Situația limbii române în stânga Nistrului rămâne problematică, Promo-LEX
Print Send by email
05:01, 31 Aug 2017

Acum cinci ani, directorul Asociației obștești „Promo-LEX”, Ion Manole, declara pentru IPN, în ajunul zilei de 31 august, că în stânga Nistrului cunoașterea limbii române este tot mai problematică, limba română este slab promovată și cultivată în întreaga regiune. Româna cu alfabet latin este practic interzisă, iar cea cu alfabet chirilic nu se utilizează practic în mediul urban, în presă și în instituțiile de învățământ superior din regiune. Acum, la cinci ani distanță, situația nu este diferită, spune Ion Manole.

Deși este una din cele trei limbi ,,oficiale” în stânga Nistrului, limba română practic nu este vorbită în spațiul public. Nu mai există cenzură în acest sens, dar limba română pur și simplu este ignorată, iar cei ce o vorbesc sunt limitați să o vorbească în cercuri restrânse (în familie sau în cele câteva sate). În puținele școli din regiune unde se păstrează limba română, gradul de predare și cunoaștere a acesteia este tot mai slabă. Totodată, în universitățile din regiunea transnistreană nu există facultăți în această limbă.

„În librării sau biblioteci nu veți găsi diversitatea de literatură sau publicații necesare pentru menținerea și dezvoltarea limbii”, a mai spus Ion Manole, precizând că Chișinăul nu a fost preocupat niciodată de problema menținerii și promovării limbii române în regiune.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)
Conferințe IPN [HD] |  Atitudinea Coaliției Civice  față de invalidarea alegerilorConferințe IPN [HD] | Organizarea protestului pentru ieftinirea carburanților
Vezi toate
banner creditex