Locuitorii regiunii transnistrene trebuie să se bucure în egală măsură de garanțiile CEDO

Print Send by email
16:40, 20 Feb 2018

Locuitorii regiunii transnistrene trebuie să se bucure în egală măsură de garanțiile CEDO

O societate fără organizații neguvernamentale libere, fără surse media independente și fără apărători ai drepturilor omului este o societate slabă, controlată prin numeroase abuzuri și crime. Este declarația directorului executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, făcută în cadrul unei conferințe internaționale la subiectul îndeplinirii hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului în cauzele privind regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Ion Manole și-a exprimat încrederea în capacitatea comunității internaționale de a rezolva lucrurile complicate fără a renunța la valorile democratice, obținute atât de greu, transmite IPN.

Potrivit directorului Promo-LEX, organizație care a organizat conferința în colaborare cu autoritățile naționale și Consiliul Europei, regiunea transnistreană nu este proprietatea privată a grupului de persoane care o controlează. Respectiv, accesul liber în teritoriu trebuie garantat imediat și necondiționat. Oamenii care locuiesc în astfel de teritorii trebuie să se bucure în egală măsură de garanțiile Convenției Europene pentru Drepturile Omului pentru că drepturile omului nu pot fi negociate, ci respectate. În schimb, negocierile politice trebuie să continue, incluzând abordarea drepturilor omului, pentru a oferi garanții minime de respectare a lor.

Alexandru Tănase, ministru al justiției, s-a referit la cele mai importante hotărâri ale CtEDO pe regiunea transnistreană. În calitate sa de avocat în 2004 pe cauza Ilașcu și alții v. Republica Moldova, dar și de ex-președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova, Tănase a declarat că această hotărâre CtEDO a stat la baza hotărârii privind neutralitatea Republicii Moldova, pronunțată de instanța constituțională, în mai 2017. Aceste hotărâri luate împreună constituie „instrumente inestimabile pentru a determina Federația Rusă să-și retragă trupele de ocupație de pe teritoriul Republicii Moldova”. Potrivit ministrului, Republica Moldova nu va accepta niciodată un model de reglementare a crizei transnistrene care nu ar fi bazat pe prevederile Constituției. Poporul Republicii Moldova va respinge orice model care ar presupune așa-numita „transnistrizare” a Republicii Moldova.

În viziunea directorului general al Direcției generale drepturile omului și statul de drept a Consiliului Europei, Christos Giakoumopoulos, pacea și justiția în Europa sunt obținute prin eforturi constante, în vederea promovării valorilor comune în rândul statelor membre – respectarea democrației, preeminenței dreptului și drepturile omului. Convenția Europeană a Drepturilor Omului a fost adoptată pentru ca să asigure o garanție colectivă în sensul respectării minime a acestor valori. În opinia sa, problema transnistreană nu este una completamente excepțională și nu se află în afara garanțiilor prevăzute de Convenție. Potrivit oficialului, în deciziile CtEDO, Rusia a fost declarată internațional responsabilă în multe cauze de încălcarea drepturilor cetățenilor din regiune.

În intervenția sa, Corina Călugăru, reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Consiliul Europei a declarat că funcționalitatea mecanismelor de protecție a drepturilor omului depinde de implicarea statelor membre ale Consiliului Europei. Însă, rolul CtEDO nu trebuie subestimat, deoarece prin deciziile sale oferă lecții importante pentru îmbunătățirea drepturilor omului.

Directorul programului Drepturile Omului al Asociației Promo-LEX, Alexandru Postica, s-a referit la necesitatea asigurării continuității în vederea apărării drepturilor cetățenilor Republicii Moldova din stânga Nistrului. „Nu există scuze pentru a face mai puțin, dimpotrivă, trebuie depuse eforturi în continuare, nu doar la nivel teoretic, dar și practic. Continuitatea este cheia pentru asigurarea preeminenței dreptului în regiunea transnistreană, ceea ce constituie o responsabilitate generală”, a menționat Alexandru Postica.

