Acțiune de protest împotriva deschiderii Oficiului de legătură NATO la Chișinău

Print Send by email
14:57, 08 Dec 2017

Acțiune de protest împotriva deschiderii Oficiului de legătură NATO la Chișinău

Membri și susținători ai Partidului Socialiștilor din Republica Moldova au organizat o acțiune de protest vineri, 8 decembrie, în fața Centrul Skytower, unde prim-ministrul Pavel Filip și secretarul general adjunct NATO Rose Gottemoeller susțineau o conferință de presă cu prilejul inaugurării Oficiului NATO la Chișinău, transmite IPN.

Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, deputatul Vlad Batrîncea, a declarat că guvernarea a transformat țara într-un ostatic al jocurilor geopolitice. Parlamentarul a menționat că apropierea de NATO nu va aduce beneficii oamenilor din Moldova, ci doar autorităților.

Potrivit PSRM, decizia Guvernului Republicii Moldova de a deschide Oficiul NATO este un alt act neconstituțional al regimului de la guvernare, o continuare logică a politicii de ignorare a neutralității țării și a voinței majorității cetățenilor. După adoptarea unei legi scandaloase și antidemocratice privind „combaterea propagandei ruse", deschiderea biroului NATO la Chișinău este un alt pas spre ruperea relațiilor dintre Moldova și Rusia, menționează socialiștii.

Tot astăzi, în cadrul unei întrevederi a președintelui țării, Igor Dodon, cu secretarul general adjunct NATO, Rose Gottemoeller, șeful statului a propus să fie consfințite într-un document politic declarațiile făcute de reprezentanța NATO – că Alianța Nord-Atlantică manifestă o atitudine de respect față de statutul constituțional de neutralitate permanentă a Republicii Moldova. „Poziția noastră principială este că în relațiile sale, atât cu Organizația Tratatului Nord-Atlantic (NATO), cât și cu Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), Republica Moldova trebuie să se bazeze în exclusivitate pe statutul său de neutralitate”, se arată într-un comunicat al Președinției.

Potrivit lui Igor Dodon, graba deschiderii centrului de legătură al NATO în Moldova  ar putea complica semnificativ efortul de soluționare a diferendului transnistrean. „Guvernul și majoritatea parlamentară trebuie, mai întâi de toate, să depună eforturi care să minimalizeze confruntările politice interne, dar să nu tensioneze și mai mult situația în societatea moldovenească”, a adăugat președintele.

Oficiul de legătură NATO în Republica Moldova a fost inaugurat astăzi, 8 decembrie, la Chișinău. Acesta este o misiune diplomatică cu experți din statele partenere de dezvoltare ale Republicii Moldova, nu are implicații militare și este instituit în conformitate cu prevederile acordului semnat la Bruxelles, pe 29 noiembrie 2016, de către prim-ministrul Pavel Filip și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

14:57, 08 Dec 2017

Alte știri

26 Aprilie 2016
RSS
Rusia vrea să aibă un cuvânt de spus în aplicarea DCFTA în stânga Nistrului, opinie
free
APE: Rusia a înaintat propuneri pentru normalizarea activității în formatul 5+2
free
25 Aprilie 2016
Trei școli din stânga Nistrului sunt renovate cu banii UE
free
13 Ianuarie 2017
Înțelegere privind activitatea observatorilor militari din Zona de Securitate
23 Aprilie 2016
Chișinăul acuză Tiraspolul că nu este dispus să soluționeze problemele din Zona de Securitate Tiraspolul a schimbat prevederile privind importul produselor accizabile
13 Ianuarie 2017
Promo-Lex face apel către președinte privind dreptul la educație în stânga Nistrului Locuitorii din stânga Nistrului sună mai des la Linia de combatere a traficului de persoane
22 Aprilie 2016
Propuneri pentru dezvoltarea afacerilor de pe ambele maluri ale Nistrului
free
12 Ianuarie 2017
În regiunea transnistreană a fost stabilită mărimea plăților sociale pentru 2017 Bacterii E.coli au fost depistate în bucatele servite elevilor din Tiraspol
21 Aprilie 2016
Promo-LEX: Tortura în regiunea transnistreană este o normă
free
Expert-Grup: Economia regiunii transnistrene e într-o situație gravă
free
09 Ianuarie 2017
Funcționarii transnistreni urmează să răspundă la interpelări în termene rezonabile și la subiect
free
19 Aprilie 2016
În primele trei luni, veniturile în bugetul regiunii transnistrene s-au redus Gheorghe Bălan insistă pe continuarea fără precondiții a negocierilor în formatul 5+2
free
18 Aprilie 2016
Germania susține Republica Moldova în promovarea reformelor și integrarea europeană
free
Prioritățile Guvernului, discutate cu șeful Serviciului Diplomatic al Marii Britanii
free
06 Ianuarie 2017
Politica pașilor mici în reglementarea transnistreană nu are alternativă astăzi, opinie
05 Ianuarie 2017
Tiraspolul se pregătește de înrăutățirea vremii

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

IPP organizează...

Cercetarea, social media & IT împotriva dezinformării – OdnoHACK! MOLDOVA 2017

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] |Șansele îndeplinirii celor 28 de condiții în contul a 100 de milioane.Conferințe IPN [HD] | Aautorii insistă asupra demiterii directorului AGEPI.
Conferințe IPN [HD] | Drepturile Animalelor În R.M. au nevoie de promovare politică.Conferințe IPN [HD] | Acționăm împreună pentru o apă mai bună!
Vezi toate
banner creditex