„În cătușele Siberiei” – expoziție de fotografii cu copii basarabeni deportați
Print Send by email
05:40, 06 Iul 2018

Fotografii cu copii basarabeni făcute la locul deportărilor din 1941, 1949 și 1951, dar și documente care datează din acea perioadă, au fost adunate din diferite localități ale Republicii Moldova și afișate la Muzeul Național de Istorie, în cadrul unei expoziții intitulate „În cătușele Siberiei”. Imaginile reflectă memoriile, impresiile și trăirile supraviețuitorilor, care alături de părinții și buneii lor, au cunoscut calvarul deportărilor după ce au fost ridicați împreună cu familiile lor și duși în Siberia, transmite IPN.

Fotografiile și documentele colectate dezvăluie condițiile de viață, de trai, de școlarizare și de muncă din coloniile siberiene. Elena Postică și Ludmila Cojocaru sunt autoarele expoziției. Victor Țoi este designerul.

Ludmila Cojocaru a menționat la inaugurare că circa 12 mii de copii au fost deportați în cel de-al doilea val de deportări, cifră care reprezintă circa 1/3 din oamenii care au fost ridicați în iunie 1949. Potrivit Ludmilei Cojocaru, circa 20 de mii de copii au fost ridicați de acasă în cadrul celor trei valuri de deportări și duși departe. Foarte puțini dintre ei au rezistat. „Sunt încă atâtea lucruri în arhivă de săpat. Republica Moldova încă nu a dat restanța la capitolul „Istoria – perioada ocupației regimului totalitar comunist”, a spus Ludmila Cojocaru.

Secretarul științific al Programul de stat de cercetare și valorificare a memoriei victimelor regimului totalitar comunist, Virgiliu Bârlădeanu, a declarat că este de datoria tuturor să fie marcate momentele triste care aduc în spațiul public acest calvar care a început odată cu ocupația sovietică. „Este important să nu uităm, să facem tot ce este posibil să nu se mai repete acest calvar – tragedie a societății noastre. Generația tânără trebuie să cunoască și menirea noastră este de a transmite această memorie viitoarelor generații”, a spus Virgiliu Bârlădeanu.

Potrivit șefului Direcției arte și industrie creativă a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Orest Dabija, genericul expoziției „În cătușele Siberiei” surprinde chintesența Gulagului și impactul său asupra Basarabiei, din cauza că au fost deportați foarte mulți copii. „Acei de la care s-au luat interviuri, pozele și documentele pentru această expoziție, erau pe atunci copii care și-au petrecut primii ani ai copilăriei în Siberia, în Kazahstan. Într-adevăr, Stalin le-a furat multora copilăria”, a menționat Orest Dabija.

Expoziția este deschisă publicului până pe 30 septembrie.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

[imas]

Dinamica percepțiilor cu privire la mediul social, economic și politic

Proiectul MAC-P

Suport în valoare de circa 7,2 milioane de lei pentru producătorii agricoli din Republica Moldova

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Agenția de inspectare și restaurare a monumentelorConferințe IPN [HD] | Impactul Rezoluției Parlamentului European din 14.11.2018
Conferințe IPN [HD] | Dinamica percepțiilor cu privire la mediul social, economic și politic din RMConferințe IPN [HD] | Proiectul internațional HydroEcoNex BSB165
Vezi toate
banner creditex