Igor Dodon la Bender: Pacificatorii contribuie la crearea unei atmosfere benefice la alegerile din 24 februarie

Print Send by email
06:25, 26 Dec 2018

Igor Dodon la Bender: Pacificatorii contribuie la crearea unei atmosfere benefice la alegerile din 24 februarie

Președintele Igor Dodon și-a exprimat încrederea că, realizându-și în continuare misiunea, pacificatorii amplasați în Zona de securitate vor contribui la crearea unei atmosfere benefice pentru asigurarea dreptului necondiționat al tuturor cetățenilor Republicii Moldova la libera exprimare a voinței în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Opinia a fost exprimată în cadrul întrevederii cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, marți, 25 decembrie, la Bender, oraș aflat sub controlul regimului nerecunoscut din regiunea transnistreană, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Președinției.

Potrivit președintelui, este importantă menținerea actualei operațiuni de pacificare, ca factor de susținere a stabilității și liniștii în zona de securitate. El a menționat că în anul curent au existat anumite provocări în această direcție, însă prin eforturi comune s-a reușit depășirea lor  fără complicații serioase. În cadrul aceleiași întrevederi, cei doi oficiali au discutat despre perspectivele de dezvoltare a programului de măsuri legate de identificarea unui model cuprinzător și definitiv de reglementare a conflictului transnistrean, dar și despre oportunitatea de a iniția, într-o perspectivă apropiată, a unei ședințe în formatul de negocieri „5+2”.

Igor Dodon a remarcat faptul că a promulgat recent legea cu privire la telefonia mobilă, care permite accesul operatorilor de telefonie mobilă din dreapta Nistrului în regiunea transnistreană și invers și s-a arătat mulțumit față de modul în care se realizează măsurile de consolidare a încrederii, coordonate de cei doi oficiali la întrevederea din 4 ianuarie 2017. Din cele opt puncte propuse în „Pachetul de măsuri” au fost realizate șase. În continuare, se lucrează pentru realizarea celorlalte două puncte, și anume: închiderea cauzelor penale motivate politic și libera circulație a cetățenilor.

La rândul său, Vadim Krasnoselskii a subliniat că punerea în aplicare a acordurilor existente și viitoare între cele două părți rămâne un factor fundamental în dezvoltarea dialogului. Într-un comunicat de presă al instituției prezidențiale transnistrene de facto, se menționează că unul din subiectele care urmau să fie discutate la întâlnire ținea de problema legii privind statutul Transnistriei, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în 2005. „Aș dori să aud opinia conducerii Republicii Moldova cu privire la această lege", a spus Vadim Krasnoselskii.

Liderul de la Tiraspol a menționat că s-a lucrat mult între cele două părți în ultimii doi ani. „Dacă anul 2017 ar fi anul încheierii acordurilor, atunci anul 2018 este anul implementării lor. Dar există, desigur, probleme care necesită o atenție suplimentară. Sunt convins că datorită activității comune vom reuși”.

Întâlnirea de la Bender este a cincea întrevedere dintre Igor Dodon, în calitate de șef al statului și Vadim Krasnoselskii. Ultima a avut loc pe 6 septembrie, anul curent, la Reședința de Stat de la Condrița.

Guvernul Republicii Moldova propune de mai mulți ani și la diferite niveluri ca formatul de pacificatori, alcătuit din militari ai Federației ruse, Ucrainei, Chișinăului și Tiraspolului să fie înlocuit printr-o misiune civilă cu mandat internațional.

06:25, 26 Dec 2018

Alte știri

23 September 2017
RSS
Discursul lui Pavel Filip la ONU a fost unul ferm și convingător, opinii
free
26 Decembrie 2017
Zece prognoze pentru 2018: Testarea electorală a vectorului european și renașterea forțelor pro-ruse în Moldova, OP-ED
free
29 September 2018
Pavel Filip a cerut Federației Ruse să retragă trupele militare din Moldova
free
11 Februarie 2014
Cod galben de poluare a aerului cu fenol la Tiraspol
25 Martie 2017
Vadim Krasnoselski: Statutul de federație sau confederație este inacceptabil
free
29 September 2018
Conflictul transnistrean, în lista de priorități ONU
free
24 Martie 2017
Veteranii din stânga Nistrului vor fi scutiți de plata serviciilor comunale
16 Octombrie 2013
Punctele migraționale nu vor forma o frontieră între malurile Nistrului, declarație
free
24 Martie 2017
OSCE insistă pe elaborarea viziunii statutului special pentru Transnistria
free
06 Aprilie 2015
Cel mai mare producător de textile din stânga Nistrului și-a sistat activitatea
24 Martie 2017
1 iulie – termen limită de înregistrare a mașinilor cu numere transnistrene
free
23 Martie 2017
Evoluțiile în subiectul transnistreană, discutate cu reprezentantul OSCE
24 Martie 2017
Igor Dodon va avea o întrevedere cu Vadim Krasnoselski pe malul drept al Nistrului
free
30 Aprilie 2014
Reformarea misiunii de pacificare – o premisă pentru soluționarea conflictului la Nistru
21 September 2017
Aplicațiile militare din stânga Nistrului – o provocare de proporții, opinie
free
23 Martie 2017
Reguli noi care vizează șoferii la Tiraspol
free
04 Aprilie 2015
Victor Osipov: În aprilie vor fi reluate negocierile în formatul 5+2
free
03 Aprilie 2015
Discuții reluate cu partea transnistreană în grupul de lucru pe probleme economice
09 Noiembrie 2016
Un grup de bucătari-cofetari își sporesc calificarea în domeniul gastronomic
12 Octombrie 2013
În stânga Nistrului legumele s-au scumpit cu aproape 12%

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Interviu IPN: Evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea EuropeanăConferințe IPN [HD] | Patimi, iertarea și împăcarea în politică
Conferințe IPN [HD] | PENSIONARUL PIOTR BEJENARIConferințe IPN [HD] | Blocul ,,UNIREA" : ,,Unioniștii VOR MERGE uniți în electorală"
Vezi toate
banner creditex