Protest la Ambasada Rusiei: Cerem dreptul la educație în stânga Nistrului

Print Send by email
14:46, 19 Oct 2017

Protest la Ambasada Rusiei: Cerem dreptul la educație în stânga Nistrului

Elevi și profesori de la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, cu sediul la Doroțcaia, împreună cu reprezentanții Asociației Promo-LEX, au organizat joi, 19 octombrie, o acțiune de protest în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Manifestanții au cerut asigurarea dreptului la educație în regiunea transnistreană, dar și executarea hotărârii Curții Europene pentru Drepturile Omului, pronunțată acum cinci ani, prin care Rusia a fost recunoscută responsabilă de violarea dreptului la educație în cazul a 170 de reclamanți, transmite IPN.

Directorul „Promo-LEX”, Ion Manole, a declarat că astăzi se împlinesc exact cinci ani de la pronunțarea hotărârii CEDO, însă chiar și după cinci ani, reclamanții sunt în așteptarea onorării acelor obligațiuni pe care le are Federația Rusă conform dreptului internațional. „Drepturile acestor oameni continuă să fie încălcate. Deja s-au perindat câteva generații și numărul de elevi din aceste instituții de învățământ scade dramatic. Chiar și conform constatărilor Curții Europene, acest lucru nu este generat doar de factorii demografici, dar și de presiunile la cere sunt supuși elevii, părinții și profesorii acestor instituții. Nu ne dorim altceva decât să fie respectată și implementată hotărârea Curții în această cauză și dorim ca acești elevi, acești profesori, să studieze conform drepturilor lor și a convingerilor pe care le au”, a notat Ion Manole.

Directoarea Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, Eleonora Cercavschi, a menționat că de zece ani li se încalcă drepturile la educație. Deși de cinci ani Curtea Europeană le-a făcut dreptate, lupta continuă și astăzi, pentru că nimic nu s-a schimbat. „Am venit să-i spunem Federației Ruse că rana este vie și sângerează. E timpul să ia măsuri. Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol cred că are cea mai dureroasă istorie. Noi încă în 2002 am scoși cu forța din clădirea școlii din Grigoriopol și de 15 ani suntem obligați, în fiecare zi, să facem naveta cu copiii la Doroțcaia, ca să poată face școală în limba română. Și noi credem că este anormal acest lucru”, a mai spus directoarea instituției.

Svetlana Jitariuc, directoarea adjunctă al Liceului, spune că este vorba despre o responsabilitate enormă pentru copii, care zilnic urcă în autocare ca să ajungă la ore, în schimbul doi, mai ales acum, când s-au scurtat zilele. Elevii ajung noaptea de la ore, iar de la locul în care staționează transportul trebuie să mai meargă ca să ajungă acasă. „Le cerem echitate, întâi de toate, pentru că dreptul ni l-am luat noi singuri, dar cu un sacrificiu enorm – sacrificiul de a ne lua responsabilitatea pentru soarta acestor copii. Și chiar dacă nu este simplu, noi nu putem să cedăm pentru că aceasta este onoarea noastră și demnitatea. Este ceva ce trebuie să o facă cineva pe pământul acesta, ca să aducă un adevăr pe care trebuie să-l cunoască copiii”, a spus Svetlana Jitariuc.

Rosian Vasiloi, expert în securitate, și-a exprimat solidaritatea cu elevii și profesorii din instituțiile de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Potrivit lui, în condițiile în care situația acestor copii și pedagogi se agravează, autoritățile de la Chișinău, în mod special Președinția, care face jocul Rusiei, tac. Expertul a îndemnat și elevii de la Chișinău să se solidarizeze cu elevii din regiune.

Participanții la acțiunea de protest au mers la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar și la Președinție pentru a transmite autorităților apelul să intervină pe lângă Federația Rusă în vederea executării hotărârii CEDO din 19 octombrie 2012 și să asigure astfel dreptul la educație în stânga Nistrului.

14:46, 19 Oct 2017

Alte știri

25 August 2017
RSS
UE promovează încrederea pe malurile Nistrului prin sport
free
Simbolurile Independenței, viziunea IPN
free
24 August 2017
Diplomat rus: ONU nu este o platformă adecvată pentru a discuta retragerea armatei ruse Igor Dodon: Operațiunea de pacificare de pe Nistru se desfășoară la nivel profesionist
free
Pavel Filip: Oamenii sunt foarte critici și au așteptări tot mai mari din partea celor pe care îi aleg
free
Pavel Filip: Sunt mândru că Moldova și-a găsit în sfârșit drumul – apropierea de UE, interviu IPN
free
Tiraspolul a transmis Chișinăului o ”notă de protest”
free
23 August 2017
Rusia asistă pe alte dimensiuni anumite forțe politice din Moldova, opinie
free
Ucraina a numit un nou reprezentant în formatul de reglementare a conflictului transnistrean
22 August 2017
Șoferii din stânga Nistrului vor putea verifica online dacă au amenzi neachitate
21 August 2017
Vladimir Voronin: Nu văd o perspectivă clară de dezvoltare a țării mele, interviu IPN
free
16 August 2017
Pensii în avans în stânga Nistrului
free
15 August 2017
Educație medicală continuă pentru medicii și farmaciștii din Transnistria Prezența militară rusă în stânga Nistrului perpetuează ocupația de către Rusia, opinie
free
14 August 2017
Președintele după vizita la poligonul de la Bulboaca: Nu am depistat lucrări de ordin militar dubioase
free
11 August 2017
Igor Volnițchi: SUA nu sunt încântate de „prietenia” cu guvernarea de la Chișinău
free
09 August 2017
Tiraspolul își propune să majoreze producția de ouă, lapte și carne
04 August 2017
Milițienii transnistreni sechestrează persoane pe care le duc în regiunea separatistă, RISE
free
03 August 2017
Republica Moldova este foarte vulnerabilă în fața Federației Ruse, opinii
free
Dodon: A-l declara pe Rogozin persoană non-grata e un act de stupiditate politică
free