Pavel Filip: Pentru prima dată Moldova își poate controla integral teritoriul

Print Send by email
11:29, 23 Iun 2018

Pavel Filip: Pentru prima dată Moldova își poate controla integral teritoriul

Votarea de către Adunarea Generală ONU a Rezoluției privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” înseamnă un pas important în eforturile de consolidare și protejare a integrității țării. Declarația a fost făcută astăzi, 23 iunie, de prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

„Aprobarea acestei rezoluții nu înseamnă neapărat retragerea imediată a trupelor ruse. Pentru noi este important că acest subiect, care din 2003 a dispărut de pe agenda reuniunilor ministeriale ale OSCE, este din nou pus pe masa comunității internaționale. Și nu ne vom opri aici. Prin rezoluția aprobată ne asigurăm că va rămâne pe agenda comunității internaționale până va pleca ultimul soldat rus. Moldova merită să fie respectată”, a declarat premierul.

Autoritățile moldovenești insistă asupra retragerii necondiționate și complete a Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), care se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Documentul nu vizează contingentul militar rus al forțelor de menținere a păcii de pe Nistru, dislocat în conformitate cu prevederile Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992.  „Or, uneori GOTR-ul este confundat în mod deliberat cu contingentul de pacificatori ruși pentru a cerea confuzii și a induce în eroare opinia publică”, a remarcat premierul. Totodată, Pavel Filip susține că misiunea de pacificatori ruși ar trebui schimbată într-o misiune internațională civilă, pentru că prima și-a epuizat mandatul și nu are rost să mai fie menținută.

Pavel Filip a mai spus că Moldova și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea față de intensificarea în ultimul timp a exercițiilor desfășurate de GOTR în comun cu structurile de forță de la Tiraspol, acestea creând noi tensiuni în regiune, implicit în contextul crizei din Ucraina. Ultimele mișcări ale blindatelor în zona de securitate au fost fixate chiar în această dimineață, la ora 04.00.Întrebat dacă Guvernul de la Chișinău se așteaptă la o reacție diplomatică dură din partea Federației Ruse, Pavel Filip a spus că Moldova a făcut un demers întru apărarea demnității țării, pentru că ea trebuie tratată cu respect de către toți.

Pavel Filip a mulțumit statelor care au sprijinit prin votul lor proiectul și, în mod special, țărilor care au fost coautori ai documentului: Canada, Estonia, Lituania, Letonia, România, Ucraina, Georgia, Polonia, Cehia și Marea Britanie. Totodată, țările care au votat împotrivă sau s-au abținut fac să se înțeleagă că este nevoie de mai multă comunicare și determină guvernarea de la Chișinău să fie mai angajată într-un dialog intens extern.

64 de state au votat vineri, 22 iunie, la Adunarea Generală ONU, proiectul de rezoluție propus de Republica Moldova privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Contra s-au expus 15, iar 83 de state s-au abținut.

Deși și-a asumat în repetate rânduri angajamentul de a-și retrage trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, până în anul 2003 Federația Rusă a retras doar o parte din armament, tehnica militară și muniții. Astfel, în regiunea transnistreană mai rămân circa 1500-1700 de militari ruși din GOTR și peste 21 de mii de tone de muniții stocate în depozitele din localitatea Cobasna.

11:29, 23 Iun 2018

Alte știri

02 Iunie 2016
RSS
Tiraspolul are nevoie de negocierile în formatul 5+2 mai curând decât Chișinăul, opinie Participanții formatului 5+2, îndemnați să examineze respectarea drepturilor în stânga Nistrului
free
23 Mai 2018
Tiraspolul inițiază un fond de dezvoltare a antreprenorialului
01 Iunie 2016
Negocierile în formatul 5+2 trebuie să se axeze pe cele 3 coșuri de subiecte, opinie
free
APE: Este necesară reluarea negocierilor în formatul 5+2, dar fără condiționalități
free
Formatul de negocieri 5+2 se reunește mâine la Berlin
free
21 Mai 2018
O nouă fabrică de lactate se deschide în regiunea transnistreană
free
30 Mai 2016
Barierele comerciale din Moldova, studiate de Comisia Economică pentru Europa a ONU
free
28 Mai 2016
În stânga Nistrului începe vânatul mistreților. Numărul animalelor este prea mare
17 Mai 2018
Formatul 5+2 se întrunește la Roma la sfârșitul lunii mai Pierderile suportate de proprietarii de terenuri din raionul Dubăsari vor fi compensate de Guvern
26 Mai 2016
Tiraspolul a redus în jumătate pragul de participare la alegerile liderului regiunii
24 Mai 2016
Vladimir Socor: Ucraina a devenit un scut pentru Moldova față de Rusia
23 Mai 2016
Înaltul comisar al OSCE pentru minoritățile naționale, în vizită în Moldova
10 Mai 2018
Cuplu din Bender, găsit fără suflare într-o fântână
free
21 Mai 2016
Apostilarea actelor de studii eliberate în estul țării, discutată la Tiraspol
20 Mai 2016
Evghenii Șevciuk a comentat posibilitatea de relansare a formatului de negocieri 5+2
10 Mai 2018
Tinerii pot arăta cum văd ei reintegrarea țării, în cadrul unui concurs de desene
free
20 Mai 2016
Ucraina rămâne consecventă în ceea ce ține de reglementarea transnistreană, ambasador
19 Mai 2016
Germania propune concesii la Chișinău, deoarece nu le poate obține la Tiraspol, opinie
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)
Conferințe IPN [HD] |  Atitudinea Coaliției Civice  față de invalidarea alegerilorConferințe IPN [HD] | Organizarea protestului pentru ieftinirea carburanților
Vezi toate
banner creditex