Susținerea de către ONU a retragerii trupelor rusești din Moldova, un succes al diplomației, opinie
Print Send by email
06:53, 23 Iun 2018

Susținerea de către ONU a retragerii trupelor rusești de pe teritoriul regiunii transnistrene este un fapt istoric, este un lucru mult dorit de guvernarea actuală. Totodată, acesta înseamnă o victorie a diplomației moldovenești. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Deputatul democrat Eugen Nichiforciuc susține că această susținere a ONU este o victorie a diplomației moldovenești și a guvernării pentru că aceasta a reușit, după ani buni de tăcere, să readucă pe agenda internațională acest subiect. Parlamentarul spune că documentul a fost co-semnat de încă șapte state: România, Ucraina, Georgia, Estonia, Letonia, Lituania și Canada. „Mizăm foarte mult că dialogul va fi reluat și angajamentele care au fost asumate la Summit-ul OSCE din Istanbul din anul 1999 Federația Rusă până la urmă și le va îndeplini. Trebuie de menționat că nu este un gest neprietenesc față de Federația Rusă. Aflarea trupelor străine pe teritoriul Republicii Moldova nu este compatibil cu un stat suveran, integru, independent”, a afirmat politicianul.

Consilierul premierului pe probleme sociale, Mircea Buga, consideră că susținerea de către ONU a retragerii Grupului operativ al trupelor rusești de pe teritoriul regiunii transnistrene este un fapt istoric, este un lucru mult dorit de guvernarea actuală. „Este bine că marea majoritate a țărilor care au participat la acest vot au votat în favoarea acestei rezoluții. Or, Republica Moldova are nevoie de o susținere masivă în privința retragerii trupelor rusești de pe teritoriul ei”, a declarat Micea Buga. Potrivit lui, această susținere înseamnă un succes indiscutabil al diplomației moldovenești, al Guvernului actual.

Vineri, 22 iunie, Adunarea Generală ONU a votat proiectul de rezoluție propus de Republica Moldova privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Documentul a fost votat de 64 de state, contra s-au expus 15, iar 83 de state s-au abținut.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Președintele Asociației Republicane Obștești ,,Protecția Consumatorului"Conferințe IPN [HD] |Eficientizarea managementului administratorilor imobililor din domeniul locativ
Conferințe IPN [HD] | Lansarea Indexului Egalității de GenConferințe IPN [HD] | Proiectul ,,Vot informat și asumat" - prezentarea rezultatelor
Vezi toate
banner creditex