Hipertutelarea este periculoasă pentru viitorul copilului

Print Send by email
11:50, 20 Iun 2018

Hipertutelarea este periculoasă pentru viitorul copilului

Hipertutelarea copiilor, manifestată prin afecțiune și îngrijorări excesive, poate avea consecințe negative. Ajunsă la maturitate, persoana poate întimpina dificultăți de integrare socială. Există riscul să se asocieze unor grupuri nepotrivite, care pot decide pentru ea și îi oferă o senzație de protecție asemănătoare cu senzația oferită de părinți în copilărie. Contactată de IPN, psihologul Tatiana Goraș spune că motivele hipertutelării sunt diferite, la fel ca și consecințele pe care le poate avea.

Motivele de bază sunt lipsa încrederii în acțiunile copilului, dar și dorința de a-l proteja. Un alt motiv ar fi că și părinții în copilărie au fost hipertutelați și, la rândul lor, fac același lucru. Hipertutelarea începe să se manifeste de la o vârstă foarte fragedă, de la 3-4 ani, și se poate extinde până în adolescență, uneori chiar până la maturitate, iar efectele pot fi observate mai târziu. „Efectele hipertutelării nu pot fi observate, de regulă, în copilărie, dar se acumulează în interior și răbufnesc în adolescență, atunci când copilul se simte mai mare și simte că poate avea propria opinie, că poate decide singur ce să facă, unde să meargă”, menționează psihologul.

Tatiana Goraș spune că un copil nu își formează abilitatea de a decide independent atunci când toate deciziile le ia părintele. De multe ori părinții au senzația greșită că știu cel mai bine ce este important pentru copil și nu-i ascultă dorințele, îl lipsesc de comunicare și nu reușesc să stabilească o relație de încredere cu el. Odată cu maturizarea, copiii încep să cunoască lumea, să-și descopere interesele, pasiunile, să-și facă noi prieteni și în momentul în care intervin părinții pentru a-i controla apar conflicte, certuri sau se poate întâmpla chiar copilul să plece de acasă pentru mai mult timp fără să anunțe părinții, explică Tatiana Goraș.

Pentru a evita astfel de situații, unii părinți frecventează cursuri înainte să apară copiii, pentru a dobândi mai multe cunoștințe cu privire la procesul educațional. „Copiii au nevoie de comunicare și înțelegere. Petrecerea a cât mai mult timp împreună, jocurile educaționale, înțelegerea intereselor și dorințelor copilului, atitudinea de respect și încredere față de alegerea lui – poate contribui la dezvoltarea unui copil echilibrat, armonios, sănătos”, conchide specialistul.

Zinaida Gribincea, psiholog și profesor universitar, afirmă că este incontestabil faptul că părinții au un rol esențial în dezvoltarea personalității copilului prin oferirea unui model comportamental și cultivarea unor valori esențiale pentru evoluția ulterioară a acestuia. Uneori, din prea multă dragoste, părinții au tendința de a fi excesiv de protectori în raport cu copiii, fiind ghidați de percepția greșită că pot preveni ori diminua orice experiență neplăcută de viață în care poate fi, eventual, implicat copilul. Anume în acest context putem vorbi despre tutelare excesivă.

Este firesc că la o anumită vârstă, în copilărie, părintele să manifeste un comportament protector față de copil, până acesta însușește cele mai elementare reguli, norme de comportament, iar ulterior această influență, dacă este exagerată, poate avea și consecințe negative, explică Zinaida Gribincea.

„Protecția exagerată din partea părinților poate constitui un impediment în calea dezvoltării armonioase a copilului. Copilul, în situații atipice de viață, va aștepta intervenția părintelui, ca salvator și substituent ori chiar responsabil de acțiunile sale. În acest caz, hipertutelarea aduce un prejudiciu enorm copilului prin faptul că acțiunea educativă a părintelui reduce șansele copilului de a încerca, de a greși și de a însuși anumite lecții”, mai spune psihologul.

Zinaida Gribincea, care este și profesor universitar, menționează că această strategie relațională este aplicată, uneori, și de către profesori, care, din exces de jale ori din alte considerente, îi stimulează pe anumiți copii în defavoarea altora, în acest caz fiind vorba, desigur, despre anumite erori în relația profesor – elev/ student ori despre o deformare profesională în ceea ce-l privește pe profesor, care generează efecte profunde și de lungă durată asupra copilului. Exact ca și în cazul părintelui, dacă profesorul are un comportament preferențial, protector față de anumiți copii, el demonstrează, de fapt, un model relațional disfuncțional, care poate crea ulterior copilului un complex de superioritate, poate diminua potențialul creativ al acestuia sau poate influența capacitatea copilului de a lua decizii și de a avea o poziție adecvată în raport cu evenimente, fapte și oameni.

Diana Busuioc, IPN

11:50, 20 Iun 2018
Fotbal cu veteranii MAI
Ministerul Afacerilor Interne a dat startul unui proiect de promovare a sportului în rândurile copiilor, cu implicarea lor activă în jocurile de echipă. Cu suportul Federației Moldovenești de Fotbal, din…
13:32, 21 Iun 2018

Alte știri

18 Aprilie 2008
RSS
Peste 60 de copii s-au învrednicit de premii în cadrul Concursului tinerilor poeți și prozatori „Florii”
free
17 Aprilie 2008
Familiile unde nu există dragoste și bună înțelegere nasc copii mincinoși
free
Copii și adulți cu probleme de sănătate își demonstrează dragostea de viață confecționând lucrări de artă
16 Aprilie 2008
La Chișinău se desfășoară cea de a 12-a ediție a Salonului Internațional de Carte
free
15 Aprilie 2008
O alegere corectă – un viitor asigurat
14 Aprilie 2008
Copiii scriu povești pentru copii
11 Aprilie 2008
Profesorii și medicii cer ajutor în lupta cu narcomania, tabagismul și alcoolismul infantil Noi forme de protecție a copiilor rămași fără ocrotire părintească vor fi reglementate de Codul familiei
09 Aprilie 2008
Liceenii de la „Ion Creangă” vor concura pentru trofeul concursului „Tânăr și european”
free
Gimnaziul-internat din Cărpineni în proces de transformare
Familia modernă surprinsă de obiectivul aparatului de fotografiat
free
08 Aprilie 2008
Reforma sistemului rezidențial de îngrijire a copilului se va extinde în 2008 în șase regiuni ale R. Moldova
free
05 Aprilie 2008
Oreionul bate în retragere
free
03 Aprilie 2008
Instanțe educaționale pornite să recapete două grădinițe din capitală
free
Stomatologi din SUA tratează gratuit copii din orfelinatele moldovenești
01 Aprilie 2008
Terenurile de joacă de tip sovietic cad în dizgrație Elevii sunt implicați în lucrările de salubrizare a municipiului Chișinău
free
Mai multe șanse de viață pentru copii născuți prematur din R. Moldova
31 Martie 2008
Securitatea copiilor și elevilor din instituțiile de învățământ municipale este pusă în pericol
free
Tânăra generație va fi protejată de conținutul nociv al internetului prin intermediul unor filtre software

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)
Conferințe IPN [HD] | Organizarea protestului pentru ieftinirea carburanțilorConferințe IPN [HD] |#Alături de refugiați #With refugees
Vezi toate
banner creditex