Prioritatea statului acum trebuie să fie educația, expert

Print Send by email
06:16, 13 Sep 2018

Prioritatea statului acum trebuie să fie educația, expert

Prioritatea numărul unu a statului la moment trebuie să fie educația. Dacă Republica Moldova nu va avea o școală bună, performantă, de calitate, nu va avea nimic. De această părere este expertul în educație Mihail Șleahtițchi, exprimată în cadrul emisiunii „Butonul roșu” de la postul public Moldova 1, transmite IPN.

Expertul Mihail Șleahtițchi a susține că atât reprezentanții coaliției de guvernare, cât și reprezentanții opoziției recunosc că situația din învățământ este dezastruoasă. Această situație poate avea un impact asupra societății, influențând dezvoltarea ei. În opinia lui, sistemul de învățământ face parte din sistemul general socio-economic, de aceea, trebuie pornite motoarele economice. „De foarte multe ori se presupune că dacă vom investi bani în școală problemele se vor rezolva de la sine. Nu se vor rezolva. Ele se vor îmbunătăți parțial, dar în esență școala nu va deveni mai bună pentru că va lipsi acea piață în care ea va trebui să-și trimită absolvenții”, a spus expertul.

Valeriu Ghilețchi, vicepreședinte al Parlamentului, deputat al Grupului Parlamentar Popular European, susține că acea criză prin care trece Republica Moldova se răsfrânge și asupra învățământului, dar nu este o criză care a fost generată de 1-2 ani, dar de mai mult timp. Potrivit lui, este adoptată o serie de măsuri, inclusiv legată de majorarea salariilor cadrelor didactice, totodată, sugerând că profesorii și învățătorii nu trebuie să fie atrași doar de salarii, dar trebuie să aibă vocație.

DeputatulTudor Deliu, președintele Partidului Liberal Democrat, sugerează că numărul mare de posturi vacante din domeniul educației conduce la ideea că cineva este interesat ca în Republica Moldova să fie cât mai mulți oameni fără carte pentru că sunt mai ușor de manipulat. „Guvernul ar trebui să se întoarcă cu fața spre educație, deoarece anume profesorii, învățătorii din clasele primare creează valorile în stat”, consideră Tudor Deliu.

Adrian Lebedinschi, deputat al Partidului Socialist, afirmă că în ultimii 10 ani din țară au plecat 800 de mii de oameni, dintre care 100 de mii – minori. În plus, anul curent în instituțiile superioare de învățământ sunt 17 mii de abiturienți înscriși, iar în anii precedenți erau câte 24 de mii. „Aceasta este legat și de reforma în educație, și de cele 200 de școli lichidate, aceasta este și reforma bacalaureatului. Noi scăpăm de sub control tineretul”, a spus Adrian Lebedinschi.

06:16, 13 Sep 2018

Alte știri

30 Mai 2008
RSS
Sărbătoarea copiilor începe cu două zile mai devreme
free
28 Mai 2008
Mai multe tabere de vară riscă să rămână închise
27 Mai 2008
MPSFC și societatea civilă își unesc forțele în lupta împotriva izolării persoanelor cu disabilități mentale în instituții rezidențiale
free
Un centru de zi organizează gratuit odihna de vară a copiilor
26 Mai 2008
R. Moldova înregistrează cel mai rapid progres în domeniul justiției juvenile, afirmă reprezentantul UNICEF în Moldova „Curcubeul copilăriei” - liant între copii aflați în dificultate și societatea civilă
24 Mai 2008
Reprezentanții primăriei Chișinău așteaptă idei de la tânăra generație
free
Presupus mafiot condamnat la 21 de ani de închisoare pentru trafic de copii și proxenetism
free
Organizație olandeză donează echipament spitalului republican pentru copii
free
Clovni cu umor încurajează copii din orfelinate să aibă încredere în forțele proprii
free
Femeile însărcinate și mamele care alăptează vor beneficia de pachete alimentare din partea ONU
free
23 Mai 2008
Guvernul revine la practica repartizării prin intermediul sindicatelor a biletelor de odihnă în taberele de vară
free
Șase copii au fost repatriați din Federația Rusă
free
22 Mai 2008
Copiii abandonați de părinții plecați în străinătate formează un puternic complex al inferiorității, susțin psihologii Elevii claselor absolvente finalizează la 23 mai anul școlar
21 Mai 2008
O pictoriță de numai cinci ani își expune lucrările la Casa Limbii Române
free
20 Mai 2008
Cei trei copii orfani din Sărata Galbenă au din nou un acoperiș și o speranță în viitor
free
19 Mai 2008
Fiecare copil are dreptul la o familie și la o copilărie fericită – mesajul sărbătorii Abracadabra
free
CoE cheamă guvernele să ratifice Convenția cu privire la protecția copiilor împotriva exploatării sexuale
17 Mai 2008
La Chișinău a avut loc ediția I a Galei laureaților olimpiadelor școlare din municipiu
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Live streamConferințe IPN [HD] | Concluzii după Congresul Mondial al Familiei
Conferințe IPN [HD] | Organizarea unei Adunări consultativeConferințe IPN [HD] | Liceul Teoretic ,,Orizont"
Vezi toate
banner creditex