Hipertutelarea este periculoasă pentru viitorul copilului

Print Send by email
11:50, 20 Iun 2018

Hipertutelarea este periculoasă pentru viitorul copilului

Hipertutelarea copiilor, manifestată prin afecțiune și îngrijorări excesive, poate avea consecințe negative. Ajunsă la maturitate, persoana poate întimpina dificultăți de integrare socială. Există riscul să se asocieze unor grupuri nepotrivite, care pot decide pentru ea și îi oferă o senzație de protecție asemănătoare cu senzația oferită de părinți în copilărie. Contactată de IPN, psihologul Tatiana Goraș spune că motivele hipertutelării sunt diferite, la fel ca și consecințele pe care le poate avea.

Motivele de bază sunt lipsa încrederii în acțiunile copilului, dar și dorința de a-l proteja. Un alt motiv ar fi că și părinții în copilărie au fost hipertutelați și, la rândul lor, fac același lucru. Hipertutelarea începe să se manifeste de la o vârstă foarte fragedă, de la 3-4 ani, și se poate extinde până în adolescență, uneori chiar până la maturitate, iar efectele pot fi observate mai târziu. „Efectele hipertutelării nu pot fi observate, de regulă, în copilărie, dar se acumulează în interior și răbufnesc în adolescență, atunci când copilul se simte mai mare și simte că poate avea propria opinie, că poate decide singur ce să facă, unde să meargă”, menționează psihologul.

Tatiana Goraș spune că un copil nu își formează abilitatea de a decide independent atunci când toate deciziile le ia părintele. De multe ori părinții au senzația greșită că știu cel mai bine ce este important pentru copil și nu-i ascultă dorințele, îl lipsesc de comunicare și nu reușesc să stabilească o relație de încredere cu el. Odată cu maturizarea, copiii încep să cunoască lumea, să-și descopere interesele, pasiunile, să-și facă noi prieteni și în momentul în care intervin părinții pentru a-i controla apar conflicte, certuri sau se poate întâmpla chiar copilul să plece de acasă pentru mai mult timp fără să anunțe părinții, explică Tatiana Goraș.

Pentru a evita astfel de situații, unii părinți frecventează cursuri înainte să apară copiii, pentru a dobândi mai multe cunoștințe cu privire la procesul educațional. „Copiii au nevoie de comunicare și înțelegere. Petrecerea a cât mai mult timp împreună, jocurile educaționale, înțelegerea intereselor și dorințelor copilului, atitudinea de respect și încredere față de alegerea lui – poate contribui la dezvoltarea unui copil echilibrat, armonios, sănătos”, conchide specialistul.

Zinaida Gribincea, psiholog și profesor universitar, afirmă că este incontestabil faptul că părinții au un rol esențial în dezvoltarea personalității copilului prin oferirea unui model comportamental și cultivarea unor valori esențiale pentru evoluția ulterioară a acestuia. Uneori, din prea multă dragoste, părinții au tendința de a fi excesiv de protectori în raport cu copiii, fiind ghidați de percepția greșită că pot preveni ori diminua orice experiență neplăcută de viață în care poate fi, eventual, implicat copilul. Anume în acest context putem vorbi despre tutelare excesivă.

Este firesc că la o anumită vârstă, în copilărie, părintele să manifeste un comportament protector față de copil, până acesta însușește cele mai elementare reguli, norme de comportament, iar ulterior această influență, dacă este exagerată, poate avea și consecințe negative, explică Zinaida Gribincea.

„Protecția exagerată din partea părinților poate constitui un impediment în calea dezvoltării armonioase a copilului. Copilul, în situații atipice de viață, va aștepta intervenția părintelui, ca salvator și substituent ori chiar responsabil de acțiunile sale. În acest caz, hipertutelarea aduce un prejudiciu enorm copilului prin faptul că acțiunea educativă a părintelui reduce șansele copilului de a încerca, de a greși și de a însuși anumite lecții”, mai spune psihologul.

Zinaida Gribincea, care este și profesor universitar, menționează că această strategie relațională este aplicată, uneori, și de către profesori, care, din exces de jale ori din alte considerente, îi stimulează pe anumiți copii în defavoarea altora, în acest caz fiind vorba, desigur, despre anumite erori în relația profesor – elev/ student ori despre o deformare profesională în ceea ce-l privește pe profesor, care generează efecte profunde și de lungă durată asupra copilului. Exact ca și în cazul părintelui, dacă profesorul are un comportament preferențial, protector față de anumiți copii, el demonstrează, de fapt, un model relațional disfuncțional, care poate crea ulterior copilului un complex de superioritate, poate diminua potențialul creativ al acestuia sau poate influența capacitatea copilului de a lua decizii și de a avea o poziție adecvată în raport cu evenimente, fapte și oameni.

Diana Busuioc, IPN

11:50, 20 Iun 2018

Alte știri

04 Aprilie 2017
RSS
Pedepse mai aspre pentru determinarea la suicid
18 Februarie 2014
Avocatul copilului: Copiii nedocumentați riscă să cadă pradă traficanților
free
20 Octombrie 2014
Oamenii sunt îndemnați să doneze produse alimentare pentru orfani
free
04 Aprilie 2017
Centrul de plasament „Vatra” va fi redeschis
22 Octombrie 2013
Mai mult de jumătate din copiii cu vârsta de 6-7 ani sunt bătuți de părinți, studiu
03 Martie 2016
Grant de peste 300 de mii de dolari pentru sistemul de educație din Moldova
03 Ianuarie 2018
Familiile cu copii de vârstă mică, vizitate la domiciliu de către asistentele medicale
free
20 Octombrie 2014
Medicii lituanieni își vor împărtăși experiența în diagnosticarea retinopatiei prematurului
free
14 Aprilie 2015
Trei frați au ajuns în comă avansată la spital cu intoxicație polimedicamentoasă
free
Începe înscrierea copiilor în clasa I
17 Februarie 2014
Legea îi discriminează pe părinții copiilor cu dizabilități, Consiliul Antidiscriminare
11 Aprilie 2015
Medicul care a cerut bani pentru operarea unui copil a fost concediat
free
29 September 2017
Cinci instituții de tip internat vor fi lichidate
15 Noiembrie 2016
Moldova va fi a 23-a țară beneficiară de suportul USAID pentru prevenirea violenței
15 Februarie 2014
70 de copii sunt diagnosticați anual în Moldova cu tumori maligne
free
Acțiune în susținerea copiilor bolnavi de cancer
free
29 Decembrie 2017
O grădiniță din capitală se redeschide după șapte ani
free
Mai puține discipline obligatorii pentru elevi
17 Octombrie 2014
Concepția învățământului preșcolar trebuie schimbată, opinie
free
29 Decembrie 2017
Trei instituții de învățământ primare vor fi redeschise în 2018

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)
Conferințe IPN [HD] |  Atitudinea Coaliției Civice  față de invalidarea alegerilorConferințe IPN [HD] | Organizarea protestului pentru ieftinirea carburanților
Vezi toate
banner creditex