Moldova solicită sprijin statelor participante la OSCE pentru retragerea trupelor străine

Print Send by email
16:34, 21 Iun 2018

Moldova solicită sprijin statelor participante la OSCE pentru retragerea trupelor străine

Republica Moldova a solicitat statelor participante la OSCE să susțină la ONU rezoluția privind retragerea trupelor și munițiilor rusești de pe teritoriul său. Ambasadorul Victor Osipov, reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă OSCE, a prezentat pe 20 iunie o declarație în cadrul Forumului pentru Cooperare în domeniul Securității (FCS), în care a abordat chestiuni stringente legate de prezența militară străină ilegală pe teritoriul Republicii Moldova, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Ambasadei Moldovei în Austria se menționează că, în deschiderea intervenției sale, reprezentantul Moldovei a menționat că în aceste zile sunt comemorate luptele dramatice de la Tighina, care au avut loc în timpul războiului pentru independența și integritatea teritorială a țării din 1992. El a subliniat că atunci trupele rusești s-au implicat direct de partea forțelor separatiste, cu tancuri și alte arme grele, având astfel o implicare fără echivoc în conflictul transnistrean.

Prin Declarația finală a Summitului OSCE de la Istanbul din 1999 statele participante au stabilit obligația de retragere a trupelor rusești de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova, a reamintit Victor Osipov. Acest proces a început, a înregistrat un progres notabil, dar a fost suspendat, iar așa-numitul Grup Operativ de Trupe Ruse (GOTR) a continuat să se afle ilegal, fără acceptul țării-gazdă, pe teritoriul Republicii Moldova, sprijinind regimul neconstituțional din stânga Nistrului.

Necesitatea de a păzi stocurile de muniții de la Cobasna, care trebuie să fie evacuate și lichidate, sau încercările de a face o legătură între GOTR și trupele ruse de pacificare –  sunt tertipuri de justificare inacceptabile, susține reprezentantul permanent al Republicii Moldova. Potrivit lui, operațiunea de menținere a păcii este un mecanism aparte, stabilit prin Acordul cu privire la principiile soluționării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat pe 21 iulie 1992.

Referindu-se la evoluțiile curente în materie de securitate, Victor Osipov a ridicat problema creșterii numărului de exerciții militare efectuate de GOTR și de formațiunile paramilitare transnistrene, cu un total de 336 de aplicații în anul 2017, față de 243 în anul 2016. Reprezentantul permanent al Republicii Moldova a descris această intensitate a exercițiilor ca fiind caracteristică pregătirii unor operațiuni militare și a declarat că de la structurile OSCE se așteaptă aprecierea corespunzătoare și aplicarea mecanismelor de Avertizare Timpurie (Early Worning).

În final, ambasadorul a subliniat importanța reducerii nivelului de tensiune în regiunile de conflict și a chemat toate Statele participante la OSCE să susțină în cadrul Adunării Generale a ONU inițiativa autorităților moldovenești înregistrată sub nr.35, cu denumirea: „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Ambasada Republicii Moldova a reiterat această solicitare și într-o notă remisă țărilor de acreditare, dar și tuturor celor aproape o sută de Misiuni permanente ale altor state acreditate pe lângă Oficiul ONU și Organizațiile Internaționale de la Viena.

Proiectul rezoluției cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova va fi examinat pe 22 iunie în cadrul ședinței Adunării Generale a ONU.

16:34, 21 Iun 2018

Alte știri

31 Martie 2015
RSS
Chișinăul cere suspendarea obligativității asigurării auto la intrarea în regiunea transnistreană
03 Noiembrie 2016
Tiraspolul a blocat Acordul de la Berlin, declarații
free
08 Octombrie 2013
Grădinița din Tiraspol pentru copii cu deficiențe de vedere a fost reparată
free
09 Decembrie 2017
Tiraspolul avansează condiția de bază pentru soluționarea conflictului transnistrean
05 Decembrie 2013
Acțiunile la Liceul „Lucian Blaga” – o încercare de exercitare a presiunilor
30 Martie 2015
Progres nesemnificativ în soluționarea conflictului transnistrean, raport
free
05 Decembrie 2013
Motivul verificărilor la Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol ar fi fost o plângere
free
18 Februarie 2016
Pirkka Tapiola, despre reglementarea transnistreană
free
05 Decembrie 2013
Forțele transnistrene au descins la Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol
free
15 Martie 2017
Administrația transnistreană a interzis carnea de porc de pe malul drept
free
22 Aprilie 2014
În regiunea transnistreană s-a interzis transportarea bagajelor fără însoțitor
08 Decembrie 2017
Acțiune de protest împotriva deschiderii Oficiului de legătură NATO la Chișinău
free
30 Martie 2015
Moldova are de ales dacă să depună cerere pentru stat candidat în UE sau nu, Edgars Rinkevics
free
05 Decembrie 2013
SUA a reafirmat sprijinul în procesul de integrare europeană a Moldovei, opinie
free
14 Martie 2017
Transnistrenii își așteaptă ajutoarele la pensie din Rusia
30 Iunie 2014
Integrarea europeană a Moldovei va conduce la dispariția problemei transnistrene
free
08 Decembrie 2017
Oficiul NATO la Chișinău a fost inaugurat
free
08 September 2017
Vicepremierul pentru reintegrare, despre noua rundă de negocieri în formatul 5+2
22 Aprilie 2014
Fermierii încă nu au obținut acces la terenurile de după traseul Tiraspol-Camenca
28 Martie 2015
Guvernul cere eliberarea unui jurnalist arestat la Tiraspol
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)
Conferințe IPN [HD] |  Atitudinea Coaliției Civice  față de invalidarea alegerilorConferințe IPN [HD] | Organizarea protestului pentru ieftinirea carburanților
Vezi toate
banner creditex