 la sută, față de perioada similară a anului  precedent. Prețurile la o sticlă de vin au sporit cu 8%,iar la vinul în vrac a rămas la același nivel de 0,52 cenți per litru.

”Exportăm mai mult și mai scump. Dar noi ne-am propus să schimbăm proporția dintre vinul exportat în vrac și cel îmbuteliat. În prezent aceasta constituie 75 la 25. Obiectivul este ca în 2020 proporția să fie de 50 la 50, a relevat Arpentin.

Pentru a atinge acest obiectiv, în opinia directorului ONVV, este necesar, ca cei ce procură producția noastră să cunoască, unde a fost produsă, din ce soiuri de struguri a fost fabricat vinul, trasabilitatea fiind esențială în cucerirea piețelor de desfacere.

”RVV are mai multe elemente, informația care o conține trebuie să fie una amplă. Deci, date nu numai despre potențialul de producție al unei vinării, dar și alte informații. De exemplu, acum câteva zile, s-a epuizat termenul când trebuiau să fie declarate stocurile. Mărimea acestora influențează la stabilirea prețurilor, inclusiv, a celor de achiziționare a strugurilor noi. Consumatorul, fie el din piața externă sau cea internă, trebuie să cunoască ”mișcarea vinului”, detaliile ce deosebesc un vin de altul”, a adăugat el.

Gheorghe Arpentin a spus că vinurile moldovenești sunt procurate cel mai mult în Polonia (19 la sută din exportul de vinuri), Cehia, Federația Rusă, China, Ucraina, Canada, Kazahstan.

”Lucrăm împreună cu unul din partenerii noștri, Agenția de Dezvoltare Rurală ”ACSA”, ca în timpul apropiat să fie posibilă înregistrarea prin internet a întreprinderilor vitivinicole, a mai adăugat el, invitând repetat producători de vin și de struguri să se înregistreze în RVV.

Înregistrarea în RVV a început în 2016. RVV a fost elaborat printr-un proiect finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare (CzDA) și USAID.

08:14, 19 Aug 2017
Cursul valutar oficial la 19.08.2017
[T] Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.8016 Coroana daneza 208 DKK 1 2.8072 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.6313 Coroana norvegiana 578 NOK 1 2.2418…
05:00, 19 Aug 2017

Alte știri

19 August 2017
RSS
Cursul valutar oficial la 19.08.2017
free
18 August 2017
Au fost anunțate prețurile orientative recomandate la achiziționarea strugurilor Au intrat în vigoare amendamentele la Legea comunicațiilor electronice
Premieră: Antreprenor, sancționat pentru muncă „la negru” și salariu „în plic”
free
APC sunt invitate să prezinte propuneri pentru proiectul Legii bugetului pe 2018
Cursul valutar oficial la 18.08.2017
free
17 August 2017
Finanțare prin leasing disponibilă în cadrul proiectului „Livada Moldovei” Igor Corman: Investitorii sunt dornici să-și aducă banul atunci când văd profit
free
Apicultorii vor primi circa 21 de mii de recipiente pentru colectarea mierii
free
La Cahul a fost inaugurat un incubator de afaceri
free
Cursul valutar oficial la 17.08.2017
free
16 August 2017
Ghișeele unice trebuie extinse, susțin reprezentanții mediului de afaceri Economia națională moare, expert IDIS
Cursul valutar oficial la 16.08.2017
free
15 August 2017
Recolta de grâu și de orz este mai mare, iar cea de mazăre mai mică Banca Mondială vine cu granturi de până la 350 de mii de dolari pentru horticultori
free
Dobânda la credite s-a redus pe fundalul așteptărilor inflaționiste, IDIS
free
Cursul valutar oficial la 15.08.2017
free
14 August 2017
Domeniile în care se implementează proiecte de PPP, în proces de diversificare RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 7-13 august. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Transparency International Moldova

Notă de poziție: Noile modificări la Legea cetățeniei Republicii Moldova - un risc de legalizare a mijloacelor financiare de origine frauduloasă

DORfest.md

DORfest: 2 zile de celebrare a Spiritului și Tradițiilor strămoșești

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Președintele  CNO este învinuit de spălare de mijloace financiare bugetare.Conferințe IPN [HD] | Rezultatele lotului național la Campionatului Mondial de Muaythai.
Conferințe IPN [HD] | UNIREA - ODIP. Bilanțul Caravanei Unirii.Conferințe IPN [HD] |Implicarea copiilor în munci - normalitate sau exploatare prin muncă?
Vezi toate
banner creditex