Avocata poporului pentru drepturile copilului și-a prezentat inițiativele
Print Send by email
12:24, 30 Mai 2016

Maia Bănărescu, avocata poporului pentru drepturile copilului, își propune excluderea testelor pentru accederea copiilor în clasele primare, ajustarea sistemului educațional, dar și alte acțiuni îndreptate spre îmbunătățirea calității vieții copiilor din Republica Moldova. Avocata a declarat într-o conferință de presă la IPN că își propune să devină adevăratul prieten al copiilor și în activitatea sa se va conduce, inclusiv de sfaturile acestora.

Printre obiectivele imediate ale activității pe care și le propune Maia Bănărescu, se află monitorizarea respectării drepturilor copiilor cu referire la serviciile medicale de sănătate, educație și protecție socială. În vizorul ombudsmanului se vor afla problemele ce țin de dezvoltarea serviciilor sociale de protecție a copiilor lipsiți temporar de mediul familial, copiii cu dizabilități, dezinstituționalizarea și incluziunea socială. Maia Bănărescu a subliniat că acum autoritățile locale nu au specialiști pentru protecția copiilor, iar toată responsabilitatea revine asistentului social, care deseori nu este pregătit să monitorizeze situația celor mici.

Avocata copilului mai pledează și pentru o justiție prietenoasă minorilor. Maia Bănărescu a subliniat că delicvența juvenilă este în creștere, conform datelor statistice, iar în țară nu există un cadru legal adecvat de intervenție în cazul copiilor delicvenți mai mici de 14 ani. Avocata își propune, în cooperare cu Parlamentul, să promoveze un cadru legal potrivit pentru copiii sub 14 ani care se află în conflict cu legea.

Un alt obiectiv este eliminarea discriminării copiilor, a violenței, prevenirea suicidului și altele. Maia Bănărescu e de părere că testele la care sunt supuși copiii atunci când urmează să acceadă în învățământul primar constituie o discriminare a acestora, deoarece îi împarte în categorii. Avocata își propune ca deja anul viitor acest test să fie eliminat și să se admită testarea numai pentru clase specializate, cum ar fi cele de artă.

Ombudsmanul își propune să consulte opiniile copiilor referitor la problemele lor și soluțiile pe care aceștia le propun. Astfel, Maia Bănărescu a anunțat că se preconizează instituirea unui forum al copiilor, unde să se întâlnească cu cei mici și să discute deschis despre situația lor. Totodată, se urmărește obiectivul de a lansa o platformă de comunicare online, unde copiii să-și poată expune problemele și să primească sfaturi de la specialiști.

Maia Bănărescu preconizează să monitorizeze situația copiilor din raioanele de est ale țării. Cu acest scop merge marți, 31 mai, la Liceul „Lucian Blaga”, cu predare în grafie latină, de la Tiraspol. Totodată, deoarece în activitatea sa se va conduce de principiul transparenței și colaborării cu societatea civilă și partenerii de dezvoltare, pe 6 mai Maia Bănărescu se va întâlni pentru prima dată cu mai mulți reprezentanți ai societății civile.

Maia Bănărescu a fost numită în funcția de avocată a poporului pentru drepturile copilului pe 8 aprilie.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex