Patru instituții vor fi modernizate cu sprijinul Guvernului Japoniei

Print Send by email
05:15, 11 Dec 2018

Patru instituții vor fi modernizate cu sprijinul Guvernului Japoniei

Două instituții de învățământ și două instituții medicale vor fi modernizate cu sprijinul Guvernului Japoniei. Luni, 10 decembrie, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a semnat alături de directorii celor patru instituții contractele de grant pentru implementarea a patru noi proiecte în cadrul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”. Suma oferită este de 267130 de dolari, bani nerambursabili, transmite IPN.

Unul dintre proiecte vizează modernizarea echipamentului medical la Spitalul raional Fălești, pentru care se va aloca 83279 de dolari. Directorul spitalului, Iurie Osoianu, a spus că în cadrul proiectul instituția pe care o conduce va beneficia de două dispozitive medicale, așteptate de către comunitatea medicală din raion. Potrivit lui Iurie Osoianu, ca rezultat va spori calitatea actului medical și gradul de satisfacere a intereselor pacienților.

Centrul Prenatal al Spitalului raional Edineț va primi 60504 de dolari pentru dotarea cu echipament medical. Directorul spitalului, Anatol Guțu, a declarat că investițiile făcute urmăresc creșterea nivelului de asistență medicală acordată pacienților. Anatol Guțu a amintit că în 2001 instituția pe care o conduce a mai beneficiat de un proiect din partea Guvernului Japoniei de dotare cu echipament, care s-a învechit, iar între timp cerințele pacienților au crescut.

Gimnaziul din satul Pelinia, Drochia, va beneficia de 75037 de dolari pentru reparația acoperișului. Directorul gimnaziului, Ion Băbălău, a menționat că instituția de învățământ a fost creată în 1960. Între timp, acoperișul a avut de suferit de două ori din cauza calamităților naturale, iar starea în care este astăzi, creează dificultăți procesului educațional. Ion Băbălău spune că Gimnaziul este frecventat de către aproape 250 de elevi, instruiți de 22 de profesori.

Gimnaziul din satul Domulgeni, Florești, urmează să beneficieze de 48310 de dolari pentru renovarea cantinei. Directorul gimnaziului, Maria Vetricean, spune că recent a fost modernizat blocul sanitar al instituției, iar pentru ca elevii să fie stimulați să învețe mai bine ar trebuie să mănânce gustos și sănătos, iar în acest sens trebuie renovată cantina școlii. „Trebuie să acordăm o atenție deosebită tinereii generații fiindcă aceasta este viitorul nostru”, a spus Maria Vetricean.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a declarat că au fost depuse mai multe dosare pentru a fi finanțate în cadrul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”. În cadrul procesului de examinare a dosarelor au fost efectuate vizite la toate obiectivele pentru care s-a solicitat finanțare, iar ca rezultat a fost apreciată necesitatea realizării a patru proiecte. Masanobu Yoshii a mai spus că în primăvară ar mai putea fi semnate câteva contracte de finanțate a altor proiecte în cadrul programului „Kusanone”.

Potrivit ambasadorului, programului „Kusanone” este unul de susținere financiară nerambursabilă, pentru a sprijini în mod direct eforturile autorităților locale și a instituțiilor publice. Scopul programului este de a promova securitatea umană și de spori calitatea vieții cetățenilor, de aceea majoritatea beneficiarilor sunt instituții medico-sanitare și educaționale.

Programul de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în 2008. De atunci și până în 2018 au fost implementate 51 de proiecte, preponderent în domeniile sănătății publice și educației școlare și preșcolare. Acestea au primit finanțare nerambursabilă de peste 4.2 milioane de dolari din partea Guvernului Japoniei.

05:15, 11 Dec 2018

Alte știri

04 Decembrie 2007
RSS
Colaborarea strânsă dintre autoritățile R. Moldova și cele americane a permis punerea sub acuzare a unui violator de copii
free
Caravană de Crăciun pornește la drum
Diriginții vor ști mai mult despre efectele migrației asupra copiilor Municipalitatea adună jucării pentru copii orfani
free
03 Decembrie 2007
Directoarea grădiniței nr. 158 a respins cererea de eliberare din funcție depusă de către educatoarea bănuită că ar fi lovit un copil
01 Decembrie 2007
Liceele din Moldova vor fi asigurate cu soft-uri educaționale și în anul viitor
free
30 Noiembrie 2007
Campanie de colectare a fondurilor pentru susținerea absolvenților internatelor din Moldova
free
29 Noiembrie 2007
Numărul copiilor plasați în gimnaziile-internate din Moldova s-a redus cu 22%
free
Asistenții parentali profesioniști vor beneficia de carnet de muncă
Indicele mortalității infantile în R. Moldova depășește de 2,5 ori media din țările europene
28 Noiembrie 2007
Copiilor infectați cu HIV vor beneficia de tratament antiretroviral în condiții mai bune
26 Noiembrie 2007
Educatoarea acuzată că ar fi lovit un copil și-a dat demisia „Caravana Bunătății” va poposi la gimnaziul-internat din Cărpineni
24 Noiembrie 2007
Interes sporit pentru „Odoraș”
free
A apărut de sub tipar o publicație în sprijinul incluziunii copiilor cu nevoi speciale în sistemul general de învățământ
free
Tinerii pot participa la un concurs online consacrat Zilei Internaționale SIDA
free
23 Noiembrie 2007
Copiii hipoacuzici din Moldova vor aduce „Bucurii și noroc” publicului de la Kiev
22 Noiembrie 2007
În cauza minorilor care își revendică dreptul asupra apartamentului tatălui lor nu s-a putut ajunge la o împăcare
20 Noiembrie 2007
Copiii din R. Moldova vor fi întrebați ce cred despre felul în care le sunt respectate drepturile
free
19 Noiembrie 2007
Autoritățile tutelare au obținut dreptul să ia forțat copii aflați în dificultate din familia biologică
free