Crește numărul de cazuri de boli diareice acute și intoxicații alimentare

Print Send by email
10:23, 17 Aug 2017

Crește numărul de cazuri de boli diareice acute și intoxicații alimentare

Centrul Național de Sănătate Publica atenționează despre agravarea situației epidemiologice prin sporirea numărului de cazuri de boli diareice acute (BDA), inclusiv izbucniri în grup de toxiinfecții și intoxicații alimentare (TIA). Astfel, în șapte luni ale anului curent, morbiditatea sumară prin BDA a sporit până la 367,5 cazuri, față de 251,8 cazuri la 100 de mii populație, înregistrate în perioada similară a anului 2016, transmite IPN.

Potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică, numai în primele 15 zile a lunii august au fost înregistrate patru izbucniri, cu afectarea a 38 persoane în municipiul Chișinău; 27 de persoane în raionul Ștefan – Vodă, 26 în Strășeni și 13 în Orhei. Toate îmbolnăvirile au fost cauzate de servirea bucatelor în restaurante și alte localuri publice cu ocazia diferitor ceremonii – nunți, zile de naștere, inclusiv după consumul produselor luate la pachet din aceste localuri, servite de membrii familiei.

Anchetarea epidemiologică denotă că în condiții insalubre au fost pregătite bucatele servite în tabăra „Dumbrava” din satul Talmaza, raionul Ștefan Vodă, unde atât la bolnavi, cât și în probele diurne de bucate au fost identificate microorganisme condiționat patogene. Situație similară s-a remarcat și în satul Mândrești, raionul Telenești, unde la bolnavi și în produsele consumate a fost depistată Salmonella Enteritidis.

În unele cazuri la pregătirea bucatelor sunt antrenate persoane fără instruire profesională specială, instruire igienică și examen medical.

Pentru prevenirea BDA și TIA, îndeosebi la copii, este necesar de a respecta următoarele reguli: evitarea procurării produselor alimentare în locurile neautorizate, fără condiții optime de păstrare, spălarea obligatorie a mâinilor cu săpun după veceu și înainte de masă, separarea bucatelor pregătite de materia primă, cu folosirea separată a inventarului pentru prelucrarea lor etc.

10:23, 17 Aug 2017

Alte știri

09 August 2017
RSS
Cum se câștigă din cerșit și pe cine ajuți când le dai bani femeilor cu copii în brațe
free
Tineri din 13 localități au câștigat granturi pentru implementarea proiectelor locale
08 August 2017
Liceenii vor achita mai mult pentru închirierea manualelor noi Guvernul a transmis 500 de abecedare copiilor din diasporă
free
07 August 2017
Intoxicație în masă la tabără pentru copii „Dumbrava”
free
Unsprezece săli de la Liceul „Mihai Eminescu” au fost inundate
04 August 2017
Vara copiii sunt vulnerabili la gastroenterocolite, medic Măsuri de reabilitare pentru copiii care vagabondează în capitală
02 August 2017
Alimentația artificială nu este benefică în aceeași măsură ca alăptarea, expert
free
Târg școlar la Moldexpo, din 18 august
free
USM, lider printre universitățile din Moldova Încă 1600 de absolvenți vor primi diplome de BAC după sesiunea suplimentară
01 August 2017
Un copil de 10 ani și-a pierdut viața la scăldat
free
29 Iulie 2017
Datele din sistemul educațional, mai accesibile
28 Iulie 2017
Apel de ajutor pentru a organiza un loc de joacă pentru copiii de la Rusca
free
Reforma învățământului profesional-tehnic: interesul tinerilor este în creștere
free
27 Iulie 2017
Măsuri de pregătire către școală
26 Iulie 2017
Maternitatea de la Institutul Mamei și Copilului se închide temporar
free
25 Iulie 2017
O „Școală a diabetului zaharat” se va deschide la Tiraspol
24 Iulie 2017
Un grup de lucru va monitoriza alimentația în grădinițele din Chișinău

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Transparency International Moldova

Notă de poziție: Noile modificări la Legea cetățeniei Republicii Moldova - un risc de legalizare a mijloacelor financiare de origine frauduloasă

DORfest.md

DORfest: 2 zile de celebrare a Spiritului și Tradițiilor strămoșești

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Președintele  CNO este învinuit de spălare de mijloace financiare bugetare.Conferințe IPN [HD] | Rezultatele lotului național la Campionatului Mondial de Muaythai.
Conferințe IPN [HD] | UNIREA - ODIP. Bilanțul Caravanei Unirii.Conferințe IPN [HD] |Implicarea copiilor în munci - normalitate sau exploatare prin muncă?
Vezi toate
banner creditex