Utilaj medical performant pentru Maternitatea nr. 2 din fonduri japoneze

Print Send by email
12:29, 13 Dec 2017

Utilaj medical performant pentru Maternitatea nr. 2 din fonduri japoneze

Maternitatea municipală nr. 2 a fost dotată cu utilaj medical performant, achiziționat din fonduri japoneze în cadrul Programului de Granturi pentru securitate umană „Kusanone”, transmite IPN.

Proiectul este derulat din anul 2015, iar valoarea grantului a depășit 85 de mii de dolari. Directoarea Maternității nr. 2, Tatiana Gutium, a declarat miercuri, 13 decembrie, la ceremonia de finalizare a proiectului, că din banii acordați de către Guvernul Japoniei a fost procurat un scaner ultrasonic de ultimă generație, care permite diagnosticarea stării intrauterine a fătului, dar și diagnosticarea patologiilor care pot apărea pe parcursul sarcinii și a malformațiilor fetale. În cadrul proiectului a mai fost achiziționat un aparat de anestezie, care are și funcția de ventilator, cu ajutorul căruia este menținută respirația artificială când pacienții se află în stare critică. O altă achiziție este un pat ergonomic pentru nașteri, dar și trei pătuțuri pentru nou-născuți. De asemenea, a fost procurat un mono coagulator electric bipolar, care permite micșorarea sângerărilor în timpul operațiilor cezariene. Șefa instituției a menționat că procurarea acestui echipament va facilita accesul pacienților la servicii de diagnostic de calitate.

Prezent la eveniment, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a declarat că în 2017 este marcată cea de-a 25-a aniversare de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Japonia. De un sfert de secol această relație de prietenie devine tot mai puternică, iar Japonia își menține angajamentul de a susține stabilitatea economică și socială a Moldovei prin contribuțiile sale. „Eu am locuit în mai multe țări și am înțeles că oriunde, în orice țară, cele mai mari interese ale cetățenilor sunt comune: sănătate și educație. De aceea, sunt convins că este esențial ca cetățenii să fie asigurați cu servicii publice de înaltă calitate, mai ales în asemenea domenii-cheie. Pentru a sprijini aceste sectoare, noi continuăm să administrăm Programul „Kusanone”, care se axează pe proiecte de securitate umană. Scopul principal este de a asista în mod direct eforturile autorităților locale și instituțiilor publice pentru a spori calitatea vieții cetățenilor”, a notat ambasadorul.

Mihai Moldovanu, șeful Direcției sănătate a Consiliului municipal Chișinău, a mulțumit pentru sprijinul acordat de către Guvernul Japoniei pentru mai multe instituții medicale municipale. Maternitatea nr. 2 este cea mai veche dintre cele funcționale din Chișinău. În opinia sa, aportul japonez este extrem de important, deoarece pacienții au cel mai mult nevoie de utilaj performant.

Programul „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. În perioada 2008-2016, au fost finanțate 38 de proiecte. Finanțarea nerambursabilă oferită este de peste 3,3 milioane de dolari.

12:29, 13 Dec 2017

Alte știri

25 Mai 2016
RSS
Date îngrijorătoare cu privire la numărul victimelor violenței în familie
free
A fost lansată cartea pentru copii „Ce e bine și ce-i rău ”
free
24 Mai 2016
Statul continuă să eșueze în fața copiilor-victime ale abuzului sexual, club de presă
23 Mai 2016
Întreținerea copiilor de până la 3 ani, în atenția deputatelor în Parlament Activitatea bonelor ar putea fi reglementată, inițiativă legislativă
free
20 Mai 2016
Grădinița din Satul Nou, renovată din banii oferiți de Guvernul României
19 Mai 2016
Șapte cei mai buni absolvenți din liceele municipale au fost premiați Evenimentul „Bucurie în Mișcare” are loc în premieră și la Chișinău
free
18 Mai 2016
Altruismul și regulile de circulație, învățate de copii în cadrul unui eveniment de caritate
free
16 Mai 2016
Anul de studii, pe ultima sută de metri
14 Mai 2016
Școala Profesională din Bubuieci are un laborator dotat cu tehnică performantă
13 Mai 2016
Ziua Internațională a Familiei, marcată la nivel municipal Magistrații trebuie să fie mai sensibili atunci când examinează cazurile copiilor victime ale traficului, experți
free
12 Mai 2016
Centrul „La Strada”, despre cât de prietenoasă este justiția pentru copii
free
11 Mai 2016
Elevii cu deficiențe de auz întâmpină dificultăți în procesul de studii, asociație Peste 200 de copii vor participa la Campionatul „Euro-2016”
free
06 Mai 2016
Edelweiss inițiază parteneriate medicale în SUA, comunicat
free
05 Mai 2016
Copiii unei școli primare din capitală, familiarizați cu tradițiile pascale Guvernul a aprobat proiectul noii Legi cu privire la tineret
free
04 Mai 2016
Frecvența în grădinițele din Chișinău a scăzut aproape în jumătate