Specialiștii atenționează că plasele contra insectelor reprezintă un pericol pentru copii
Print Send by email
09:07, 02 Iun 2016

Anul trecut, doar în perioada mai-august, s-au înregistrat cel puțin cinci cazuri în care copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 5 ani au căzut în gol de la etaj, sprijinindu-se de plasele contra insectelor. Trei dintre aceste cazuri au fost fatale. În acest context, medicii atenționează că anume în perioada estivală sunt frecvente cazurile când copii, lăsați nesupravegheați, se urcă pe pervaz, se sprijină de plasele respective și cad în gol. Specialiștii afirmă că, fiind mici, copiii nu pot conștientiza pericolul și nu au frică de înălțime, de aceea se apropie de geam prea mult. Adulții sunt atenționați să nu permită copiilor să se apropie de geamuri, pentru că plasele se desprind ușor, la un efort neînsemnat depus chiar și de un copil mic.

Solicitat de IPN, vicedirectorul Spitalului clinic pentru copiii „Valentin Ignatenco”, Vitalie Mihalcean, a declarat că în practica medicală, astfel de cazuri se întâlnesc mai ales la copiii de până la cinci ani. Spre exemplu, în vara anului trecut, medicul povestește că la Spital a ajuns un copil de trei ani, care a căzut de la etajul patru, sprijindu-se de o plasă contra insectelor. Potrivit medicului, atunci copilul s-a ales cu fractura unui membru inferior și traumatism cranio-cerebral. Copilul a fost spitalizat timp de zece zile, iar ulterior a urmat tratamentul la domiciliu, refăcându-se complet.

Vitalie Mihalcean a spus că astfel de accidente casnice generează, în majoritatea cazurilor, traumatisme cranio-cerebrale. „Predomină traumatismul cranio-cerebral, reieșind din aceea că raportul dintre cap și corp este mai mare: Capul este mai greu și vine cu o greutate mai mare spre pământ, iar impactul îl suportă anume cutia craniană”, a explicat medicul.

Totodată, vicedirectorul spitalului afirmă că cei mici pot suferi și fracturi de coloană, de membre sau de coaste. „Atunci când copilul cade în picioare sau pe așezate coloana are de suferit. Contează foarte mult unde aterizează copilul. Căderea poate fi amortizată de sol, de ramurile copacilor sau de sforile pentru uscarea rufelor”, a subliniat Vitalie Mihalcean. Totuși, medicul spune că, de multe ori, accidentele casnice de acest fel se termină tragic sau îi lasă pe copii cu sechele pe viață.

Pentru a evita astfel de cazuri, medicii recomandă părinților să aibă mereu copiii în vizor. La aerisirea încăperilor, adulții nu trebuie să lase micuții singuri în cameră sau ar fi indicat să iasă în această perioadă cu ei la plimbare. O altă soluție ar fi sistemul de deschidere a geamului pe verticală (de sus în jos).

Informații despre cum poate fi protejat copilul în diferite situații pot fi găsite și pe site-ul www.parinti.md, lansat în cadrul Proiectului REPEMOL – „Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgență și Terapie Intensivă din Republica Moldova”). De 7 ani, Proiectul, în colaborare cu autoritățile, atenționează părinții despre măsurile de prevenire a accidentelor casnice la copiii de până la 5 ani în cadrul campaniei „O casă fără pericole pentru copilul tău”. Proiectul REPEMOL este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și implementat de Fundația „Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate” (CPSS Moldova).


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex