Comisia specială a constatat lipsa politicilor de prevenire a suicidului și acțiuni întârziate
Print Send by email
05:08, 11 Sep 2017

Fenomenul suicidului a fost analizat de mediul academic, dar nu s-a regăsit în politicile statului. Suicidul și comportamentul suicidal nu este definit în niciun document de politici, doar Codul Penal încriminează acțiunile de determinare la suicid. În legislația Republicii Moldova nu au fost și nici nu sunt prevăzute atribuții ale autorităților administrației publice centrale și locale în domeniul prevenirii suicidului. În lipsa unor reglementări exhaustive, așa numitele acțiuni de prevenție s-au realizat sporadic și au fost lipsite de continuitate. În lipsa politicilor, nu au fost create servicii care să răspundă nevoilor populației, fapt ce a dus la majorarea numărului de decese prin suicid și a tentativelor de suicid. Acestea sunt o parte din concluziile Comisiei speciale pentru elaborarea și aprobarea pachetului de modificări legislative în domeniul prevenirii suicidului, care a fost creată la sfârșitul lunii martie.

Președintele Comisiei, deputatul Partidului Socialiștilor, Vladimir Odnostalco, a declarat pentru IPN că membrii Comisiei s-au întrunit în mai multe ședințe de lucru și au audiat reprezentanții instituțiilor publice, organelor de drept, mediului academic etc. În cadrul activității sale, Comisia a constatat lipsa datelor statistice integrate și dezagregate conform indicatorilor comuni a cazurilor de suicid și tentative de suicid. Actualmente, există trei surse care servesc pentru colectarea datelor statistice (Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Justiției). Însă din cauza mecanismelor diferite de colectare a datelor, informațiile deținute prezintă discrepanță.

Ca urmare a audierilor, dar și analizând informația prezentată, Comisia specială a stabilit că, actualmente, pe lângă faptul că lipsesc specialiști pregătiți în suicidologie, la nivel național nu există o instrucțiune de identificare, referire și acordare de suport pentru persoanele predispuse la săvârșirea tentativelor de suicid sau a suicidului, precum și de suport a familiilor în care a avut loc o tentativă de suicid sau suicid.

Potrivit lui Vladimir Odnostalco, la începutul anului, societatea a fost marcată de creșterea numărului tentativelor de suicid în rândul copiilor și adolescenților, care au recurs la aceste acțiuni fiind influențați prin intermediul online, prin implicarea în jocuri virtuale care fac parte din așa numitul „grup al morții”. Comisia specială a stabilit că instituțiile de protecție au intervenit prompt și au stopat răspândirea în mediul online a respectivelor jocuri, dar, având în vedere că mediul virtual este foarte greu de monitorizat, este necesar instituirea unui control riguros din partea prestatorilor de servicii de telecomunicații.

Deputatului afirmă că există o lacună legislativă și nicio instituție nu are dreptul de a restricționa accesul în spațiul on-line. De asemenea, instituțiile nu pot bloca paginile web care dețin alt domen decât cel național (.md). În acest sens comisia consideră imperios necesare anumite acțiuni, inclusiv: obligarea portalurilor de știri naționale ca paginile web să dețină domen național; interzicerea retranslării/difuzării sau indicării drept sursă de informații datele diseminate de către publicațiile electronice, site-urile de știri, paginile web, blogurile etc., în vederea neadmiterii creării unor portaluri de știri false; instituirea unui registru public al persoanelor care pot exercita activitatea jurnalistică.

Comisia a mai stabilit că există o comunicare defectuoasă pe verticală între Guvern și ministere, această concluzie a fost dedusă din datele prezentate de reprezentanții Guvernului la raportarea informației despre serviciile teritoriale de asistență. De asemenea, nu există o colaborare intersectorială dintre ministere, dar și dintre instituțiile subordonate. În lipsa unui Plan sau a unei Strategii de prevenire a suicidului, acțiunile de prevenție au fost sporadice și lipsite de continuitate. Abia la 5 aprilie 2017 a fost aprobat Programul național privind sănătatea mintală pentru anii 2017-2021 și Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia, în care sunt prevăzute și acțiuni de prevenire a suicidului.

 


(3) comentarii
Liuba Ceban
11:32, 11 September 2017

Deci, noi lipsim ca specialisti, Linia Verde Pentru Prevenirea Suicidului, da?

Liuba Ceban
11:32, 11 September 2017

Deci, noi lipsim ca specialisti, Linia Verde Pentru Prevenirea Suicidului, da?

Liuba Ceban
11:33, 11 September 2017

Deci, noi lipsim ca specialisti, Linia Verde Pentru Prevenirea Suicidului, da?

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | ?????? ??????? ??????? ?????? ? ?????????????? ?????????? nr.13Conferințe IPN [HD] | Rezultatele vizitei la Strasbourg
Conferințe IPN [HD] |  Transfer de imagine si concurență neloială pe piața media din RMConferințe IPN [HD] | Alinierea Republicii Moldova la - Globat Magnitsky Act
Vezi toate
banner creditex