Hipertutelarea este periculoasă pentru viitorul copilului

Print Send by email
11:50, 20 Iun 2018

Hipertutelarea este periculoasă pentru viitorul copilului

Hipertutelarea copiilor, manifestată prin afecțiune și îngrijorări excesive, poate avea consecințe negative. Ajunsă la maturitate, persoana poate întimpina dificultăți de integrare socială. Există riscul să se asocieze unor grupuri nepotrivite, care pot decide pentru ea și îi oferă o senzație de protecție asemănătoare cu senzația oferită de părinți în copilărie. Contactată de IPN, psihologul Tatiana Goraș spune că motivele hipertutelării sunt diferite, la fel ca și consecințele pe care le poate avea.

Motivele de bază sunt lipsa încrederii în acțiunile copilului, dar și dorința de a-l proteja. Un alt motiv ar fi că și părinții în copilărie au fost hipertutelați și, la rândul lor, fac același lucru. Hipertutelarea începe să se manifeste de la o vârstă foarte fragedă, de la 3-4 ani, și se poate extinde până în adolescență, uneori chiar până la maturitate, iar efectele pot fi observate mai târziu. „Efectele hipertutelării nu pot fi observate, de regulă, în copilărie, dar se acumulează în interior și răbufnesc în adolescență, atunci când copilul se simte mai mare și simte că poate avea propria opinie, că poate decide singur ce să facă, unde să meargă”, menționează psihologul.

Tatiana Goraș spune că un copil nu își formează abilitatea de a decide independent atunci când toate deciziile le ia părintele. De multe ori părinții au senzația greșită că știu cel mai bine ce este important pentru copil și nu-i ascultă dorințele, îl lipsesc de comunicare și nu reușesc să stabilească o relație de încredere cu el. Odată cu maturizarea, copiii încep să cunoască lumea, să-și descopere interesele, pasiunile, să-și facă noi prieteni și în momentul în care intervin părinții pentru a-i controla apar conflicte, certuri sau se poate întâmpla chiar copilul să plece de acasă pentru mai mult timp fără să anunțe părinții, explică Tatiana Goraș.

Pentru a evita astfel de situații, unii părinți frecventează cursuri înainte să apară copiii, pentru a dobândi mai multe cunoștințe cu privire la procesul educațional. „Copiii au nevoie de comunicare și înțelegere. Petrecerea a cât mai mult timp împreună, jocurile educaționale, înțelegerea intereselor și dorințelor copilului, atitudinea de respect și încredere față de alegerea lui – poate contribui la dezvoltarea unui copil echilibrat, armonios, sănătos”, conchide specialistul.

Zinaida Gribincea, psiholog și profesor universitar, afirmă că este incontestabil faptul că părinții au un rol esențial în dezvoltarea personalității copilului prin oferirea unui model comportamental și cultivarea unor valori esențiale pentru evoluția ulterioară a acestuia. Uneori, din prea multă dragoste, părinții au tendința de a fi excesiv de protectori în raport cu copiii, fiind ghidați de percepția greșită că pot preveni ori diminua orice experiență neplăcută de viață în care poate fi, eventual, implicat copilul. Anume în acest context putem vorbi despre tutelare excesivă.

Este firesc că la o anumită vârstă, în copilărie, părintele să manifeste un comportament protector față de copil, până acesta însușește cele mai elementare reguli, norme de comportament, iar ulterior această influență, dacă este exagerată, poate avea și consecințe negative, explică Zinaida Gribincea.

„Protecția exagerată din partea părinților poate constitui un impediment în calea dezvoltării armonioase a copilului. Copilul, în situații atipice de viață, va aștepta intervenția părintelui, ca salvator și substituent ori chiar responsabil de acțiunile sale. În acest caz, hipertutelarea aduce un prejudiciu enorm copilului prin faptul că acțiunea educativă a părintelui reduce șansele copilului de a încerca, de a greși și de a însuși anumite lecții”, mai spune psihologul.

Zinaida Gribincea, care este și profesor universitar, menționează că această strategie relațională este aplicată, uneori, și de către profesori, care, din exces de jale ori din alte considerente, îi stimulează pe anumiți copii în defavoarea altora, în acest caz fiind vorba, desigur, despre anumite erori în relația profesor – elev/ student ori despre o deformare profesională în ceea ce-l privește pe profesor, care generează efecte profunde și de lungă durată asupra copilului. Exact ca și în cazul părintelui, dacă profesorul are un comportament preferențial, protector față de anumiți copii, el demonstrează, de fapt, un model relațional disfuncțional, care poate crea ulterior copilului un complex de superioritate, poate diminua potențialul creativ al acestuia sau poate influența capacitatea copilului de a lua decizii și de a avea o poziție adecvată în raport cu evenimente, fapte și oameni.

Diana Busuioc, IPN

11:50, 20 Iun 2018

Alte știri

31 Mai 2018
RSS
Programul DOR 2018 va reuni o sută de copii din 18 state În peste 100 de grădinițe din Chișinău se va face reparație
30 Mai 2018
Absolvenții de gimnaziu și liceu intră în examene Scrisoare deschisă cu privire la cazurile de agresiune în școli și grădinițe
free
31 Mai 2018
Ultimul sunet răsună astăzi pentru peste 335 de mii de elevi
free
29 Mai 2018
Un copil din cinci se naște în afara căsătoriei Candidatul PPPDA promite că va majora fondul de salarii pentru pedagogi cu 45 mln lei
free
28 Mai 2018
Discuții cu elevi despre o viață fără droguri, la Biblioteca Națională
free
Ambasada Chinei la Chișinău a împărțit daruri copiilor din casele de copii de tip familial
29 Mai 2018
Ion Ceban promite reparații în 90 de școli și 80 de grădinițe
free
28 Mai 2018
Trei copii s-au înecat într-un lac din raionul Orhei
free
26 Mai 2018
Una dintre dificultățile tinerilor este obținerea unui loc de muncă, studiu
free
Noutăți la BAC
25 Mai 2018
1800 de titluri de carte în limba italiană au ajuns la Biblioteca Națională
free
23 Mai 2018
Guvernul aprobă noi măsuri pentru protejarea copiilor în mediul virtual
free
24 Mai 2018
Program festiv de Ziua Internațională a Copilului
free
02 Iunie 2016
Agenția turcească TIKA va renova Centrul de Reabilitare al Institutului Mamei și Copilului
free
Specialiștii atenționează că plasele contra insectelor reprezintă un pericol pentru copii
free
01 Iunie 2016
Copiii, deputați în Parlament pentru o zi
free
Ziua ocrotirii copilului, marcată printr-un program de activități în centrul capitalei
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)
Conferințe IPN [HD] |  Atitudinea Coaliției Civice  față de invalidarea alegerilorConferințe IPN [HD] | Organizarea protestului pentru ieftinirea carburanților
Vezi toate
banner creditex