Utilaj medical performant pentru Maternitatea nr. 2 din fonduri japoneze

Print Send by email
12:29, 13 Dec 2017

Utilaj medical performant pentru Maternitatea nr. 2 din fonduri japoneze

Maternitatea municipală nr. 2 a fost dotată cu utilaj medical performant, achiziționat din fonduri japoneze în cadrul Programului de Granturi pentru securitate umană „Kusanone”, transmite IPN.

Proiectul este derulat din anul 2015, iar valoarea grantului a depășit 85 de mii de dolari. Directoarea Maternității nr. 2, Tatiana Gutium, a declarat miercuri, 13 decembrie, la ceremonia de finalizare a proiectului, că din banii acordați de către Guvernul Japoniei a fost procurat un scaner ultrasonic de ultimă generație, care permite diagnosticarea stării intrauterine a fătului, dar și diagnosticarea patologiilor care pot apărea pe parcursul sarcinii și a malformațiilor fetale. În cadrul proiectului a mai fost achiziționat un aparat de anestezie, care are și funcția de ventilator, cu ajutorul căruia este menținută respirația artificială când pacienții se află în stare critică. O altă achiziție este un pat ergonomic pentru nașteri, dar și trei pătuțuri pentru nou-născuți. De asemenea, a fost procurat un mono coagulator electric bipolar, care permite micșorarea sângerărilor în timpul operațiilor cezariene. Șefa instituției a menționat că procurarea acestui echipament va facilita accesul pacienților la servicii de diagnostic de calitate.

Prezent la eveniment, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a declarat că în 2017 este marcată cea de-a 25-a aniversare de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Japonia. De un sfert de secol această relație de prietenie devine tot mai puternică, iar Japonia își menține angajamentul de a susține stabilitatea economică și socială a Moldovei prin contribuțiile sale. „Eu am locuit în mai multe țări și am înțeles că oriunde, în orice țară, cele mai mari interese ale cetățenilor sunt comune: sănătate și educație. De aceea, sunt convins că este esențial ca cetățenii să fie asigurați cu servicii publice de înaltă calitate, mai ales în asemenea domenii-cheie. Pentru a sprijini aceste sectoare, noi continuăm să administrăm Programul „Kusanone”, care se axează pe proiecte de securitate umană. Scopul principal este de a asista în mod direct eforturile autorităților locale și instituțiilor publice pentru a spori calitatea vieții cetățenilor”, a notat ambasadorul.

Mihai Moldovanu, șeful Direcției sănătate a Consiliului municipal Chișinău, a mulțumit pentru sprijinul acordat de către Guvernul Japoniei pentru mai multe instituții medicale municipale. Maternitatea nr. 2 este cea mai veche dintre cele funcționale din Chișinău. În opinia sa, aportul japonez este extrem de important, deoarece pacienții au cel mai mult nevoie de utilaj performant.

Programul „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. În perioada 2008-2016, au fost finanțate 38 de proiecte. Finanțarea nerambursabilă oferită este de peste 3,3 milioane de dolari.

12:29, 13 Dec 2017

Alte știri

04 Mai 2016
RSS
Opinii împărțite cu privire la adoptarea de către UTA Găgăuzia a unui alt Cod al educației
free
03 Mai 2016
Un copil din Florești, rănit mortal cu arma de vânătoare a tatălui său
30 Aprilie 2016
Pentru elevi începe vacanța de Paști
free
20 Ianuarie 2017
„Să citim împreună!” cărțile „Ghiozdanul zburător” și „Alina”
21 Ianuarie 2017
Părinții copiilor cu dizabilități sunt ajutați să le facă față necesităților
free
28 Aprilie 2016
Modificări în legislația privind acordarea indemnizațiilor pentru îngrijirea copilului
27 Aprilie 2016
Târg la Parlament întru susținerea copiilor din orfelinate și centrele de plasament
free
Ministerul Sănătății: 75% dintre copiii din localitățile rurale sunt bolnavi
free
18 Ianuarie 2017
Servicii sociale pentru copiii cu dizabilități de pe ambele maluri ale Nistrului
free
25 Aprilie 2016
Trei școli din stânga Nistrului sunt renovate cu banii UE
free
16 Ianuarie 2017
Echipamente FM elvețiene pentru 14 copii cu deficiențe de auz
free
14 Ianuarie 2017
Sindicatele cer majorarea indemnizației pentru tinerii specialiști în educație
23 Aprilie 2016
Mariana Marin: Școala viitorului fără profesor este un experiment nul
free
13 Ianuarie 2017
Peste 20 de grădinițe rămân închise și astăzi
12 Ianuarie 2017
Managerii din educație își propun să asigure un dialog constructiv cu mass-media
free
Avocatul Vitalie Țaulean solicită intentarea unui dosar penal procurorilor
free
Mai bine de 20 de grădinițe rămân închise
22 Aprilie 2016
Doi frați de doi și patru ani au murit intoxicați după ce din sobă a căzut jăratic
free
12 Ianuarie 2017
În regiunea transnistreană a fost stabilită mărimea plăților sociale pentru 2017 Bacterii E.coli au fost depistate în bucatele servite elevilor din Tiraspol