Roman Boțan: Problema transnistreană poate fi soluționată doar cu implicarea partenerilor internaționali
Print Send by email
05:03, 05 Sep 2017

Poziția autorităților de la Chișinău cu privire la retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană era necesară și binevenită și aceasta trebuie actualizată în permanență. Totodată, eforturile Republicii Moldova trebuie să fie constante în vederea internaționalizării acestei probleme, pentru că de una singură Republica Moldova nu o poate soluționa. De această părere este deputatul Partidului Liberal, deputatul Roman Boțan, participant la dezbaterile publice cu tema: „Cererea de retragere a trupelor ruse de pe teritoriu Republicii Moldova: legalitate, avantaje, riscuri și pericole”, organizate de Agenția de presă IPN.

„În acest sens, diplomația Republicii Moldova trebuie să depună eforturi ca toți actorii internaționali să cunoască în esență problema. Și presiunile exercitate asupra Federației Ruse să fie unele care să aducă în perspectivă rezultate. Republica Moldova nu poate soluționa de una singură această chestiune și suportul partenerilor internaționali este esențial”, a opinat parlamentarul.

Deputatul a menționat că este nevoie de o poziție și o viziune comună pentru soluționarea problemei transnistrene, dar și cu privire la retragerea trupelor rusești, în spiritul legii, indiferent de culoare politică. „Este evident că unii reprezentanți ai forțelor politice nu servesc intereselor Republicii Moldova, ci servesc intereselor străine. Este evident căror interese – interesele statului care a provocat un război nedeclarat în statul vecin, de exemplu”, a opinat deputatul, menționând că toate acțiunile Republicii Moldova trebuie să fie îndreptate spre soluționarea pașnică a conflictului.

Roman Boțan a declarat că dacă e să fie analizat contextul în care a fost adoptată declarația cu privire la retragerea trupelor rusești, există speranța că guvernarea a fost sinceră. „Deoarece, cu o zi înainte a fost votat, împreună cu PSRM, votul mixt, ceea ce înseamnă că două forțe cu viziuni totalmente diferite într-o anumită problemă au votat în comun. Apoi, a doua zi, se votează această declarație. Bineînțeles că fracțiunea Partidului Liberal susține întotdeauna soluționarea acestui conflict pe cale pașnică, dar inclusiv prin eforturi internaționale. Viziunea noastră este cunoscută. Eu consider că undeva nu prea există sinceritate din poartea guvernării”, a menționat parlamentarul.

Roman Boțan susține că Federația Rusă a recunoscut independența Republicii Moldova în granițele actuale și, din punct de vedere juridic, nu există argumente pentru a escalada un nou conflict. „Este bine cunoscut faptul că relațiile Chișinăului cu Tiraspolul sunt, de obicei, orientate pe cedări unilaterale din partea Chișinăului, ceea ce nu este, în opinia mea, corect. Dar acest fapt denotă că noi ne dorim soluționarea acestei probleme pe cale pașnică”, a mai spus deputatul.

Dezbaterile publice „Cererea de retragere a trupelor ruse de pe teritoriu Republicii Moldova: legalitate, avantaje, riscuri și pericole”, constituie ediția a 76-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.


(3) comentarii
Andrușa
09:09, 05 September 2017

Vlad Plahotniuc a chemat partenerii internațioanli, dar nu va fi așa de ușor, numai prin programul 5+2, care are ca scop rrezolvarea conflictului prin metode pașnice.

Andrușa
09:10, 05 September 2017

Vlad Plahotniuc a chemat partenerii internațioanli, dar nu va fi așa de ușor, numai prin programul 5+2, care are ca scop rrezolvarea conflictului prin metode pașnice.

Andrușa
09:19, 05 September 2017

Vlad Plahotniuc a chemat partenerii internațioanli, dar nu va fi așa de ușor, numai prin programul 5+2, care are ca scop rrezolvarea conflictului prin metode pașnice.

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | ?????? ??????? ??????? ?????? ? ?????????????? ?????????? nr.13Conferințe IPN [HD] | Rezultatele vizitei la Strasbourg
Conferințe IPN [HD] |  Transfer de imagine si concurență neloială pe piața media din RMConferințe IPN [HD] | Alinierea Republicii Moldova la - Globat Magnitsky Act
Vezi toate
banner creditex