Opt dosare pe regiunea transnistreană au fost câștigate de avocații Promo-LEX la CtEDO din totalul celor 48 câștigate la Curtea Europeană. Promo-LEX reprezintă 101 cauze în fața CtEDO, iar 64 dintre ele sunt cu privire la violarea drepturilor omului din regiunea transnistreană (35 cauze vizează Republica Moldova la general). „Persoanele ale căror drepturi au fost afectate în regiunea transnistreană sau de regimul din regiune nu au posibilitatea de a-și apăra drepturile și libertățile fundamentale, deoarece nimeni nu monitorizează situația drepturilor omului din această regiune și nu există mecanisme eficiente de protecție a drepturilor omului. Prin urmare, niciunul dintre cei care încalcă drepturile omului nu este tras la răspundere,” a menționat Nicoleta Hriplivîi, avocată Promo-LEX.

În concluzie, participanții la conferință au remarcat că executarea hotărârilor CtEDO în cauzele privind regiunea transnistreană implică și problema dublei jurisdicții, care nu poate fi trecută cu vederea. Lipsa societății civile independente cu acces în regiune este un alt impediment pentru monitorizarea situației de pe malul stâng al Nistrului. Prin urmare, autoritățile constituționale de la Chișinău ar trebui să ia toate măsurile pentru ca grupurile de inițiativă să aibă acces în regiune, astfel încât informația privind situația din regiune să fie pusă la dispoziția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei și organizațiilor internaționale.

Evenimentul a fost organizat de asociația Promo-LEX în colaborare cu Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Biroul politici de reintegrare, cu susținerea financiară acordată de National Endowment for Democracy și Fundația pentru o Societate Deschisă din Budapesta.

16:40, 20 Feb 2018

Alte știri

07 Februarie 2008
RSS
Vladimir Voronin dorește „transnistrizarea” R. Moldova, afirmă președintele unei organizații obștești
free
06 Februarie 2008
Aderarea R. Moldova la NATO ar spori șansele de reglementare a conflictului transnistrean, consideră liderul MAE
free
05 Februarie 2008
Președintele Franței susține că R. Moldova are vocația de stat membru al UE
free
04 Februarie 2008
Oleg Serebrian: Se pregătește lansarea unui nou stat
free
PLDM propune acțiuni comune ale opoziției pentru asigurarea transparenței în reglementarea transnistreană
01 Februarie 2008
Ucraina se declară interesată în urgentarea soluționării problemei transnistrene, declară un oficial de la Kiev
31 Ianuarie 2008
Refugiații transnistreni au boicotat ședința CMC
free
Evghenii Șevciuk a discutat la Moscova despre relațiile dintre Chișinău și Tiraspol
free
Guvernul s-a angajat să protejeze cetățenii moldoveni aflați peste hotare
free
Polițele de asigurare ale companiei „EDICT” din Tiraspol vor fi declarate nevalabile
free
30 Ianuarie 2008
Marian Lupu a solicitat autorităților britanice susținere în promovarea imaginii R. Moldova pe agenda politică
free
29 Ianuarie 2008
CMC aprobă condiționat eliberarea bonurilor de repartiție pentru refugiații transnistreni
free
28 Ianuarie 2008
Vasile Tarlev: Conflictul transnistrean este o rană deschisă în sufletul fiecărui patriot al R. Moldova
free
Proiectul componentei de drumuri a Programului Compact include reabilitarea a două trasee ce traversează regiunea transnistreană
26 Ianuarie 2008
Rusia intenționează din nou să deschidă secții de votare în regiunea transnistreană
free
Vladimir Voronin speră ca în viitorul Parlament să fie prezenți și compatrioții din Transnistria
25 Ianuarie 2008
Ajutor pentru agenți economici din regiunea transnistreană
24 Ianuarie 2008
Camera Înregistrării de Stat a luat în 2007 la evidență 115 agenți economici din regiunea transnistreană
23 Ianuarie 2008
Chișinăul va primi anumite promisiuni din partea Moscovei, dar nu vor fi înregistrate evoluții prea mari, susțin experții
free
Volumul exportului producției din regiunea transnistreană s-a majorat în 2007 cu peste 50%

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Pe 25 martie se va vota Reîntregirea ȚăriiConferințe IPN [HD] | Prețul inegalității din Moldova
Conferințe IPN [HD] |Chișinăul de seară, orașul luminilor, rezultatul concursuluiConferințe IPN [HD] | PUN își consolidează rândurile
Vezi toate
banner ceu
banner creditex