Protest la Ambasada Rusiei: Cerem dreptul la educație în stânga Nistrului

Print Send by email
14:46, 19 Oct 2017

Protest la Ambasada Rusiei: Cerem dreptul la educație în stânga Nistrului

Elevi și profesori de la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, cu sediul la Doroțcaia, împreună cu reprezentanții Asociației Promo-LEX, au organizat joi, 19 octombrie, o acțiune de protest în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Manifestanții au cerut asigurarea dreptului la educație în regiunea transnistreană, dar și executarea hotărârii Curții Europene pentru Drepturile Omului, pronunțată acum cinci ani, prin care Rusia a fost recunoscută responsabilă de violarea dreptului la educație în cazul a 170 de reclamanți, transmite IPN.

Directorul „Promo-LEX”, Ion Manole, a declarat că astăzi se împlinesc exact cinci ani de la pronunțarea hotărârii CEDO, însă chiar și după cinci ani, reclamanții sunt în așteptarea onorării acelor obligațiuni pe care le are Federația Rusă conform dreptului internațional. „Drepturile acestor oameni continuă să fie încălcate. Deja s-au perindat câteva generații și numărul de elevi din aceste instituții de învățământ scade dramatic. Chiar și conform constatărilor Curții Europene, acest lucru nu este generat doar de factorii demografici, dar și de presiunile la cere sunt supuși elevii, părinții și profesorii acestor instituții. Nu ne dorim altceva decât să fie respectată și implementată hotărârea Curții în această cauză și dorim ca acești elevi, acești profesori, să studieze conform drepturilor lor și a convingerilor pe care le au”, a notat Ion Manole.

Directoarea Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, Eleonora Cercavschi, a menționat că de zece ani li se încalcă drepturile la educație. Deși de cinci ani Curtea Europeană le-a făcut dreptate, lupta continuă și astăzi, pentru că nimic nu s-a schimbat. „Am venit să-i spunem Federației Ruse că rana este vie și sângerează. E timpul să ia măsuri. Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol cred că are cea mai dureroasă istorie. Noi încă în 2002 am scoși cu forța din clădirea școlii din Grigoriopol și de 15 ani suntem obligați, în fiecare zi, să facem naveta cu copiii la Doroțcaia, ca să poată face școală în limba română. Și noi credem că este anormal acest lucru”, a mai spus directoarea instituției.

Svetlana Jitariuc, directoarea adjunctă al Liceului, spune că este vorba despre o responsabilitate enormă pentru copii, care zilnic urcă în autocare ca să ajungă la ore, în schimbul doi, mai ales acum, când s-au scurtat zilele. Elevii ajung noaptea de la ore, iar de la locul în care staționează transportul trebuie să mai meargă ca să ajungă acasă. „Le cerem echitate, întâi de toate, pentru că dreptul ni l-am luat noi singuri, dar cu un sacrificiu enorm – sacrificiul de a ne lua responsabilitatea pentru soarta acestor copii. Și chiar dacă nu este simplu, noi nu putem să cedăm pentru că aceasta este onoarea noastră și demnitatea. Este ceva ce trebuie să o facă cineva pe pământul acesta, ca să aducă un adevăr pe care trebuie să-l cunoască copiii”, a spus Svetlana Jitariuc.

Rosian Vasiloi, expert în securitate, și-a exprimat solidaritatea cu elevii și profesorii din instituțiile de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Potrivit lui, în condițiile în care situația acestor copii și pedagogi se agravează, autoritățile de la Chișinău, în mod special Președinția, care face jocul Rusiei, tac. Expertul a îndemnat și elevii de la Chișinău să se solidarizeze cu elevii din regiune.

Participanții la acțiunea de protest au mers la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar și la Președinție pentru a transmite autorităților apelul să intervină pe lângă Federația Rusă în vederea executării hotărârii CEDO din 19 octombrie 2012 și să asigure astfel dreptul la educație în stânga Nistrului.

14:46, 19 Oct 2017

Alte știri

15 September 2017
RSS
Nou copreședinte CUC din partea Rusiei
08 September 2017
Vicepremierul pentru reintegrare, despre noua rundă de negocieri în formatul 5+2 Reprezentantul OSCE pentru reglementarea transnistreană: Apreciem voința politică
05 September 2017
Reprezentantul OSCE pentru reglementarea transnistreană vine în Moldova Pentru soluționarea conflictului de pe Nistru, este necesar un proiect de țară, opinie
Ion Costaș: Suntem într-o stare de amenințare permanentă din partea Kremlinului
free
Igor Boțan: Retragerea trupelor militare din stânga Nistrului este un demers politic
free
Dinu Plîngău: Republicii Moldova i s-a încălcat dreptul la integritate teritorială
free
Sergiu Perciun: Armata 14-a trebuie să rămână în Transnistria
free
Roman Boțan: Problema transnistreană poate fi soluționată doar cu implicarea partenerilor internaționali
free
04 September 2017
Sergiu Sîrbu: Guvernarea are scopul de a soluționa pașnic problema transnistreană
free
Cererea de retragere a trupelor rusești: legalitate, avantaje, riscuri și pericole. Dezbateri IPN
free
02 September 2017
Situația școlilor cu predare în grafia latină din stânga Nistrului rămâne critică, ONG Igor Dodon: În anul 2020, alegerile prezidențiale trebuie să aibă loc pe ambele maluri ale Nistrului
31 August 2017
Trebuie numite persoane sau structuri credibile pentru reglementarea transnistreană, opinie
free
Situația limbii române în stânga Nistrului rămâne problematică, Promo-LEX
free
28 August 2017
Moscova reacționează la inițiativa Chișinăului la ONU privind trupele ruse din Transnistria
free
26 August 2017
Simbolurile Independenței, viziunea IPN
free
Vladimir Voronin: Nu văd o perspectivă clară de dezvoltare a țării mele, interviu IPN
free
Pavel Filip: Oamenii sunt foarte critici și au așteptări tot mai mari din partea celor pe care îi aleg
free