Locuitorii regiunii transnistrene trebuie să se bucure în egală măsură de garanțiile CEDO

Print Send by email
16:40, 20 Feb 2018

Locuitorii regiunii transnistrene trebuie să se bucure în egală măsură de garanțiile CEDO

O societate fără organizații neguvernamentale libere, fără surse media independente și fără apărători ai drepturilor omului este o societate slabă, controlată prin numeroase abuzuri și crime. Este declarația directorului executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, făcută în cadrul unei conferințe internaționale la subiectul îndeplinirii hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului în cauzele privind regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Ion Manole și-a exprimat încrederea în capacitatea comunității internaționale de a rezolva lucrurile complicate fără a renunța la valorile democratice, obținute atât de greu, transmite IPN.

Potrivit directorului Promo-LEX, organizație care a organizat conferința în colaborare cu autoritățile naționale și Consiliul Europei, regiunea transnistreană nu este proprietatea privată a grupului de persoane care o controlează. Respectiv, accesul liber în teritoriu trebuie garantat imediat și necondiționat. Oamenii care locuiesc în astfel de teritorii trebuie să se bucure în egală măsură de garanțiile Convenției Europene pentru Drepturile Omului pentru că drepturile omului nu pot fi negociate, ci respectate. În schimb, negocierile politice trebuie să continue, incluzând abordarea drepturilor omului, pentru a oferi garanții minime de respectare a lor.

Alexandru Tănase, ministru al justiției, s-a referit la cele mai importante hotărâri ale CtEDO pe regiunea transnistreană. În calitate sa de avocat în 2004 pe cauza Ilașcu și alții v. Republica Moldova, dar și de ex-președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova, Tănase a declarat că această hotărâre CtEDO a stat la baza hotărârii privind neutralitatea Republicii Moldova, pronunțată de instanța constituțională, în mai 2017. Aceste hotărâri luate împreună constituie „instrumente inestimabile pentru a determina Federația Rusă să-și retragă trupele de ocupație de pe teritoriul Republicii Moldova”. Potrivit ministrului, Republica Moldova nu va accepta niciodată un model de reglementare a crizei transnistrene care nu ar fi bazat pe prevederile Constituției. Poporul Republicii Moldova va respinge orice model care ar presupune așa-numita „transnistrizare” a Republicii Moldova.

În viziunea directorului general al Direcției generale drepturile omului și statul de drept a Consiliului Europei, Christos Giakoumopoulos, pacea și justiția în Europa sunt obținute prin eforturi constante, în vederea promovării valorilor comune în rândul statelor membre – respectarea democrației, preeminenței dreptului și drepturile omului. Convenția Europeană a Drepturilor Omului a fost adoptată pentru ca să asigure o garanție colectivă în sensul respectării minime a acestor valori. În opinia sa, problema transnistreană nu este una completamente excepțională și nu se află în afara garanțiilor prevăzute de Convenție. Potrivit oficialului, în deciziile CtEDO, Rusia a fost declarată internațional responsabilă în multe cauze de încălcarea drepturilor cetățenilor din regiune.

În intervenția sa, Corina Călugăru, reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Consiliul Europei a declarat că funcționalitatea mecanismelor de protecție a drepturilor omului depinde de implicarea statelor membre ale Consiliului Europei. Însă, rolul CtEDO nu trebuie subestimat, deoarece prin deciziile sale oferă lecții importante pentru îmbunătățirea drepturilor omului.

Directorul programului Drepturile Omului al Asociației Promo-LEX, Alexandru Postica, s-a referit la necesitatea asigurării continuității în vederea apărării drepturilor cetățenilor Republicii Moldova din stânga Nistrului. „Nu există scuze pentru a face mai puțin, dimpotrivă, trebuie depuse eforturi în continuare, nu doar la nivel teoretic, dar și practic. Continuitatea este cheia pentru asigurarea preeminenței dreptului în regiunea transnistreană, ceea ce constituie o responsabilitate generală”, a menționat Alexandru Postica.

