Prezența militară rusă în stânga Nistrului perpetuează ocupația de către Rusia, opinie

Print Send by email
13:56, 15 Aug 2017

Prezența militară rusă în stânga Nistrului perpetuează ocupația de către Rusia, opinie

Retragerea prezenței militare rusești, după destrămarea Uniunii Sovietice, s-a limitat doar la malul drept al Nistrului, iar prezența militară rusească pe malul stâng nu e altceva decât perpetuarea ocupației de către Rusia. De această părere este directorul Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, analistul a declarat că în legea constituțională este scris expres că pe teritoriul Republicii Moldova nu pot fi dislocate trupe ale statelor străine și la începutul lunii mai Curtea Constituțională mai face o mențiune că adoptarea de către Republica Moldova a statutului de neutralitate permanentă provine dintr-un context anume, transmite IPN.

Igor Boțan a menționat că hotărârea Curții Constituționale din 2 mai a dat tălmăcire articolului 11 din Constituție referitor la neutralitatea permanentă a Republicii Moldova. „Curtea Constituțională a avut o abordare foarte specifică – a tălmăcit acest concept în sens îngust. Adică, neutralitatea permanentă a Republicii Moldova se referă doar la stări de război dintre terțe părți, în care Republica Moldova nu se poate implica. Acest lucru este foarte important. Pe timp de pace, Republica Moldova este în drept să întreprindă tot felul de măsuri care îi asigură independența și suveranitatea națională”, a spus directorul ADEPT.

Analistul consideră că, anterior, Partidul Comuniștilor, cât a fost principala forță de opoziție, iar în prezent Partidul Socialiștilor, au dorit foarte mult ca acest articol 11, referitor la neutralitatea permanentă, să fie dezvoltat într-o lege specială și în acea lege să se regăsească o interpretare proprie, mai favorabilă Federației Ruse. Potrivit lui, după ce Curtea Constituțională a interpretat articolul 11, chiar dacă Federația Rusă s-ar retrage, conceptul de neutralitate va fi privit în acel sens îngust– și este obligatoriu să fie privit – așa cum îl interpretează Curtea Constituțională, întrucât hotărârile Curții au statut de lege.

„Referitor la reacția pe care a avut-o președintele Dodon după adoptarea hotărârii Curții Constituționale din 2 mai, el nu a interpretat foarte mult sau nu a insistat foarte mult pe interpretarea hotărârii propriu-zise, el, pur și simplu, a luat și a anulat decretul prezidențial din mai 2016 privind acceptarea Concepției securității naționale. Deci, acest lucru este singurul pe care l-a putut face domnul Dodon în mod efectiv. Acum, în situația care s-a creat, el nu poate face decât demersuri politice, demersuri care arată, pun în evidență că domnul Dodon, de fapt, nu este de acord cu hotărârea Curții Constituționale”, a opinat Igor Boțan.

În opinia sa, președintele nu poate ignora cu desăvârșire hotărârea Curții Constituționale, iar faptele pe care le face trebuie privite doar prin prisma politică. Igor Boțan a mai spus că Igor Dodon, potrivit Constituției, este garantul suveranității și independenței naționale a Republicii Moldova, dar această garanție o poate face ca mediator între ramurile puterii și atunci când are competențe. La rândul lor, competențele sunt corelate cumva cu Parlamentul și cu Guvernul, pentru că Parlamentul este principala instituție care exprimă propriu-zis suveranitatea Republicii Moldova, iar Guvernul este principalul implementator al politicilor de stat.

Analistul a mai spus că pe plan internațional, atât partenerii Republicii Moldova, cât și țările care au un interes deosebit pentru zona respectivă, văd că în această țară nu există unitate în privința asigurării securității statului, că ramurile puterii și principalele instituții se află pe poziții diferite. În opinia sa, cu siguranță aceasta arată vulnerabilitățile Republicii Moldova, însă situația de după adoptarea hotărârii Curții Constituționale din 2 mai, pune punctele pe „i”. Potrivit lui, Hotărârea Curții desfășoară noțiunea de neutralitate, cum se manifestă aceasta, insistând că, în pofida neutralității, pe timp de pace, Republica Moldova este în drept și chiar este obligată să întreprindă măsuri pentru asigurarea securității țării.

13:56, 15 Aug 2017

Alte știri

19 Martie 2016
RSS
Festivalul filmului francofon, la Chișinău și Tiraspol
free
17 Martie 2016
În regiunea transnistreană cursul valutar a sărit de la 11 la la 16 ruble pentru un dolar
16 Martie 2016
Administrația transnistreană prognozează că rubla se va devaloriza cu 30%
15 Martie 2016
Liderul de la Tiraspol prognozează devalorizarea rublei transnistrene
11 Martie 2016
O nouă întâlnire în formatul 1+1 urmează să aibă loc săptămâna viitoare
09 Martie 2016
Cooperarea bilaterală, discutată de vicepremierul pentru reintegrare cu ambasadorul Poloniei Dezechilibru pe piața valutară din regiunea transnistreană
04 Martie 2016
Tiraspol: Noul contract de livrare a energiei cu Chișinăul a salvat economia regiunii
03 Martie 2016
Prima întrevedere a vicepremierului pentru reintegrare cu reprezentantul Tiraspolului
free
02 Martie 2016
Nicolae Timofti: În această zi îi comemorăm pe cei mai buni și mai vrednici dintre noi
free
01 Martie 2016
Premierul după ședința Comisie de reintegrare: Așteptăm relansarea formatului 5+2
free
Anatol Șalaru: Vom renunța treptat la militarii în termen
free
Prioritatea lui George Balan: Relansarea platformelor de comunicare Chișinău-Tiraspol
free
24 Februarie 2016
Promo-LEX: Dialogul politic fără respectarea drepturilor fundamentale nu are niciun rost
free
Rusia, recunoscută responsabilă pentru încălcările drepturilor omului în stânga Nistrului
free
23 Februarie 2016
Reluarea negocierilor în formatele 5+2 și 1+1, discutată cu șeful Misiunii OSCE
free
19 Februarie 2016
Tiraspolul a decis să micșoreze prețul la gaze pentru producătorii de carne și lactate Granturi pentru intensificarea cooperării în domeniul afacerilor între malurile Nistrului
free
Expert-Grup: Economiile de pe ambele maluri ale Nistrului - în tandem spre regres
free
18 Februarie 2016
Pirkka Tapiola, despre reglementarea transnistreană
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Transparency International Moldova

Notă de poziție: Noile modificări la Legea cetățeniei Republicii Moldova - un risc de legalizare a mijloacelor financiare de origine frauduloasă

DORfest.md

DORfest: 2 zile de celebrare a Spiritului și Tradițiilor strămoșești

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Președintele  CNO este învinuit de spălare de mijloace financiare bugetare.Conferințe IPN [HD] | Rezultatele lotului național la Campionatului Mondial de Muaythai.
Conferințe IPN [HD] | UNIREA - ODIP. Bilanțul Caravanei Unirii.Conferințe IPN [HD] |Implicarea copiilor în munci - normalitate sau exploatare prin muncă?
Vezi toate
banner creditex