În stânga Nistrului se inițiază servicii de îngrijiri paliative
Print Send by email
16:48, 08 Iun 2018

Și în stânga Nistrului se vor oferi servicii de îngrijire paliativă, în baza experienței de la Chișinău. Va fi posibil datorită unei inițiative a Fundației Filantropice „Angelus Moldova”, sprijinită financiar de Uniunea Europeană. Proiectul prevede instruirea specialiștilor în domeniul îngrijirilor paliative, traducerea protocoalelor clinice naționale în domeniu și a informațiilor de specialitate relevante, transmite IPN.

Astfel, pe 7-8 iunie, 13 specialiști din stânga Nistrului au efectuat vizite la domiciliul pacienților, împreună cu personalul de la Hospice Angelus, și au urmărit cum sunt acordate serviciile de îngrijiri paliative. La fel și staționar, la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Casa Angelus” din s. Isacova, raionul Orhei.

„Contăm pe crearea premiselor pentru introducerea unui sistem funcțional de îngrijiri paliative în stânga Nistrului, în urma implementării acestui proiect. Prin abordarea tematicii îngrijirii paliative și a bolilor incurabile, care pot afecta pe oricine, demonstrăm că suntem împreună în fața provocărilor general-umane”, a spus Cristina Grossu-Chiriac, director executiv al Fundației „Angelus Moldova”.

Îngrijirea paliativă a devenit parte componentă a sistemului de sănătate în Republica Moldova din anul 2008. În stânga Nistrului, este o noutate și pentru pacienți, dar și pentru medici.

Acesta e unul din cele 30 de parteneriate finanțate de Uniunea Europeană prin intermediul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD, scopul cărora este de a spori relațiile de colaborare între cele două maluri ale râului Nistru.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

point.md

Un sportiv extrem a alergat 50 km la Oymyakon la temperatura minimă record de -60°C

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici, președintele Asociației obștești ,,Moldova mea"Conferințe IPN [HD] | Unioniștii aduc Unirea în Parlament
Conferințe IPN [HD] | Lansarea noii versiuni a site-ului Alegeri în MoldovaConferințe IPN [HD] | Candidații unioniști din circumscripțiile uninominale
Vezi toate
banner creditex