Hipertutelarea este periculoasă pentru viitorul copilului

Print Send by email
11:50, 20 Iun 2018

Hipertutelarea este periculoasă pentru viitorul copilului

Hipertutelarea copiilor, manifestată prin afecțiune și îngrijorări excesive, poate avea consecințe negative. Ajunsă la maturitate, persoana poate întimpina dificultăți de integrare socială. Există riscul să se asocieze unor grupuri nepotrivite, care pot decide pentru ea și îi oferă o senzație de protecție asemănătoare cu senzația oferită de părinți în copilărie. Contactată de IPN, psihologul Tatiana Goraș spune că motivele hipertutelării sunt diferite, la fel ca și consecințele pe care le poate avea.

Motivele de bază sunt lipsa încrederii în acțiunile copilului, dar și dorința de a-l proteja. Un alt motiv ar fi că și părinții în copilărie au fost hipertutelați și, la rândul lor, fac același lucru. Hipertutelarea începe să se manifeste de la o vârstă foarte fragedă, de la 3-4 ani, și se poate extinde până în adolescență, uneori chiar până la maturitate, iar efectele pot fi observate mai târziu. „Efectele hipertutelării nu pot fi observate, de regulă, în copilărie, dar se acumulează în interior și răbufnesc în adolescență, atunci când copilul se simte mai mare și simte că poate avea propria opinie, că poate decide singur ce să facă, unde să meargă”, menționează psihologul.

Tatiana Goraș spune că un copil nu își formează abilitatea de a decide independent atunci când toate deciziile le ia părintele. De multe ori părinții au senzația greșită că știu cel mai bine ce este important pentru copil și nu-i ascultă dorințele, îl lipsesc de comunicare și nu reușesc să stabilească o relație de încredere cu el. Odată cu maturizarea, copiii încep să cunoască lumea, să-și descopere interesele, pasiunile, să-și facă noi prieteni și în momentul în care intervin părinții pentru a-i controla apar conflicte, certuri sau se poate întâmpla chiar copilul să plece de acasă pentru mai mult timp fără să anunțe părinții, explică Tatiana Goraș.

Pentru a evita astfel de situații, unii părinți frecventează cursuri înainte să apară copiii, pentru a dobândi mai multe cunoștințe cu privire la procesul educațional. „Copiii au nevoie de comunicare și înțelegere. Petrecerea a cât mai mult timp împreună, jocurile educaționale, înțelegerea intereselor și dorințelor copilului, atitudinea de respect și încredere față de alegerea lui – poate contribui la dezvoltarea unui copil echilibrat, armonios, sănătos”, conchide specialistul.

Zinaida Gribincea, psiholog și profesor universitar, afirmă că este incontestabil faptul că părinții au un rol esențial în dezvoltarea personalității copilului prin oferirea unui model comportamental și cultivarea unor valori esențiale pentru evoluția ulterioară a acestuia. Uneori, din prea multă dragoste, părinții au tendința de a fi excesiv de protectori în raport cu copiii, fiind ghidați de percepția greșită că pot preveni ori diminua orice experiență neplăcută de viață în care poate fi, eventual, implicat copilul. Anume în acest context putem vorbi despre tutelare excesivă.

Este firesc că la o anumită vârstă, în copilărie, părintele să manifeste un comportament protector față de copil, până acesta însușește cele mai elementare reguli, norme de comportament, iar ulterior această influență, dacă este exagerată, poate avea și consecințe negative, explică Zinaida Gribincea.

„Protecția exagerată din partea părinților poate constitui un impediment în calea dezvoltării armonioase a copilului. Copilul, în situații atipice de viață, va aștepta intervenția părintelui, ca salvator și substituent ori chiar responsabil de acțiunile sale. În acest caz, hipertutelarea aduce un prejudiciu enorm copilului prin faptul că acțiunea educativă a părintelui reduce șansele copilului de a încerca, de a greși și de a însuși anumite lecții”, mai spune psihologul.

Zinaida Gribincea, care este și profesor universitar, menționează că această strategie relațională este aplicată, uneori, și de către profesori, care, din exces de jale ori din alte considerente, îi stimulează pe anumiți copii în defavoarea altora, în acest caz fiind vorba, desigur, despre anumite erori în relația profesor – elev/ student ori despre o deformare profesională în ceea ce-l privește pe profesor, care generează efecte profunde și de lungă durată asupra copilului. Exact ca și în cazul părintelui, dacă profesorul are un comportament preferențial, protector față de anumiți copii, el demonstrează, de fapt, un model relațional disfuncțional, care poate crea ulterior copilului un complex de superioritate, poate diminua potențialul creativ al acestuia sau poate influența capacitatea copilului de a lua decizii și de a avea o poziție adecvată în raport cu evenimente, fapte și oameni.

Diana Busuioc, IPN

11:50, 20 Iun 2018

Alte știri

30 Ianuarie 2008
RSS
Numărul copiilor adoptați de către cetățenii R. Moldova este în creștere
25 Ianuarie 2008
APCE solicită facilitarea regulilor de adopție
free
MET a elaborat proiectul Strategiei cu privire la optimizarea rețelei instituțiilor de învățământ secundar general
23 Ianuarie 2008
Traumele și otrăvirile constituie cauza principală de deces a copiilor de 1-4 ani din R. Moldova
22 Ianuarie 2008
Municipalitatea a alocat mijloace financiare suplimentare pentru alimentația gratuită a elevilor
free
MET solicită servicii de consultanță în cadrul proiectului „Educație pentru toți – Inițiativă de acțiune rapidă”
21 Ianuarie 2008
La Chișinău a fost deschis primul cămin social pentru cuplul părinte-copil Campania de susținere a tinerilor orfani, absolvenți ai internatelor continuă
18 Ianuarie 2008
A fost lansat site-ul Strategiei naționale privind acțiunile comunitare pentru susținerea copiilor aflați în dificultate
17 Ianuarie 2008
Instituții speciale pentru copii cu deficiențe fizice și senzoriale vor fi dotate cu laboratoare de computere
16 Ianuarie 2008
Copiii din capitală l-au asaltat pe Santa Claus
free
Numărul mare de copii care cresc în școli internat și delicvența juvenilă sunt considerate probleme presante ale R. Moldova
15 Ianuarie 2008
În R. Moldova pentru proxenetism infractorii primesc sancțiunile penale mai blânde decât pentru trafic de copii
14 Ianuarie 2008
Santa Claus din Laponia este așteptat la Chișinău
free
Un program de instruire întru prevenirea și combaterea fenomenului exploatării sexuale a copiilor va fi lansat în Moldova
free
10 Ianuarie 2008
Un ONG din Moldova este cofondator al Rețelei internaționale a centrelor pentru drepturile copilului
free
Fondul de protecție a familiilor cu copii pentru anul curent este de peste 90 mln lei (rectificare de cifre)
09 Ianuarie 2008
Fondul de protecție a familiilor cu copii pentru anul curent este de peste 90 mii lei
29 Decembrie 2007
În așteptarea unui zâmbet firesc - un copil are nevoie de ajutor pentru a se trata de o maladie rară care îi distruge buza superioară
free
În R. Moldova se înregistrează tendințe de micșorare a numărului de școli și a numărului de elevi
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)
Conferințe IPN [HD] |  Atitudinea Coaliției Civice  față de invalidarea alegerilorConferințe IPN [HD] | Organizarea protestului pentru ieftinirea carburanților
Vezi toate
banner creditex