Pedofili scăpați de pedeapsă în Moldova, dar condamnați la ei în țară

Print Send by email
17:49, 14 Mar 2019

Pedofili scăpați de pedeapsă în Moldova, dar condamnați la ei în țară

În Republica Moldova, unele persoane care au comis infracțiuni, dar dețin imunitate, scăpă de pedepse penale. Este și cazul lui Nick Georgiadis, vizat într-o investigație a jurnaliștilor moldoveni despre o rețea de pedofili care acționa în Republica Moldova și Ucraina. Acesta a fost absolvit de pedeapsă în Moldova, dar a fost condamnat recent la doi ani și patru luni de detenție în Grecia. Subiectul a fost discutat în cadrul unui club de presă organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice (CJI), transmite IPN.

Potrivit președintei CJI, Cornelia Cozonac, Nick Georgiadis este un oficial grec care venea în Republica Moldova pentru a oferi consultanță Ministerului Economiei, astfel se bucura de imunitate diplomatică, care a și fost motivul pentru care a scăpat de pedeapsă aici. „Există copii abuzați, iar statul nu le oferă protecție”, a spus Cornelia Cozonac.

Olga Ceaglei, autoarea investigației jurnalistice, a început lucrul la material în 2011, în urma unei conferințe de presă a Centrului „La Strada”, în care se spunea despre un nou fenomen în Moldova, în care băieții ajungeau victime ale pedofililor. Jurnalista a identificat un portal online, cu acces liber, destinat străinilor care căutau servicii de escortare prestate de minori de15-16 ani. Clienții acestui site erau din diferite țări: Grecia, Germania, Thailanda etc. Într-un final, rețeaua a fost anihilată, însă clienții au scăpat fără pedeapsă. Printre aceștia și oficialul grec, dar și un preot danez, și un militar german.

Aggelos Provolisianos, jurnalist din Grecia, a aflat despre implicarea oficialului grec în acest caz în 2015. Diplomatul era mâna dreaptă a șefului opoziției Partidului Noua Democrație din Grecia. O publicație locală a urmărit și a scris despre acest caz. Jurnalistul spune că este straniu că procurorii din Grecia nu au cerut de la colegii din Moldova documentele despre acțiunile lui Nick Georgiadis aici. Este foarte important ca aceste documente-dovezi să fie trimise în Grecia, deoarece în câteva luni va avea loc o ședință la Curtea de Apel, în cazul oficialului învinuit de pedofilie.

Ofițerul superior de investigații de la PCCOCS, Alexandru Beșleagă, spune că investigația continuă și astăzi și că, acum trei zile, a fost reținut încă un pedofil din acea grupă, fiind al 16-lea suspect. Potrivit ofițerului, figuranții dosarului care atunci aveau imunitate pe teritoriul Republicii Moldova, unul din Grecia și altul din Danemarca, urmau să fie trași la răspundere pe teritoriul țărilor natale. Celelalte persoane au fost deferite justiției aici. Referindu-se la detalii din dosar, acesta a menționat că pentru serviciile sexuale minorii primeau între 200-300 de lei și, cu mici excepții, 500 de lei, în cazul băieților care apăreau pe pagina web.

Natalia Bayram, avocata care a reprezentat în instanță mai multe victime, a spus că pe lângă cetățeanul grec condamnat în țara natală, și în Danemarca a fost tras la răspundere preotul implicat în schemă, dar nu pentru acțiunile comise pe teritoriul Republicii Moldova, ci la el în țară. „Poate autoritățile statului nostru ar trebuie să învețe anumite lecții, întrucât copiii noștri nu au putut fi apărați de autoritățile noastre, nu s-au bucurat de justiție eficientă”, a mai spus avocata.

Potrivit unui studiu realizat de către Procuratura Generală, în 2018 a fost înregistrat un număr mai mare de cazuri în care copiii au devenit victime ale infracțiunilor cu caracter sexual, fiind pornite 373 de urmăriri penale pe fapte de abuz sexual, față de 332 de cazuri inițiate în anul 2017.

17:49, 14 Mar 2019

Alte știri

06 Martie 2008
RSS
Un nou proiect vine să continue reforma sistemului de justiție juvenilă
05 Martie 2008
Un nou proiect pentru instruirea elevilor în vederea combaterii delicvenței juvenile
free
Săptămâna informării consumatorilor
04 Martie 2008
Cheltuielile pentru alimentarea gratuită a elevilor din suburbiile Chișinăului vor fi acoperite din bugetul municipal
03 Martie 2008
Doar 2 copii din 240 s-au născut infectați cu HIV datorită tratamentului profilactic
28 Februarie 2008
S-a redeschis Centrul comunitar pentru copii și tineri „Andrieș”
27 Februarie 2008
În cinci localități ale municipiului Chișinău va fi aplicat un nou model de protecție a copilului
free
26 Februarie 2008
Patru copii moldoveni au fost repatriați din Ucraina
free
25 Februarie 2008
CoE preocupat de vulnerabilitatea copiilor pe Internet
free
21 Februarie 2008
Patru din zece părinți consideră că bătaia este o măsură de educație eficientă și justificată, relevă un studiu Un tânăr rămas fără ambele mâini în urma unui tragic accident are nevoie de ajutor
free
Ministerul Sănătății a anunțat rezultatele investigației cazului de deces în spital a unei fetițe de 2 ani
free
20 Februarie 2008
Cinci copii moldoveni au fost repatriați din Federația Rusă
free
19 Februarie 2008
Un nou proiect își propune să ofere oportunități de viață mai bune pentru copiii cu nevoi speciale
free
18 Februarie 2008
Seminare de instruire pentru implementarea acțiunilor comunitare de susținere a copiilor aflați în dificultate
free
Guvernul introduce reglementări tehnice pentru plasarea pe piață a jucăriilor
free
16 Februarie 2008
Indemnizațiile pentru nașterea celui de-al treilea copil ar putea să crească
free
15 Februarie 2008
La Chișinău se desfășoară acțiunea: „Atenție, copii!”
14 Februarie 2008
MET recomandă instituțiilor de învățământ o serie de măsuri în legătură cu situația epidemiologică actuală
13 Februarie 2008
Circa 300 de copii care vagabondau pe străzile capitalei au ajuns în această iarnă la Centrul de Plasament Temporar pentru Minori

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex