Măsuri de reeducare a minorilor care au un comportament deviant
Print Send by email
05:50, 30 Iun 2018

Guvernul a avizat vineri, 28 iunie, un proiect de lege care prevede măsuri și servicii destinate copiilor care au un comportament deviant. Documentul stabilește acțiunile ce urmează a fi întreprinse de autorități în vederea reeducării copiilor minori care săvârșesc fapte prevăzute de legea penală sau contravențională, dar nu pot fi trași la răspundere, transmite IPN.

Astfel, proiectul include măsurile și serviciile destinate copiilor cu comportament deviant, autoritățile responsabile și modalitățile de intervenție a acestora. Pentru minorii care săvârșesc infracțiuni de ordin penal, proiectul prevede aplicarea măsurilor precum: supraveghere specializată, plasament în serviciul de tutelă/ curatelă sau de tip familial, precum și plasament în serviciul de tip rezidențial.

Se propune crearea unui serviciu de tip rezidențial cu specializare înaltă pentru educarea minorilor cu un comportament periculos pentru societate. Copiii care comit infracțiuni mai puțin grave, prevăzute în Codul Contravențional, vor fi supravegheați cu menținerea lor în propriile familii. Aceștia vor trebui să urmeze  un curs de învățământ obligatoriu, programe de consiliere psihologică și tratamente medicale – la necesitate.

Măsurile de reeducare, în majoritatea cazurilor, vor fi stabilite de către autoritatea tutelară teritorială, iar perioada de aplicare va putea fi revizuită, precum și înlocuirea cu o altă măsură, sau anularea acestora, în funcție de comportamentul copilului. Documentul mai prevede dreptul părinților de a contesta deciziile luate.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS