Patru instituții vor fi modernizate cu sprijinul Guvernului Japoniei

Print Send by email
05:15, 11 Dec 2018

Patru instituții vor fi modernizate cu sprijinul Guvernului Japoniei

Două instituții de învățământ și două instituții medicale vor fi modernizate cu sprijinul Guvernului Japoniei. Luni, 10 decembrie, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a semnat alături de directorii celor patru instituții contractele de grant pentru implementarea a patru noi proiecte în cadrul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”. Suma oferită este de 267130 de dolari, bani nerambursabili, transmite IPN.

Unul dintre proiecte vizează modernizarea echipamentului medical la Spitalul raional Fălești, pentru care se va aloca 83279 de dolari. Directorul spitalului, Iurie Osoianu, a spus că în cadrul proiectul instituția pe care o conduce va beneficia de două dispozitive medicale, așteptate de către comunitatea medicală din raion. Potrivit lui Iurie Osoianu, ca rezultat va spori calitatea actului medical și gradul de satisfacere a intereselor pacienților.

Centrul Prenatal al Spitalului raional Edineț va primi 60504 de dolari pentru dotarea cu echipament medical. Directorul spitalului, Anatol Guțu, a declarat că investițiile făcute urmăresc creșterea nivelului de asistență medicală acordată pacienților. Anatol Guțu a amintit că în 2001 instituția pe care o conduce a mai beneficiat de un proiect din partea Guvernului Japoniei de dotare cu echipament, care s-a învechit, iar între timp cerințele pacienților au crescut.

Gimnaziul din satul Pelinia, Drochia, va beneficia de 75037 de dolari pentru reparația acoperișului. Directorul gimnaziului, Ion Băbălău, a menționat că instituția de învățământ a fost creată în 1960. Între timp, acoperișul a avut de suferit de două ori din cauza calamităților naturale, iar starea în care este astăzi, creează dificultăți procesului educațional. Ion Băbălău spune că Gimnaziul este frecventat de către aproape 250 de elevi, instruiți de 22 de profesori.

Gimnaziul din satul Domulgeni, Florești, urmează să beneficieze de 48310 de dolari pentru renovarea cantinei. Directorul gimnaziului, Maria Vetricean, spune că recent a fost modernizat blocul sanitar al instituției, iar pentru ca elevii să fie stimulați să învețe mai bine ar trebuie să mănânce gustos și sănătos, iar în acest sens trebuie renovată cantina școlii. „Trebuie să acordăm o atenție deosebită tinereii generații fiindcă aceasta este viitorul nostru”, a spus Maria Vetricean.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a declarat că au fost depuse mai multe dosare pentru a fi finanțate în cadrul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”. În cadrul procesului de examinare a dosarelor au fost efectuate vizite la toate obiectivele pentru care s-a solicitat finanțare, iar ca rezultat a fost apreciată necesitatea realizării a patru proiecte. Masanobu Yoshii a mai spus că în primăvară ar mai putea fi semnate câteva contracte de finanțate a altor proiecte în cadrul programului „Kusanone”.

Potrivit ambasadorului, programului „Kusanone” este unul de susținere financiară nerambursabilă, pentru a sprijini în mod direct eforturile autorităților locale și a instituțiilor publice. Scopul programului este de a promova securitatea umană și de spori calitatea vieții cetățenilor, de aceea majoritatea beneficiarilor sunt instituții medico-sanitare și educaționale.

Programul de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în 2008. De atunci și până în 2018 au fost implementate 51 de proiecte, preponderent în domeniile sănătății publice și educației școlare și preșcolare. Acestea au primit finanțare nerambursabilă de peste 4.2 milioane de dolari din partea Guvernului Japoniei.

05:15, 11 Dec 2018

Alte știri

30 Octombrie 2008
RSS
În cadrul Salonului de carte pentru copii și tineret vor fi lansate peste 30 de titluri noi
28 Octombrie 2008
La Sărata Galbenă va activa un centru comunitar de asistență socială pentru copiii și tinerii aflați în dificultate
27 Octombrie 2008
Copii învăța cum să prevină violența și cum să acționeze atunci când cineva este violent cu ei
25 Octombrie 2008
Copiii social vulnerabili participă la un festival care vine să le încurajeze talentele artistice și comunicarea
24 Octombrie 2008
Copii orfani vor merge la odihnă în Crimeea
22 Octombrie 2008
DGETS organizează seminare instructiv-metodice pentru directorii adjuncți din școli
free
21 Octombrie 2008
Expoziție cu scop filantropic
free
20 Octombrie 2008
Dialogul între copiii ex-instituționalizați și autorități este de fapt, un monolog, susțin asociații pentru protecția copilului
free
17 Octombrie 2008
EveryChild Moldova lansează o campanie de colectare de fonduri pentru reorganizarea gimnaziului-internat din Cahul
free
Copiii ex-instituționalizați spun că nu primesc alocațiile din partea statului
free
16 Octombrie 2008
Indemnizații majorate și diversificate pentru elevii și studenții orfani sau aflați sub tutelă
15 Octombrie 2008
Peste cinci mii de titluri de carte au fost expuse la Salonul de Carte pentru Copii și Tineret la Bălți
free
Toalete ecologice pentru gimnaziul „Ion Creangă” din Soltănești, Nisporeni
Copiii și tinerii orfani ar putea primi indemnizații mai multe și mai mari
10 Octombrie 2008
Doi minori rămași fără supraveghere părintească sunt suspectați de furturi din locuințe
free
08 Octombrie 2008
O expoziție multimedia de promovare a drepturilor copilului a fost vernisată la Chișinău
07 Octombrie 2008
Într-o familie din orașul Ungheni s-au născut tripleți
free
06 Octombrie 2008
Schimb de experiență Moldova-Tadjikistan în domeniul social Cheltuielile pentru Fondul de protecție a familiilor cu copii se vor majora în 2009 cu circa 50%
03 Octombrie 2008
Un condamnat evadat din Penitenciarul pentru minori de la Lipcani este în căutare
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Etnic ucrainean a devenit victima atacului agresiv din partea polițiștilorConferințe IPN [HD] | Consens național sau riscuri și amenințări
Conferințe IPN [HD] | Viorel Chetrușcă, mandatar al intermediarilor în asigurăriConferințe IPN [HD] | Partidul Mișcarea Populara Antimafie
Vezi toate
Central European University
banner creditex