Crește numărul de cazuri de boli diareice acute și intoxicații alimentare

Print Send by email
10:23, 17 Aug 2017

Crește numărul de cazuri de boli diareice acute și intoxicații alimentare

Centrul Național de Sănătate Publica atenționează despre agravarea situației epidemiologice prin sporirea numărului de cazuri de boli diareice acute (BDA), inclusiv izbucniri în grup de toxiinfecții și intoxicații alimentare (TIA). Astfel, în șapte luni ale anului curent, morbiditatea sumară prin BDA a sporit până la 367,5 cazuri, față de 251,8 cazuri la 100 de mii populație, înregistrate în perioada similară a anului 2016, transmite IPN.

Potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică, numai în primele 15 zile a lunii august au fost înregistrate patru izbucniri, cu afectarea a 38 persoane în municipiul Chișinău; 27 de persoane în raionul Ștefan – Vodă, 26 în Strășeni și 13 în Orhei. Toate îmbolnăvirile au fost cauzate de servirea bucatelor în restaurante și alte localuri publice cu ocazia diferitor ceremonii – nunți, zile de naștere, inclusiv după consumul produselor luate la pachet din aceste localuri, servite de membrii familiei.

Anchetarea epidemiologică denotă că în condiții insalubre au fost pregătite bucatele servite în tabăra „Dumbrava” din satul Talmaza, raionul Ștefan Vodă, unde atât la bolnavi, cât și în probele diurne de bucate au fost identificate microorganisme condiționat patogene. Situație similară s-a remarcat și în satul Mândrești, raionul Telenești, unde la bolnavi și în produsele consumate a fost depistată Salmonella Enteritidis.

În unele cazuri la pregătirea bucatelor sunt antrenate persoane fără instruire profesională specială, instruire igienică și examen medical.

Pentru prevenirea BDA și TIA, îndeosebi la copii, este necesar de a respecta următoarele reguli: evitarea procurării produselor alimentare în locurile neautorizate, fără condiții optime de păstrare, spălarea obligatorie a mâinilor cu săpun după veceu și înainte de masă, separarea bucatelor pregătite de materia primă, cu folosirea separată a inventarului pentru prelucrarea lor etc.

10:23, 17 Aug 2017

Alte știri

30 September 2016
RSS
Medic-ginecolog, trimis în judecată pentru malpraxis
free
Omagiu pentru lucrătorii din învățământ
free
28 September 2016
28 de mii de euro au fost colectați pentru 14 copii cu deficiențe de auz
27 September 2016
Cele mai întâlnite forme de abuz asupra copiilor sunt abuzul psihologic și cel fizic
26 September 2016
Sistemul de remunerare a cadrelor didactice este neatractiv, studiu
24 September 2016
Ministerul Sănătății atenționează despre pericolul importului de rujeolă în Moldova
free
22 September 2016
Două licee din municipiul Chișinău vor fi reorganizate
free
Un copil de două luni a ajuns la spital după ce a căzut din cărucior
free
21 September 2016
Instruiri pentru promovarea educației incluzive în grădinițe
free
Depistarea minorilor angajați ilegal la munci a devenit dificilă
20 September 2016
Cursă auto de Ziua Internațională a Surzilor Vacanță în Turcia pentru 30 de copii din orfelinat
19 September 2016
Copii de la un gimnaziu internat au văzut Chișinăul de la înălțime
15 September 2016
La Hâncești a fost deschis primul cabinet de consiliere psihologică și juridică
free
Circa 700 de cadre didactice au fost instruite în ceea ce privește educația incluzivă
Ministrul sănătății cere să se verifice insistent aplicarea noilor meniuri în școli Un copil a ajuns la spital după ce a ingerat otravă pentru șobolani
free
Ministerul Muncii face precizări cu privire la serviciul „Telefonul copilului” Mai multe ONG-uri cer Ministerului Muncii să nu promoveze servicii publice în campanii private
14 September 2016
Comunitățile din diasporă vor primi granturi pentru menținerea legăturilor cu Moldova

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Transparency International Moldova

Notă de poziție: Noile modificări la Legea cetățeniei Republicii Moldova - un risc de legalizare a mijloacelor financiare de origine frauduloasă

DORfest.md

DORfest: 2 zile de celebrare a Spiritului și Tradițiilor strămoșești

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Președintele  CNO este învinuit de spălare de mijloace financiare bugetare.Conferințe IPN [HD] | Rezultatele lotului național la Campionatului Mondial de Muaythai.
Conferințe IPN [HD] | UNIREA - ODIP. Bilanțul Caravanei Unirii.Conferințe IPN [HD] |Implicarea copiilor în munci - normalitate sau exploatare prin muncă?
Vezi toate
banner creditex