Moscova reacționează la inițiativa Chișinăului la ONU privind trupele ruse din Transnistria
Print Send by email
06:58, 28 Aug 2017

Ambasadorul Moldovei la Moscova, Andrei Negruță, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, în legătură cu inițiativa Chișinăului la ONU cu privire la retragerea trupelor ruse din Transnistria. Moscova a calificat acțiunile Chișinăului ca fiind „provocatoare”, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe rus, Moscova a examinat această măsură a Chișinăului, ”care ignoră adevăratele motive ale prezenței contingentului rus limitat în zona râului Nistru, drept o nouă acțiune dintr-un lanț de acțiuni recente și ostile ale unor politicieni de la Chișinău care nu vor o îmbunătățire a relațiilor bilaterale”.

„Cei care inițiază asemenea acțiuni, care nu corespund aspirațiilor unei părți semnificative a cetățenilor Republicii Moldova, trebuie să înțeleagă că ele vor avea un efect negativ inevitabil, atât asupra cooperării bilaterale, cât și asupra procesului de soluționare a crizei din Transnistria”, se arată în comunicat.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declarația privind retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul țării pe 21 iulie curent. În Declarația adoptată de Parlament se precizează că staționarea continuă a trupelor Federației Ruse și întărirea prezenței militare a acestora în partea de est a țării constituie încălcări ale prevederilor constituționale, în special privind independența, suveranitatea, integritatea teritorială și neutralitatea permanentă ale Republicii Moldova, precum și ale dreptului internațional.

De asemenea, s-a făcut apel către Federația Rusă să reia și să finalizeze procesul de retragere a trupelor sale, precum și să-și retragă munițiile, armele și echipamentul militar de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu principiile relevante ale dreptului internațional și angajamentele sale internaționale.

În virtutea acestor prevederi, prin intermediul unei scrisori adresate Secretarului General al ONU, Guvernul Republicii Moldova a inițiat procedura de înscriere în agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale a ONU a unui punct întitulat „Retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”. La începutul sesiunii anuale din luna septembrie, Adunarea Generală a ONU ,va examina cererile statelor membre, inclusiv a Republicii Moldova și va decide care dintre punctele propuse de către țările direct interesate vor fi înscrise în agenda sesiunii a 72-a și care vor fi amânate pentru sesiunile viitoare.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)
Conferințe IPN [HD] |  Atitudinea Coaliției Civice  față de invalidarea alegerilorConferințe IPN [HD] | Organizarea protestului pentru ieftinirea carburanților
Vezi toate
banner creditex