Spiridon Vangheli: Cărțile pentru copii nu mai au substanța de odinioară
Print Send by email
07:47, 04 Iun 2013

Literatura pentru copii este în ultimul timp poluată. Cărțile nu mai au substanța de cândva, nu trezesc interesul copilului, constată Spriridon Vangheli. Scriitorul spune că literatura pentru copii ar trebui să fie „arma” care i-ar ține departe de undele îndeletniciri mai puțin sănătoase, însă prea multe dintre titlurile care apar pe raft sunt superficiale și nu trezesc interes.  

„Apar cărți care derutează copiii. Literatura pentru copii nu este o algebră, ea trebuie fie pe înțelese. Trebuie să aibă un mesaj cu subtext, ca azi copil, mâine-poimâne adult, să-și aducă aminte și să revină la această carte, să o citească copilului său”, a  menționat Spriridon Vangheli într-o discuție cu reporterul IPN.

Solicitat să facă o paralelă între generații, Spiridon Vangheli a spus că acum copiii  sunt mai dinamici ca odinioară. „Copiii acum nu au răbdarea pe care am avut-o noi cândva. Trebuie mereu ținut în mișcare, trebuie să-i dai substanță de gândire”, a remarcat scriitorul, adăugând că, fără educația cărții, copilul devine leneș în gândire, dar și în mișcare.

Scriitorul, care pe 14 iunie va împlini 81 de ani, mărturisește că ceea ce îl ajută să fie  puternic este starea de copil, pe care nu a pierdut-o niciodată. „Când scrii pentru copii, neapărat trebuie să ai copilul în suflet mereu. Dacă a murit copilul din tine, du-te și dă pixul la muzeu”, a spus Spiridon Vangheli.

Spiridon Vangheli s-a născut în 1932. A scris zeci de povestiri și balade pentru copii, printre care: Isprăvile lui Guguță, Guguță-căpitan de corabie, Steaua lui Ciubotei, Băiețelul din coliba albastră, Guguță și prietenii săi. Împreuna cu Grigore Vieru, a scris și un Abecedar. Este decorat cu Ordinul Republicii. A fost distins cu Premiul de Stat al Uniunii Sovietice, dar și cu Premiul Academiei Române „Ion Creangă”. În 1992  i s-a conferit titlul onorific „Scriitor al Poporului din Republica Moldova.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex