Pavel Filip: Pentru prima dată Moldova își poate controla integral teritoriul

Print Send by email
11:29, 23 Iun 2018

Pavel Filip: Pentru prima dată Moldova își poate controla integral teritoriul

Votarea de către Adunarea Generală ONU a Rezoluției privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” înseamnă un pas important în eforturile de consolidare și protejare a integrității țării. Declarația a fost făcută astăzi, 23 iunie, de prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

„Aprobarea acestei rezoluții nu înseamnă neapărat retragerea imediată a trupelor ruse. Pentru noi este important că acest subiect, care din 2003 a dispărut de pe agenda reuniunilor ministeriale ale OSCE, este din nou pus pe masa comunității internaționale. Și nu ne vom opri aici. Prin rezoluția aprobată ne asigurăm că va rămâne pe agenda comunității internaționale până va pleca ultimul soldat rus. Moldova merită să fie respectată”, a declarat premierul.

Autoritățile moldovenești insistă asupra retragerii necondiționate și complete a Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), care se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Documentul nu vizează contingentul militar rus al forțelor de menținere a păcii de pe Nistru, dislocat în conformitate cu prevederile Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992.  „Or, uneori GOTR-ul este confundat în mod deliberat cu contingentul de pacificatori ruși pentru a cerea confuzii și a induce în eroare opinia publică”, a remarcat premierul. Totodată, Pavel Filip susține că misiunea de pacificatori ruși ar trebui schimbată într-o misiune internațională civilă, pentru că prima și-a epuizat mandatul și nu are rost să mai fie menținută.

Pavel Filip a mai spus că Moldova și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea față de intensificarea în ultimul timp a exercițiilor desfășurate de GOTR în comun cu structurile de forță de la Tiraspol, acestea creând noi tensiuni în regiune, implicit în contextul crizei din Ucraina. Ultimele mișcări ale blindatelor în zona de securitate au fost fixate chiar în această dimineață, la ora 04.00.Întrebat dacă Guvernul de la Chișinău se așteaptă la o reacție diplomatică dură din partea Federației Ruse, Pavel Filip a spus că Moldova a făcut un demers întru apărarea demnității țării, pentru că ea trebuie tratată cu respect de către toți.

Pavel Filip a mulțumit statelor care au sprijinit prin votul lor proiectul și, în mod special, țărilor care au fost coautori ai documentului: Canada, Estonia, Lituania, Letonia, România, Ucraina, Georgia, Polonia, Cehia și Marea Britanie. Totodată, țările care au votat împotrivă sau s-au abținut fac să se înțeleagă că este nevoie de mai multă comunicare și determină guvernarea de la Chișinău să fie mai angajată într-un dialog intens extern.

64 de state au votat vineri, 22 iunie, la Adunarea Generală ONU, proiectul de rezoluție propus de Republica Moldova privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Contra s-au expus 15, iar 83 de state s-au abținut.

Deși și-a asumat în repetate rânduri angajamentul de a-și retrage trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, până în anul 2003 Federația Rusă a retras doar o parte din armament, tehnica militară și muniții. Astfel, în regiunea transnistreană mai rămân circa 1500-1700 de militari ruși din GOTR și peste 21 de mii de tone de muniții stocate în depozitele din localitatea Cobasna.

11:29, 23 Iun 2018

Alte știri

04 Mai 2018
RSS
Pavel Filip: Autoritățile vor asigura corectitudinea alegerilor parlamentare
free
MAEIE dezaprobă participarea trupelor ruse la parada de la Tiraspol
Presa în regiunea transnistreană nu este liberă
free
16 Mai 2016
Raport al societății civile: Accesul la informații rămâne o problemă
free
28 Aprilie 2018
Întâlnirea dintre Igor Dodon și Vadim Krasnoselski, văzută diferit de analiști
free
Conflictul transnsitrean demult putea fi soluționat, dacă ar fi fost voință politică, opinie
27 Aprilie 2018
Cristina Lesnic: Statul își finanțează programul de reintegrare
12 Mai 2016
Cord Meier-Klodt merge să discute cu mediatorii de la Moscova și Kiev
free
26 Aprilie 2018
Cristina Lesnic despre plăcuțele neutre: Acum vom ști cine este la volanul automobilului
free
12 Mai 2016
Participarea trupelor ruse la parada de la Tiraspol este o încercare pentru autoritățile Moldovei, opinie
free
25 Aprilie 2018
Programul activităților de reintegrare a țării pentru anul 2018 a fost aprobat
11 Mai 2016
Negocierile în formatul 5+2 pot fi reluate la începutul lui iunie
free
25 Aprilie 2018
Igor Dodon s-a întâlnit cu liderul de la Tiraspol
free
11 Mai 2016
Liderul de la Tiraspol a semnat planul anti-criză
25 Aprilie 2018
Decizia privind plăcuțele neutre de înmatriculare este o capcană pentru Chișinău, opinie
free
11 Mai 2016
Cord Meier-Klodt evaluează posibilitatea lansării negocierilor în formatul 5+2
free
10 Mai 2016
MAEIE reacționează la participarea trupelor ruse la parada de la Tiraspol
free
24 Aprilie 2018
Posesorii de mașini din stânga Nistrului vor primi plăcuțe pentru traficul internațional
free
10 Mai 2016
Tiraspolul planifică să nu majoreze în anul viitor tarifele la energie Reprezentantul special al OSCE în reglementare transnistreană vine în Moldova
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)
Conferințe IPN [HD] |  Atitudinea Coaliției Civice  față de invalidarea alegerilorConferințe IPN [HD] | Organizarea protestului pentru ieftinirea carburanților
Vezi toate
banner creditex