Opt dosare pe regiunea transnistreană au fost câștigate de avocații Promo-LEX la CtEDO din totalul celor 48 câștigate la Curtea Europeană. Promo-LEX reprezintă 101 cauze în fața CtEDO, iar 64 dintre ele sunt cu privire la violarea drepturilor omului din regiunea transnistreană (35 cauze vizează Republica Moldova la general). „Persoanele ale căror drepturi au fost afectate în regiunea transnistreană sau de regimul din regiune nu au posibilitatea de a-și apăra drepturile și libertățile fundamentale, deoarece nimeni nu monitorizează situația drepturilor omului din această regiune și nu există mecanisme eficiente de protecție a drepturilor omului. Prin urmare, niciunul dintre cei care încalcă drepturile omului nu este tras la răspundere,” a menționat Nicoleta Hriplivîi, avocată Promo-LEX.

În concluzie, participanții la conferință au remarcat că executarea hotărârilor CtEDO în cauzele privind regiunea transnistreană implică și problema dublei jurisdicții, care nu poate fi trecută cu vederea. Lipsa societății civile independente cu acces în regiune este un alt impediment pentru monitorizarea situației de pe malul stâng al Nistrului. Prin urmare, autoritățile constituționale de la Chișinău ar trebui să ia toate măsurile pentru ca grupurile de inițiativă să aibă acces în regiune, astfel încât informația privind situația din regiune să fie pusă la dispoziția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei și organizațiilor internaționale.

Evenimentul a fost organizat de asociația Promo-LEX în colaborare cu Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Biroul politici de reintegrare, cu susținerea financiară acordată de National Endowment for Democracy și Fundația pentru o Societate Deschisă din Budapesta.

16:40, 20 Feb 2018

Alte știri

14 Martie 2008
RSS
Interesele Rusiei constau în a ține în sfera de influență R. Moldova, afirmă fostul președinte al sovietului suprem al rmn
free
12 Martie 2008
O fomațiune politică cere șefului statului să consulte partidele și societatea civilă în problema negocierilor moldo-ruse Șeful EUBAM constată îmbunătățiri în toate domeniile de activitate la frontiera moldo-ucraineană
Părinții unui militar decedat în armata transnistreană propun organizarea unui comitet al mamelor ostașilor
free
11 Martie 2008
Vladimir Voronin: Problema transnistreană va fi soluționată în curând în baza Legii cu privire la statutul Transnistriei
free
Membrii conducerii unei formațiuni politice declară vot de neîncredere liderului formațiunii
free
10 Martie 2008
În următorii 2-3 ani nu vor fi înregistrate schimbări esențiale în relațiile moldo-ruse, susțin experții
free
07 Martie 2008
Un pedofil stârnește groaza locuitorilor orașului Tiraspol
free
05 Martie 2008
În colectivele de muncă din Transnistria se adună energie pentru erupții sociale
03 Martie 2008
Veteranii războiului de pe Nistru cinstesc memoria camarazilor căzuți în mod separat
free
Războiul de pe Nistru a început printr-o provocare, își amintesc veteranii la 16 ani de la declanșarea conflictului
free
La Dubăsari au fost comemorate evenimentele din 2 martie 1992
free
Analiștii politici transnistreni nu cred că precedentul Kosovo va duce la recunoașterea Transnistriei în viitorul apropiat
free
Aproape 90% din rușii din R. Moldova au votat pentru Dmitrii Medvedev
free
01 Martie 2008
Invalizii și familiile participanților decedați în conflictul armat de pe Nistru vor primi ajutoare financiare unice în cuantum de 500 lei de la Guvern
free
29 Februarie 2008
Moldova comemorează la 2 martie eroii căzuți în războiul de pe Nistru
free
MAE organizează conferințe științifice la tema conflictului transnistrean
free
„Patria-Moldova” cheamă partidele politice să-și asume responsabilitatea soluționării conflictului transnistrean
28 Februarie 2008
Precedentele Kosovo și Moldova. Comentariu de Nicu Popescu, Consiliul European pentru Relații Externe, Londra
free
Securitatea transnistreană în calitate de agitator în campania electorală pentru alegerile din Rusia
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Pe 25 martie se va vota Reîntregirea ȚăriiConferințe IPN [HD] | Prețul inegalității din Moldova
Conferințe IPN [HD] |Chișinăul de seară, orașul luminilor, rezultatul concursuluiConferințe IPN [HD] | PUN își consolidează rândurile
Vezi toate
banner ceu
banner creditex